Thursday, June 26, 2014

Kisah penumpang erl

Syukur rasanya dapat naik erl yg laju dan cekap dari klia ke kl sentral. Memang saya lebih suka naik train dati naik bas atau kereta bila travel antara klia dan kl sentral. .biasanya, train tak penuh.

Malam ni, lebih ramai penumpang dari biasa. So, tak bolehbla bermewah dengan conquer tempat duduk. Malangnya, ada juga yg kiasu dan letak beg atas kerusi sedangkan ada penumpang yang mencari tempat duduk. Buat-buat tak nampak pulak.

Ada sorang makcik ni nak duduk, dia mintak pakcik sorang ni alihkan beg dia dari atas kerusi. Sampai kena sound baru nak alihkan. Kurang kuat kecenderungan menyenangkan orang lain agaknya.

Bila beg dah dialihkan (boleh la pulak!), ada satu lagi beg yg agak gedabak diletakkan di laluan. Awek (jepun?) Yang nak lalu cakap 'sorry' bila mengelak beg gedabak tu. Isshh... org yang tak buat salah pulak cakap sorry. Orang yg menghalang laluan tu buat muka selamba je. Walhal banyak lagi ruang nak letak beg.
Di manakah mereka meletakkan perikemanusiaan?

Monday, June 23, 2014

out of habit

Has it been 12 days without a new post?

Time flies really fast. The lack of new posts just shows another way how time will left you behind if you're not keeping up with it.

Was it because of the World Cup? I know that for many people, time stood still during the soccer season. Things are left in the back burners in favor of the activities on the field. People gravitate to kedai mamak like an apple falling from a tree: there's no escaping the law of nature. Well, that's actually the people's decision to make it into a law. For me, the World Cup is not the reason for failing to write new posts.

Was it because of the recently concluded final exam? Sure, there were lots of work that demanded time and concentration. Reading and marking handwritten answers can be an unusual and cruel punishment for us lecturers. Your hopes that the students had acquired enough what you delivered in class came crashing down like an untrained 10m platform divers. The deep breath and niceties before the dive were unflatteringly followed by a big flat entry into the water. Fortunately, there were enough good answers to pull me up from under the water. so, it was not the final exam that took me away from the blog. In fact, the final exam produced some good materials for inclusion in the blog.

So, what was it?

I had fallen out of habit. Just like falling out of love makes you forget someone, falling out of habit can make you forget your semi-automatic behaviour.

 It is time to fall in habit again.

Wednesday, June 11, 2014

Using Samsung S Note to Create Posters

Sambungan kerja semalam.

Ini iklan. Guna Samsung S Note. Pada page note, boleh letak gambar sebagai background. Sengaja pilih gambar sendiri. Ya la...senang orang nak tahu macam mana la rupa pakcik yang jual produk Shaklee ni kan? 

Lepas ni, tak de lagi alasan tak de masa untuk buat promosi Shaklee. Smartphone dah mampu nak tolong buat poster yang cun. of course, kena belajar lagi untuk hasilkan design yang menarik. Allah dah beri nikmat guna Note 3 Neo, kena la gunakan sebaiknya.



Kalau korang rajin buat bisnes dengan Shaklee, tiap2 bulan boleh mampu beli smart phone. :-)

Tuesday, June 10, 2014

Promosi shaklee vitamin E

lni iklan. lklan vitamin E Shaklee- promosi bulan Jun. Beli 6 percuma 1. Dan dapat lifetime membership FREE.

lni iklan. lklan Samsung Note 3 Neo. Boleh ambil screen shot Dan terus edit guna pen(stylus).

Ini iklan. Iklan Shaklee dan Samsung Note 3 Neo. Kalau rasa nak beli SN3 atau Note Pro 12.0, jom join bisnes Shaklee. kalau rajin, boleh dapat income 4 atau 5 angka. Nak beli Smartphone tap-tiap bulan pun boleh.

Ini iklan. lklan untuk kembangkan potensi diri. Untuk ubah diri kepada situasi yang lebih baik. Jom bertindak. Charge up our ''E"nergy.

