Saturday, September 06, 2014

Top di Google Search

Seketika di hari keenam hulan September, kembang kempis hidung dibuatnya. Lihatlah dunia...... dua post kat blog dah jadi first search hit di Google.

Selepas 15 saat, sila bernafas macam biasa. Kalau nak jadi nombor satu, macam2 trick orang boleh buat. Buat post guna title yang pelik2, kemudian search guna perkataan yang dalam title tu, maka tak hairanlah dapat tengok post sendiri sebagai search result yg paling atas.

Kalau sebagai sumber motivasi, boleh jugak buat sekali sekala. Seronok je tengok hasil kerja kita 'diiktiraf' oleh Google. Biaq pi la guidelines SEO yang bermacam2 tu. Konsepnya, if you build it,   they will come. Hahaha.... visionary la sangat. Ya la.. kita pun tak tau betul2 apa yang akan berlaku di masa hadapan. Sapa sangka ramai yg boleh update blog guna handphone macam sekarang? Entah2, masa akan datang, search engine optimisation akan berubah secara drastik. Beranikan diri memilih the path less travelled...dan yakin bahawa if you are doing a  good thing, good things will come to you.

Just lay down the road, the traffic will come later.

Amin.

No comments: