Tuesday, September 30, 2014

Tragedi Oktober

Tragedi Oktober

Tak mampu lagi aku
Hidup di tahap dulu
Membekukan perkembangan diriku

Biarkan ia pergi
Sejarah yang terpateri
Bukan menafi yang tak kembali

Tak mahu ku ingat lagi
Apa yang telah terjadi
Sebelum Oktober

Harapan aku hanya untuk cemerlang
Hargailah segala masa usiaku
Bagiku kau memanglah rakanku
Usahaku...

Hanya satu ku pinta
Kesabaran darimu
Carilah peluang hidupku

Aku rela mengganda
Meranjau onak cita
Agar berjayalah langkahnya

Tak mahu ku ingat lagi
Apa yang telah terjadi
Sebelum Oktober

Tragedi Oktober yang sebenar ialah membiarkan bulan yang akan datang ini sama sahaja, atau lebih buruk, dengan September yang akan ditinggalkan.

Bagaimana nak menjadikan Oktober lebih baik?
1. Tambahkan amal soleh seperti solat sunat, bersedekah, dan memberi ucapan assalamualaikum
2. Kurangkan perbuatan yang tak soleh seperti membuang masa, bercakap yang buruk2 terang orang lain, dan membazir makanan.
3. Tingkatkan produktiviti kerja dengan menambah kuantiti dan kualiti kerja.
4. Tambah ilmu dan kemahiran seperti fotografi digital, membaca dengan pantas, dan menanam orkid.
5. Perbaiki persekitaran dengan mengucapkan sesuatu yang baik dan lunak kepada seseorang yang belum pernah dikenali, membersihkan longkang di kawasan perumahan, dan berkongsi pengalaman berguna di media sosial.

Jadikan Oktober lebih baik daripada September dengan melakukan sesuatu yang kecil tapi bermakna. Jangan biarkan ia menjadi tragedi.

Shopping Online for Shaklee Products

How difficult is it to buy Shaklee products?

I don't want to answer that questions. Please rephrase the question into "How easy is it to buy Shaklee products? As you can see below, Shaklee had websites for members that allow each and everyone of them to manage their membership and, more important, to do SHOPPING.

Shaklee Members area includes Shopping section
You can go to the Shopping section, choose the items that you want to buy, and proceed to the checkout. You can either pay by credit card, or buy using electronics credits (you may gain these by achieving certain performances as determined by Shaklee Corporations). If you're a regular customer, most of the required information (Name, address, phone number, etc) would have already been saved. So you can save a lot of time.

Not only you save typing time, you can also save time to drive to the shop itself: save money on petrol too. And, if you buy products worth more than 200UV, you can get free shipping on your purchase. Lagi save.

This is why I love Shaklee.

Monday, September 29, 2014

Kenapa perlu fobia dengan hijau?

Sempena kisah fountain UIA yang panas tu (orangnya yang panas...air kat fountain tu cool ajer), teringin nak highlight kan warna hijau? Mengapa? Sebab banyak benda menarik yang berwarna hijau, termasuklah UIA sendiri. Syarikat gergasi minyak sepert Petronas dan BP pun pakai warna hijau. Dan, of course, syarikat Shaklee pujaan hati pun hijau jugak. Last sekali.. bukan syarikat, bukan logo: tapi kartun komik. Mengapa kartun komik? Ada sejarah jadi hulk masa kecik-kecik dulu. hehehe


logo sambutan ulantahun ke 30 UIA

Logo Petronas
Logo BP

Logo....SHAKLEE
Ini bukan logo

Sunday, September 28, 2014

Mash up Lawak Kampus: ambil

Book Launch Syed Arabi Idid

The title for this post is taken verbatim from the backdrop on stage at the Grand Ballroom of the Hotel Bangi-Putrajaya. The event is co-organised by IIUM and UKM. The book in question is Transformasi Pemikiran Komunikasi. The event was also meant to be a surprise birthday party for Prof Syed Arabi.

There are tributes by students and colleagues for him in the form of speeches, video presentation and even a Poco Poco dance. At 70, Prof have had produced a lot of work to receive the tributes given to him. For me, the impact that he has is not counted in term of quantity of publications and research grants. The speeches made it clear that he had improved people's lives; and that mattered a lot.

I wonder how would I leave a positive impact on the lives of other people. I aim to produce at least 500 publications before hitting 50. Bringing improvents in healthcare delivery is a way to leave lasting impacts on my fellow citizen. I want to achieve these not because I want a similar tribute to the one given by Prof. I want to do it because I believe in it.