Sunday, June 08, 2014

Mari berbalas pantun

Join group BERBALAS PANTUN ( SENI WARISAN BUDAYA BANGSA) di Facebook. Tak sangka, ramai yang sudi membeli pantun. Terima kasih semua (yang pantunnya ditaip guna muka taip biasa - pantun teman dalam mukataip bold)

Waktu malam mengapa berpayung
Panas tidak hujanpun tidak
Sauh tenggelam sampan didayung
Manakan dapat memburu todak

Waktu malam memakai paying
agar tak kena najis binatang
patah layar sampan didayung
semuga selamat sampai keseberang

Burung puyuh tidur lengai
Di akar pauh di atas papan
Hendak berkayuh seberang sungai
Bongkarkan sauh bebaskan sampan

Hendak buru berjinak todak,
Bongkar sauh sampan tergesel;
Kalau terburu,impi kehendak.
Bimbang keluh,terlepasnya hasil.

Ikan cencaru dipotong rata
Jangan disimpan dalam pencalang
Yang diburu di depan mata
Jangan sejarah jadi penghalang

Candak perahu menuju hulu,
Candak berkias rasanya malu;
Diulang tahu,tidak lah mahu.
Sejarah diculas,biarkan berlalu

Hari hujan elok berpayung
Jalan berdua dengan rohana
Sauh tenggelam sampan didayung
Tentulah tidak akan kemana,

Patah layar sampan didayung..
Dayung sampai ketanjung jati..
Kesah yang lalu usah direnung..
Bena yang baru yang lebih berti..

Bakar sabut di bawah teduh
Badan berpeluh rehat di bangku
Kalau takut membongkar sauh
Usah dikeluh sampan terpaku

Dari jauh hanya dintai
Bila dekat terasa malu
Tali sauh hebat dirantai
Sudah terlekat antara batu

Bukan disekat terbang kelkatu
Angin di sini lembut tiupnya
Sauh terlekat antara batu
Timbulkan berani putuskan rantainya

 jalan sendiri ditepi pantai
Tersepak tunggul kayu melintang
Selam diri putuskan rantai
Bila menimbul sampan menghilang

Jari berdarah balut bersama
Kain kapas disiram cuka
Imbau sejarah janganlah lama
Takut lemas dirundung duka

Sauh tenggelam dasar lautan
Dayung ditangan mendayung sampan
Hajat menangkap todak didepan
Todak menjeling dengan senyuman

Sauh tengelam didasar lautan..
Lautan luas penuh gelombang..
Todak menjeling tanda berkenan.
Tanda meminta dibawa pulang

Didepan rumah tersusun bata
Untuk meletak pasu bungaan
Sambil senyum mengenyit mata
Pasti nelayan meradang sakan.

Jangan bedak dicampur kunyit
Pati santan usah di kaut
Kalau todak pandai mengenyit
Nelayan pengsan mabuk laut

Untung nya sabut timbul lah ia..
Untung tidak tengelam lah batu..
Mengenyit mata tanda mengoda..
Agar tercuit hati merindu

Lontar ayan tumpah si umbut,
Letak gayung sumbing sedikit;
Pengsan nelayan,mabuk laut,
Terlihat duyung,bingkas bangkit.

Sampan sudah tiada pendayung
Sauh putus rantai menghilang
Tidak diendah oleh si duyung
Minta dihantar hamba ke seberang

Pecah buyung ganti tempayan,
Beralas papan ketuk berkali;
Kasihnya duyung,pada nelayan.
Terbalik sampan,tak dipeduli.

Pada tingkap dikuak tangan
Lambai melambai daun senduduk
Kalau ditangkap oleh nelayan
Takut digulai dalam periuk

Resah mencari kasih terbilang
Bagai sampan rindukan ombak
Resah puteri kasih menghilang
Bagai nelayan rindukan todak

Dayung papan bersauh besi
Buah delima nakhoda hajati
Duyung jangan berlabuh pergi
Tuah panglima bertakhta dihati

Lebih sudu dari serdak
Roti dingin lemau rasanya
Bukan rindu pada si todak
Tapi ingin mencabar lajunya

Rebus jangan kukuspun jangan
Kalau nak masak siaplah awal
Todak jangan duyung pun jangan

Kalau nak makan carilah bawal

Saturday, June 07, 2014

Fulbright Scholarship for Malaysian University Staff

Come November, I would have served IIUM for 3 years after the completion of my PhD. One of the time-based benefits available to IIUM staff is sabbatical leave. After every 3 years of service, you would be entitled to 6 months sabbatical leave. I am using that fact to create a positive feeling (amidst the negativity associated with marking of exams), and am riding on that positive wave as I write this post.

Prof Faridah (yes... a Prof from the English Department, not Faridah my zaujah) planted the idea that I should apply for Fulbright Scholarship. No harm in trying, right? Upon checking the Malaysian-American Commission on Educational Exchange, the Fulbright application'd deadline is 3rd October. There seem to be ample time for me to prepare and apply for the 2015/2016 academic session. So, here we go online browsing of host institutions. Here's my short list a.k.a. dream list.

1. Centre for Healthcare Improvement and Patient Safety (CHIPS) located at Pennsylvania University (UPenn). CHIPS is part of the Parelman School of Medicine.
2. The Centre for Patient Safety Research and Practice at Brigham and Women's Hospital, which is affiliated with Harvard University. May I add that the current Sultan of Perak obtained his PhD from Harvard. (How does that help my sabbatical?)
3. UCLA Health System Patient Safety Institute (PSI) based at, of course, UCLA.The Institute is operating under the School of Nursing.

The list will serve as a guide to turn the dream into reality.


Rahsia nampak muda untuk lelaki

Rahsia ke? Tak kot. Tapi, bagi yang belum tahu, ni teman nak kaborkan rahsia untuk nampak lebih muda. Teknik ni berkesan untuk teman. Untuk orang lain tak tau le. Kalau kome nak cuba, silakan. Bukannya tak pernah buat pun.

Kalau teman tengok cermin dan rasa nampak tua, teman pegi gunting rambut. Potong pendek-pendek. Hahahah... itu je rahsianya. Kalau dedulu, bila lepas bergunting tu, memang terasa benor bertambah mudanya. Sebab rambut teman ni jenis kembang kalau panjang. Bila kembang tu, muka nampak kecut gamaknya. Jadi, bila dah bergunting, muka nampak lebih fresh dan muda.

Kalau dedulu, bila gunting rambut, elok hitam je rambut yang jatuh atas kain pelapik tu. Tapi, makin lama, dah jadi warna lada hitam ditumbuk. Maklum le, dah makin banyak uban. Tak lama lagi, warna lada sulah pulak gamaknya. Kesan kemudaan lepas bergunting pun dah makin kurang. Sebab umur dah makin lanjut. Ate... normal la gitu.

Kalau nak nampak muda juga, bawak2 le bersenam mana yang patut. Bagi darah bergerak ke seluruh anggota badan. Bila cukup oksigen di seluruh badan, insyaAllah rasa lebih segar. Time itu, tak kira la nampak muda ke tidak. Yang penting, RASA lebih muda.  Selain tu, makanan pun kena jaga juga. Elakkan le makan makanan yang beri kita nampak cepat tua. Makanan yang banyak lemak dan berminyak tu boleh 'mengembangkan' badan. Usah le makan banyak-banyak makanan yang rupa itu. Cari yang lebih baik .... toyyiban kata ustaz.

Kalau nak RASA lebih muda lagi, makan makanan tambahan Shaklee. Hehehe. Yang itu pun bukan satu rahsia besor. Teman boleh kabor kalau kome nak tau.

Friday, June 06, 2014

Mengapa penting untuk proofread assignment

Proofread tu maksudnya membaca dengan tujuan memastikan tiada kesalahan dalam penulisan. Kalau dah penat-penat tulis assignment berbelas-belas mukasurat, eloklah kiranya mintak kenkawan proofread. Kalau nak buat sendiri pun boleh. Tapi mungkin mata dah berpinau sampai tak nampak kesalahan yang ada dalam assingment tu. Bak kata omputeh, get a set of fresh eyes to look at your work.


