Tuesday, September 15, 2015

Teaching tip - don't assume what your students know

Pengalaman mengajar students...kekadang lain yang kita minta, lain yang depa beri. Biasa la tu. Sebagai contohnya, ini yang pakcik beri sebagai arahan kepada students:

" i want you to find articles from APA journals (or other journals using the APA style) that reports statistical results: correlation, regression, t-test (one-sample, independent, dependent), one way ANOVA, two-way ANOVA, and Chi-square."

Kome-kome yang baca ni, agak2nya, apa yang pakcik mintak? artikel daripada jurnal kan? Kome tau ke artikel jurnal tu mana ghope nya? Ada ghope macam yang kat bawah ni? Siapa yang jawab 'artikel jurnal', maknanya kena masuk kelas pakcik untuk mengenal jurnal artikel. 

Ini artikel jurnal ke nota?









Bagus jugak bila students beri jawapan macam ni. Depa berani; berani kerana tak takut buat salah. Pakcik boleh puji pelajar macam ni. Daripada jawapan macam ni, baru la pakcik boleh tau sejauhmana students tahu dan faham apa yang pakcik nak ajar. Sebagai pengajar, pakcik tak boleh assume students tahu apa yang mereka patut tahu. Kena check dulu.

Kalau deme tak tahu, jangan le marah pulak. Siasat elok-elok. Tanyakan soalan-soalan yang boleh menjelaskan apa yang deme tahu, dan apa yang deme tak tahu. Kalau deme terasa hati dengan soalan macam tu, pakcik mintak maaf le. Bukan nak merendah-rendahkan sesiapa. Kita belajar ni nak meningkatkan ilmu, meninggikan peribadi. Banyak-banyak bersabor.






Monday, September 14, 2015

Song dedication Beauty and the Beast

A song dedication.

As we start the new semester, here's a song that I want to relate to the learning  experience, especially students who are taking statistics. The song is one my favorites: Beauty and the Beast.




You may think you're 'barely even friends' with statistics. Try to embrace it. Make 'a little change' here and there: your attitude, your words, your appearance. It understood if you're feeling 'scared' and 'unprepared'. Those are normal feelings associated with (most) courses.
May you feel the 'bittersweet and strange' feelings upon 'finding you can change' and 'learning you were wrong'. Discover both the beast and the beauty in your journey this semester.

Tadabbur surah Ya-sin

'Masuk' kelas online (youtube live streaming) Master Zainul. Ada perkongsian tentang tadabbur surah Ya-Sin. Banyak kali baca, tapi kurang memikir tentang apa di sebalik ayat2 dalam surah Ya-Sin. Antara points yang sempat dikutip.

1. Jika tugas kita ialah 'menyampaikan', maka tadahlah kesusahan yang dipakejkan bersama tugas tersebut. Macam mengajar statistik ... banyak cabaran, stres, kecik hati, sentap, dsb. Tapi jangan putus asa dan give up disebabkan kesusahan tersebut. Kalau kita bersabar dan tetap mengerjakan tugasan, kita dapat pahala bekerja. Dan Allah swt PASTI akan beri ganjaran. Awal atau lambat je.

2. Jika kita belum menghadapi 'pakej kesusahan' yang standard, maka jangan hairan kalau kita tak dapat habuan yang besar dari Allah swt. Sedangkan Nabi dan Rasul pun terpaksa menempuh kesusahan yang besar sebelum mengecap kejayaan. Kalau kita sebagai pelajar statistik, selagi belum rasa nak termuntah baca buku, rasa pening jawab soalan, rasa konfius baca soalan, dan rasa nipis telinga kena sindir dengan cikgu statistik, maka jangan hairan kalau kita belum dapat faham sebetul2nya subjek statistik tu.

Siapa suka clock in clock out?

If an organisation wants to solve problems regarding chronic absentees (para pengulor kronik), have a policy that targets them. Using the same policy on regular attendees does not change their attendance. Possible negative reactions are possible.

Ikut kajian-atas-kajian ni, ketidakhadiran lebih dikaitkan dengan faktor persekitaran kerja dan faktor organisasi. Faktor peribadi dan psikologikal tidak sesuai digunakan untuk meramal ketidakhadiran.

Dalam kata lain, pekerja kebanyakannya bukan saja2 tak nak datang kerja.

Ajar anak nama dinosaur

There are about 80 dinosaurs in this book with names like diplocaulus, giganotosaurus, ktonosaurus, and euplocephalus.

Adam would turn the pages and asked me the name of each dinosaur. When i was dividing my attention, i would answer with names like Toyotasaurus, Kiapicantonosaurus, and Hondanosaurus.

Tonight, i think he had caught up with what I did. He pointed to one dinosaur and claimed that it is 'binatangsaurus'.