Impian fantastik, usaha realistik.

Saturday, September 27, 2014

Cara nak jadi cantik

Perempuan mahupun lelaki patut jaga paras rupa. Bentuk fizikal yang ditetapkan oleh genetik tidak dapat nak diubah, melainkan melalui pembedahan plastik. Tapi akhirnya rupa anda akan jadi plastik juga. Jadi, lebih baik jaga keelokan paras rupa secara semulajadi.

1. Buat rawatan luaran


Yang dipandang orang ialah kulit luaran. Dengan pencemaran udara, dan juga aktiviti biasa sehari-hari, maam-macam kotoran dan bahan cemar yang boleh melekat di kulit. Jadi, kenalah buat rawatan kulit secara luaran untuk bersihkannya daripada kekotoran. Tiap-tiap hari kena cuci. Ada macam-macam produk pembersih harian yang boleh dipakai. Daripada jenis sabun, gel, buih, dan susu. Pakailah mana yang sesuai.

Untuk kesan yang lebih baik, buatlah scrubbing seminggu sekali atau dua kali. Ini untuk buang sel-sel kulit yang dah mati. Jangan pulak terlampau rajin buat scrubbing tiap-tiap kali mandi: nanti sel kulit tak sempat nak hidup dah mati.

Kalau berduit banyak, boleh la pergi buat facial di kedai. Kalau nak jimat, encik-encik sumai sila belajar buat facial di rumah; paling-paling tidak cuba buat masker untuk isteri.

2. Buat rawatan dalaman


Orang kata, kecantikan sejati datangnya dari dalam. Apa yang ada di dalam itu akan terserlah di luar. Maksudnya di sini, badan kena elok dari dalam, barulah nampak cantik di luar. Kalau badan ada banyak toksin, hormon pun tak seimbang, dan nutrisi pun tak cukup, macam mana nak nampak elok?
Jadi sila buat 3 perkara ni:

a. detoks


Buang racun-racun dalam badan. sesetengah racun ni masuk dalam badan melalui makanan. Kalau dah makanan tu sendiri dihasilkan menggunakan racun (cth: sayur yang disembur racun serangga), tak hairanlah badan kita ni jadi tempat simpan racun. Sesetengah makanan pulak, walaupun asalnya tak beracun, tapi boleh menghasilkan racun apabila ia melalui proses penghadaman. Radikal bebas adalah satu lebihan proses penghadaman yang berbahaya kalau dibiarkan berkumpul banyak dalam badan. Walaupun badan kita boleh menyingkirkan racun secara semulajadi, proses penuaan dan kerosakan sistem perkumuhan boleh menyebabkan toksin tidak disingkirkan secara optimum. Jadi, kita boleh cuba buang racun mengguna kaedah seperti bekam dan foot patch. Toksin boleh dikeluarkan secara langsung melalui darah atau melalui lapisan kulit. Kaedah urutan pulak boleh menggalakkan toksin dikeluarkan melalui air kencing atau peluh. Kaedah pemakanan pulak menggunakan khasiat semulajadi dalam makanan untuk mempercepat pembuangan toksin atau melancarkan sistem perkumuhan. Makanan berserat tinggi boleh mencuci usus dengan 'menggaru' permukaan dalam usus yang diselaputi bahan bertoksin dan berbahaya seperti mendapan kolesterol.

b. stabilkan hormon. 


Banyak punca yang boleh menjejaskan penghasilan dan peredaran hormon dalam badan. Stres, pencemaran persekitaran, penyakit, dan gangguan  emosi boleh membuat kilang hormon huru-hara. Bahan yang penting untuk badan boleh jadi berbahaya bila dihasilkan dalam kuantiti yang lebih daripada biasa. Kalau terkurang pun bahaya juga. Mengubah gaya hidup boleh mengembalikan kestabilan hormon. Menjaga pemakanan juga boleh membantu. Bukan setakat 'berpuasa' daripada makanan yang berbahaya, tapi juga 'berbuka' dengan makanan yang sihat lagi menyihatkan.

c. Cukupkan khasiat. 

Badan kita memang boleh menghasilkan bahan-bahan seperti kolagen yang membantu kulit kelihatan cantik. Tapi, badan bukanlah kilang yang sempurna. Ia juga perlu input dari luaran. Apa yang kita masukkan dalam badan? Kalau inginkan hasil yang baik, maka kita kenalah masukkan input yang baik juga. Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran. Air pun kena dicukupkan untuk memudahkan penghantaran khasiat dan vitamin ke seluruh badan.