Kalau kita tengok dalam contoh kat atas nbi, ada lima frasa yang digariskan. Boleh baca tak? Tak kan tak boleh baca... jelas je tulisannya. Tapi, boleh faham tak? Tak pernah la pulak tengok perkataan 'hireTability'. Kalau 'hireability' tu ada la. Kalau 'job hirtability' tu salah, 'job irratibility' tu lagi la salah. Walaupun perkataan 'irratibility' tu wujud, ia perkataan yang salah untuk digunakan dalam assignment ni.

Yang 'lawak'nya, 'hireability' ialah kata kunci yang juga digunakan sebagai tajuk assignment. Perkataan yang begitu punya penting dalam assignment ni pun salah taip? Memang lawak sampai rasa nak gelak berbakul-bakul. Kalau tak nak kena gelak atau kena sergah, sila proofread assignment.

p/s Nampak tak satu lagi kesalahan ejaan yang tak digariskan?

Tuesday, June 03, 2014

Balik Kampung

Balik kampung!!!

Dah lama tak balik kampung sebab banyak aktiviti pada hujung minggu. Kelas hari Ahad dah tamat untuk semester ni. So, sempat la memanjangkan hujung minggu (ambil cuti Khamis & Jumaat) untuk menjenguk keluarga di kampung. Mula-mula balik Kampung Pasir Panjang Laut. Ada orang tengah buat jambatan baru kat rumah mak. Hopefully boleh siap sebelum raya nanti. Senang orang nak kuar masuk ke rumah. Kalau tengok gayanya, lagi kukuh dan stabil berbanding jambatan dahulu yang dah mendap.

Petang Sabtu balik Kandang Hilir pulak. Tak de jambatan baru. Jambatan yang itu jugak le. Tak sempat menjenguk, bersih ke tidak jambatannya. Yang pasti, ayor sungai nampak keruh. Sebab hujan kot. Yang lain-lain, tak de le apa-apa yang baru. Abah dah berkebun kat tepi rumah, nanam jagung. Dan sepupu sambut kelahiran baby first dia hari Ahad di Ipoh. Sempat ziarah baby baru di hospital. Bila dipangku, terasa ringan benar. dah biasa dukung si hantap Adam dan Zayd. Bila pegang baby, rasa ringan je. 

Ahad malam tu balik KL. Tengah-tengah malam pun PLUS highway sesak. Sabor je la. Kena balik kul 1 pagi ke baru dapat drive jalan clear? Time tu mata pulak tak berapa nak clear...ngantuk. 

Teluk Penchalang ada horse riding. Tabik!

Adik yang bernama Adam tu pandai naik kuda padi yg bernama Mek Su. Adam berbaju biru takut nak dekat.

Penumpang kereta tak berbayor. Bikin takajut saja.

Segar je rupanya ikan kat pasar minggu Kuala Kangsar

Nampak macam tak ramai orang. Tapi memang ramai sebenarnya. Nak parking kereta pun susah.

Apa yg deme jual dalam gelap tu? Hahah... camera trick je tu. Elok terang je bawah teduh.

Ni dikira kibar separuh tiang ke cam ne ni?


Monday, June 02, 2014

5 kesalahan menulis abstrak paper psikologi

Bukan mudah nak menulis paper psikologi kalau tak faham dan tak tahu apa yang nak ditulis. Sebagai lecturer, macam-macam jenis paper hasil kerja student yang dah dibaca. Ada yang buat kita rasa bangga. Ada yang buat kita rasa nak gelak. Yang buat kita rasa nak tarik rambut pun ada. Walaupun dah diajar dalam kelas, dan dikomen dalam paper yang dipulangkan, ada kesalahan-kesalahan yang berulang. Khusus untuk bahagian abstrak kajian, meh kita lihat 5 kesalahan dalam penulisan.

1. Tak bolehkah tak guna soalan?

Untuk mengekalkan bunyi (tone) formal penulisan, ayat pertanyaan elok dielakkan. Kalau tengok contoh di bawah, dah bunyi intro untuk artikel majalah pulak. Memanglah dalam sesebuah kajian psikologi kita perlu ada persoalan atau permasalahan kajian. Tapi, tak perlulah nak dinyatakan dalam bentuk soalan. Apatah lagi soalan berbentuk umum seperti "Will you help others when something bad happened to them?"


2. Lagi ringkas lagi baik. Jangan tulis panjang-panjang. Ringkas je. 


Satu cara untuk memendekkan abstrak ialah tok sah dok ulang-ulang benda yang sama. Kesalahan ni biasanya diperhatikan di bahagian intro. Berbelit-belit dan berpusing-pusing sebelum masuk bahagian kaedah kajian. Satu dua ayat dah mencukupi untuk memperkenalkan isu/masalah yang hendak ditangani, dan justifikasi kajian.

Students juga cenderung tulis panjang-panjang di bahagian intro apabila statistical results mereka 'not significant'. Yang tak signifikan tu ialah results statistik, bukan dapatan kajiannya. Walaupun p lebih besar daripada 0.05, tak bermakna kajian awak tak signifikan. Jadi, silalah tulis seperti biasa (i.e. kalau p lebih kecik dari 0.5) so that pembaca tahu apa yang awak dah buat sebenarnya.

3. Tak cukup 

Lawan kepada yang tulis panjang-panjang ialah tulis tak cukup isi. dalam bidang sains perubatan, biasanya ada sub-headings yang jelas seperti: Background, Aim, Methods, Results, Conclusion. Lima subheadings ni ditulis sebiji-sebiji. Tapi, dalam psikologi, kaedah ni tidak dipakai. Tapi itu tak bermakna isinya tak perlu dimasukkan. Dalam contoh kat atas, bahagian Background dan Aim ada, dan diikuti terus dengan Results dan Conclusion. Bahagian method entah ke mana. Cuma beritahu sumber data. Bagi kajian ekperimen, kaedah dan prosedur kajian perlu dinyatakan dengan jelas. Kalau takat baca abstrak ni, kita tak tahu rekayasa (design) kajian (berapa kumpulan kajian?), peserta (manusia dari planet mana?), bahan/instrumen (coklat Cadbury berkacang?) yang digunakan, etc. Bolehlah dikatakan ada kecacatan yang signifikan pada abstrak ni.

4. Pangkal tak berkaitan dengan Planet Pluto

Kalau ayat permulaan abstrak susah ditulis, ayat penghujungnya juga sukar dihasilkan. Bila dah berjaya melaporkan dapatan kajian (yeay!!!!! signifikan!), terasa bagai turun dari puncak klimaks ke dataran bosan. Jadi, ayat penutup abstrak mungkin tergelincir daripada laluan asal sehingga tak berkaitan dengan pangkal cerita. macam dalam contoh kat atas tu, penutupnya menyangkal dakwaan "male react faster than female in helping behavior". Tapi, di bahagian pengenalan, tidak pulak dinyatakan ada dakwaan sedemikian. Malah ada pertanyaan je. Bolehlah di katakan ayat penutup itu bukan kesimpulan. Ia tidak menyimpulkan apa yang telah dibentangkan. Ntah dari mana datangnya ayat penutup tu tak tau lah.  Planet Pluto kot.

5. Tk semak bhasa and ejaan

Kemahiran menggunakan bahasa telah diasah sejak dari sekolah rendah lagi. Al-maklum, tak semua orang guna Bahasa Inggeris sebagai bahasa primer. Jadi, tak hairanlah kalau tulisan bahasa inggeris tu ada banyak kesalahan. Macam dalam post ni la. Ada berlambak kesalahan bahasa. Tapi abstrak ialah tulisan akademik yang formal. Kena la gunakan bahasa yang formal. Bahasa yang betul ialah asas penting dalam bahasa formal. kalau nahu berterabur, ejaan pun bersimpang-siur..jauh Nobel Prize dari saintis lah jawabnya.

Sekarang ni ada macam-macam bantuan dan alat untuk memeriksa bahasa. Kalau tak dapat gunakan khidmat Osman Baku, ada penyemak bahasa dalam talian seperti grammarly.com dan yang seperisian dengannya. Antara nak guna dengan tak je.