3. Tingkatkan kekuatan dalaman


Faktor psikologi dan spiritual pun penting juga. Kalau badan sihat, tapi minda serabut, maka keserabutan itu boleh nampak di wajah. Begitu juga kalau hubungan dengan Allah tak elok; 'nur' akan pudar daripada wajah. Walaupun secara objektifnya kita cantik, tapi kurang menarik di pandangan orang. Maka, jagalah kesejahteraan diri. Dekatkan diri dengan fikiran dan orang yang positif. Elakkan terlalu banyak tenaga negatif daripada masuk ke dalam diri. Hubungan dengan Allah perlu dijaga supaya Allah redha dengan kita.

Bila dalaman kuat, badan pun senang dijaga, insyaAllah.

Selamat menjaga kecantikan.

Friday, September 26, 2014

Bacaan Quran favorite

Surah Mulk - Exceptional and Majestic Quran recit…: http://youtu.be/ZAINcHuO1z0

Saya suka dengar bacaan Quran. Saya pun tak ingat di mana mulanya dengar, tapi sejak kali pertama tu, saya memang suka ulang dengar bacaan Sadaqat Ali.

Ada beberapa surah bacaannya di Youtube. Tapi saya paling suka surah al-Mulk. Suaranya jelas dan tarannum nya sedap. Rasa nak tiru bacaannya. Bila tiru dalam kepala, macam sedap jugak. Kalau tiru dengan suara...hmmmmm. kena belajar betul2 la kalau nak sampai tahap tu.

Thursday, September 25, 2014

Vision Board

Ini ke rupanya vision board?

Ada la hampir-hampir rupanya.

Kalau nak lebih efektif dalam menterjemah 'vision' kepada 'realiti', vision board tu perlu lebih jelas. Lebih menarik. Lebih colouful. Dan lebih mencabar.

Jangan takut untuk bermimpi yang indah-indah.

Impian fantastik, usaha realistik.

p/s antara usaha realistik tu ialah revise vision board ni cepat2.

Wednesday, September 24, 2014

Produk Shaklee Tahan Berapa Lama?


Salah satu soalan yang kerap diterima tentant produk Shaklee ialah, "Vitamin ni tahan berapa lama?"

Kalau ikutkan, ada beberapa jawapan yang boleh diberi:

1. Kalau simpan je, tahan bertahun-tahun, sampai tarikh expired. (ni kekadang kena diri sendiri: lupa nak makan sampai barang buruk begitu je)
2. Kalau makan ikut keperluan, maka ikut keperluan itu jugalah tahannya. Sebagai contoh, serving yang dinasihatkan untuk Omega ialah 3 biji sehari. Maka, sebotol Omega akan tahan sebulan. Tapi, kalau sekadar nak top-up minyak ikan dengan satu kapsul je sehari, maka Omega tu tahan sampai 3 bulan.
3. Kalau makan seorang, maka akan tahan lebih lama berbanding kalau makan ramai-ramai. (logik kan jawapan ni?)
4. Kalau makan ikut nilai sajian dalam buku Panduan Produk 2013, maka setiap produk akan mempunyai jangkahayat (sebelum habis dingap) mengikut graf yang ditunjukkan di atas.

Kalau tengok graf tu, vitamin yang paling tahan ialah Sustained Release Vita C Plus: setengah tahun! Memang sangat berbaloi. Kalau risau Vit C tu masuk angin, maka makanlah ramai-ramai, makan sampai 3 biji sehari, atau tepek kat muka sebagai masker seminggu dua kali.


Tuesday, September 23, 2014

Susah Sangat ke Nak Beri Salam?

Antara sebab pelajar Muslim tidak memberi salam apabila masuk ke bilik pensyarah:



1. Saraf-saraf di Broca's area berhenti berfungsi seketika, terumanya untuk menghasilkan pertuturan dalam bahasa Arab.
2. Cognitive script untuk masuk ke bilik pensyarah telah bercampur aduk dengan script untuk masuk ke bilik kawan di Mahallah.
3. Pensyarah bertindah sebagai stimulus yang menghasilkan kebangkitan fizikal dan fisiologikal (physical and physiological arousal) yang mengaktifkan sistem saraf simpatetik dan pelajar perlu menunggu sistem saraf parasimpatetik bertindak sebelum mampu memberi salam.
4. Pelajar tidak pernah melihat sesiapa memberi salam kepada pensyarah, yakni pembelajaran pemerhatian tidak berlaku.
5. Tingkah laku memberi salam tidak diteguhkan. Malahan, pensyarah akan menghukum dengan melemparkan buku kepada pelajar setiapkali mendengar salam daripada pelajar.
6. Pelajar berada dalam keadaan penafian (denial) bahawa mereka berada dalam bilik pensyarah.
7. Pelajar telah terkasima dengan kehadiran pensyarah sehingga lidah kelu untuk memberi salam (no psychological mechanism can be found to explain the behavior).


Susah sangat ke nak beri salam pada pensyarah?

Monday, September 22, 2014

Cara Selesaikan Masalah Parking

Problem tentang katil hospital kita dah cuba bincangkan mengguna teknik starburst. macam-macam soalan yang boleh dikumpulkan. Kali ni meh kita cuba tackle masalah tak cukup ruang parking di tempat kerja.  Teknik yang digunakan ialah brain storming yang biasa. Just bincang dalam kumpulan tanpa perlu censor mana-mana idea yang disebut oleh ahli kumpulan.

Nampak macam senang. tapi, dah jadi kecenderungan manusia untuk komen pasal idea orang, dan yang lebih teruk komen idea sendiri sampai tak terkeluar idea tu dari mulut. Of course, boleh je nak gelak2 masa bincang; tapi bukan at the expense of the ideas. Jangan sampai aliran idea berhenti. Secara analoginya, biarlah langit cerah selalu, jangan dikeruhkan keadaan dengan halilintar (mulut laser) dan mendung (kritikan hitam) yang tak perlu. Dah namanya pun 'storm', biar berangin je dulu. Tok sah tambah dengan kilat dan halilintar. Dan juga tak perlu risau untuk dapatkan pencerahan: selesaikan ribut dahulu sebelum nak tengok pelangi dan matahari. 

Kalau nak tau hasil brainstorming pasal parking kereta, jemput tengok gambar kat bawah ni. Macam-macam idea ada. 

Lagi gila-gila idea tu, lagi I suka. Ada yang nak tido kat ofis?




Sunday, September 21, 2014

What I Love

Tanda-tanda cinta buku:

1. Teruja bila tengok buku; terutama buku baru atau buku klasik.
2. Suka tengok buku tersusun kat rak. Seolah2 the best scenery in the world.
3. Boleh tenggelam dalam dunia sendiri bila dikelilingi buku (cth: masa di kedai buku atau perpustakaan) sampai hilang sense of time. Sedar2 dah berjam2 kat situ.
4. Ada angan2 nak tulis buku.
5. Pegang buku macam pegang barang kemas yang berbatu permata. Ada rasa kagum, terpukau dan terharu bila tatap buku tu.
6. Pernah tido bertemankan buku.
7. Bila masuk kedai buku yang besar, keluar ayat macam "wow! I can be here forever"

Saya ada tanda-tanda tu. Jadi, memanglah saya cinta buku.

Masa di London rasa seronok pasal ada banyak kedai buku besar, Waterstones, Blackwell, W H Smith...and the grandest of them all...Foyles. Fell in love instantly with Foyles: 5 stories worth of reading materials for your pleasure.

Jom ke kedai buku.

Saturday, September 20, 2014

My Instagram

I have installed ig on my phone, and uploaded only one pic. Since getting serious with the Shaklee business, i reinstalled ig. Now i discovered a different side of social media with ig.

I don't think my ig has a definite theme other than the generic "lifestyle". But it is enjoyable to upload photos that it motivated me to take new photos. Or rather, grabbing opportunities to take photos.

As can be seen from the collections so far, the photo subjects are varied. The composition and touch up technics are also varied. Perhaps i would have to take hundreds more pictures before i can develop my own visual language.

Keep snapping.

Kita Pedagang

Menjual dan membeli
Urusan sehari-hari
Mencukupkan peluang mendapat rezeki
Memenuhi keperluan diri
Dan kehendak nafsu

Bukan urusan yang janggal
Bukan juga transaksi tunggal
Barangan dan perkhidmatan dijual
Bukan meminta belas kasihan

Kita membina kehidupan
Dan kehidupan mencipta urusan
Mahu dijadikan biasa ataupun bahan hairan
Pilihan kita, para pedagang

Friday, September 19, 2014

Cara Guna Brain Storming Starburst

Korang pernah dengar pasal 'star burst'? Kalau tak pernah, meh baca dan nilaikan samaada sesuai untuk korang guna atau tak.

Teknik brainstorming tu biasa guna dah, kan? No-judgment, rapid fire idea listing in a group. Dengan star burst, tekniknya sama: cuba hasilkan seberapa banyak idea yang boleh. Bezanya, idea tu di tulis dalam bentuk soalan: Who, What, When, Where, Why, dan How

Setiap soalan itu diletakkan pada satu bucu bintang. Kalau tajuk perbincangan tu 'banyak monyet di pejabat', maka setiap soalan yang berkaitan dengan permasalahan monyet tu bolehlah ditulis. Tak perlu jawapan; hanya soalan demi soalan.

Contohnya:

Who are afraid of monkeys?
What do monkeys look for at the office?
When do monkey come to the office?
Where do monkeys go after visiting the office?
Why do monkeys come?
How do monkeys know where to go?

Dengan bertanya banyak2 soalan, kita boleh kaji sesuatu masalah dengan lebih menyeluruh, berbanding menggunakan teknik 'free discussion'. ada soalan2 5W1H yang memandu perbincangan. Selain daripada tu, teknik starburst ini juga sangat berkesan dengan orang yang suka bertanya daripada menjawab,

I dah cuba teknik ni dengan pekerja hospital. Tajuk perbincangan ialah 'katil'. Sila la tengok apa soalan2 yang depa hasilkan. Sapa nak jawab?




Thursday, September 18, 2014

Wednesday, September 17, 2014

Non-verbal communication in songs

Although not particularly liking Shakira and Wham, I none the less know of their songs. Hips Don't Lie and Careless Whispers are two songs that caught my attention.

Careless Whispers tells that 'guilty feet has got no rhythm'. When that line is put next to 'hips don't lie', I saw a sweet parallel that speaks of non-verbal communication. It is true that body language is more truthful than spoken language. People can't control the messages communicated by their body than the ones communicated through spoken words. So, if you're feeling guilty, your tongue can deny outright the guilt, or the wrong that gave rise to the guilt. But your feet will betray you; the same way that the hips don't lie.

The idea that a body can't lie is also true in a world that we have yet to see. In alam akhirah, Allah says in surah Ya-Sin "On that day we will seal their mouths; their hands and feet will bear witness to everything they had done[36:65].

Wordless Wednesday

(Not exactly wordless, since there are words in the picture)

Publications list Harris Shah


Journal Articles

·      Yoelao, D., Mohan, K. P., & Abdul Hamid, H. S. (2014). A review of patient safety in Thailand and Malaysia. International Journal of Behavioral Science, 9(2), 53-70. (Thai Citation Index)
·      Abd Hamid, H.S. & Sulaiman, M.K. (2014). Statisticsanxiety and achievement in a statistics course among psychology students. International Journal of Behavioural Sciences, 9 (1), 55-66. (Thai Citation Index)
·      Abd Hamid, H., & Waterson, P. (2011). System-relatedinfluences on assigning patients to emergency care practitioners. Malaysian Journal of Ergonomics, special issue, 83-92.
·      Chua Bee Seok, Harris Shah Abd Hamid, & Beddu Sala Baco. (2005). Tekanan kerja, kecerdasan emosi dan masalah kesihatan mental di kalangan jururawat. Jurnal Psikologi dan Pembangunan Manusia, 21, 25-52.
·      Harris Shah Abd Hamid & Jumina Kimin. (2004). An exploratory study on emotional intelligence: a comparison between university students and student leaders. Jurnal Kinabalu, 10, 35-48.
·      Harris Shah bin Abd Hamid. (2002) Leadership: Research, Skills and Practice (book review). Jurnal Kinabalu, 7 & 8, 197-198.


Book Chapter
·     Abd Hamid, H. (2012). Patient safety. In N M Noor & M A Dzulkifli. Psychology in Malaysia: Current Research and Future Directions. Kuala Lumpur: Pearson.


Proceedings

·     Abd Hamid, H.S., & Sulaiman, M.K. (2014). Factor structure of Statistical Anxiety Scale(SAS) for a Malaysian Sample. Proceedings of the 11th International Postgraduate Research Colloquium, 21&22 August 2014, Serdang, Malaysia, 60-68 (ISBN 978-983-2408-18-5: CD)
·     Haque, H.S. & Abd Hamid, H.S. (2014). Detrimental external factors that influenceperformance of students who repeat Psychological Statistics. Proceedings of the 11th International Postgraduate Research Colloquium, 21&22 August 2014, Serdang, Malaysia, 157-171. (ISBN 978-983-2408-18-5: CD)
·     Abd Hamid, H.S., & Sulaiman, M.K. (2014). Statistics anxiety, basic mathematics skillsand academic performance among undergraduate psychology students. Proceeding the 4th Asian Conference on Psychology and Behavioral Sciences, 28 – 30 April, 2014, Osaka, Japan, 452-463.
·     Abd Hamid, H., & Waterson, P. (2011). System-related influences on assigning patients to emergency care practitioners. Proceedings of Asia Pacific Symposium on Advancements in Ergonomics and Safety (ERGOSYM2011), 5-6 December 2011, Perlis, Malaysia. [CD]
·     Abd Hamid, H., & Waterson, P. (2010). Using goal directed task analysis to identify situation awareness requirements of advanced paramedics. In V.G. Duffy (ed.). Advances in Human Factors and Ergonomics in Healthcare. CRC Press, 672–680.
·     Abd Hamid, H., & Waterson, P. (2010). Towards an integrated sociotechnical framework for situation awareness and decision-making among emergency practitioners. In M Anderson. (ed.). Contemporary Ergonomics and Human Factors. p 372-380.
·     Harris Shah Abd Hamid, Waterson, P, & Hignett, S. (2009). Situation awareness to support decision-making process among emergency care practitioners. Proceedings of the 9th International Conference on Naturalistic Decision Making, 23 – 26 June, 323-330.
·     Harris Shah Abd Hamid, Yong Kin Tuck & Chua Bee Seok. (2003). Computer phobia among students in three streams of study in a public university in Sabah. Proceedings of the SEAMEC 2003, 19-22 May 2003, Kuching, Sarawak. UNIMAS: Sarawak.
·     Harris Shah bin Abd Hamid. (2002). Identifying the cost and quality of writing meeting minutes among staff at a public university in Sabah. Proceedings of National Ergonomic Conference 2002. 3rd Malaysian Ergonomics Conference, 12-13 June 2002, Johor Bharu. UTM: Johor Bharu.
·     Harris Shah bin Abd Hamid. (1999). Psychology and eugenics: A regrettable alliance. in Abdul Halim Othman, Rosnah Ismail, Mohd Dahlan A Malek, Harris Shah Abd Hamid (Eds.). Koleksi Kertas Kerja Psikologi Masyarakat Malaysia Semasa. UMS: Kota Kinabalu.


Paper Presentation

·     Nor Shuhada & Harris Shah Abd Hamid. (2013). Safety culture and patient falls: a comparison between accredited and non-accredited hospitals. Paper presented at the 10th International Postgraduate Research Colloquium, 26th – 27 August, Bangkok, Thailand.
·     Madzwin Ansari and Harris Shah Abd Hamid. (2013). Job satisfaction and organisational commitment among employees of a small company in Kuala Lumpur. Paper presented at the 10th International Postgraduate Research Colloquium, 26th – 27 August, Bangkok, Thailand.
·     Harris Shah Abd Hamid. (2013). Barriers to medication administration error reporting among nurses. Paper presented at the 10th International Postgraduate Research Colloquium, 26th – 27 August, Bangkok, Thailand.
·     Che Surya Che Kar & Harris Shah Abd Hamid. (2013). Adaptationof Safety Attitude Questionnaire (SAQ) in Malaysia healthcare setting. Paper presented at the 10th Biennial Conference of Asian Association of Social Psychology, 21  24 August,  Yogyakarta, Indonesia.
·     Harris Shah Abd Hamid & Muhamad Karimi Sulaiman. (2013). Statistics anxiety and performance in a statistics course among psychology students. Paper presented at the 10th International Postgraduate Research Colloquium, 26th – 27 August, Bangkok, Thailand.
·     Abd Hamid, H. (2011). Research priority for patient safety in Klang Valley. Paper presented at the 8th International Postgraduate Research Colloquium, 22-23 September, Bangkok, Thailand.
·      Harris Shah Abd Hamid. (2007). Extended Situational Awareness and Resilience In Healthcare System. 4th International Postgraduate Research Colloquium. 19-21 June 2007, Bangkok, Thailand.
·      Harris Shah Abd Hamid. (2006). Personality and religiosity among Muslims in Sabah. Presentation at The 3rd International Postgraduate Research Colloquium. 2006,  Kuala Lumpur.
·      Chua Bee Seok, Beddu Salam Baco, & Harris Shah Abd Hamid. (2005). Stres kerja, kecerdasan emosi, dan masalah kesihatan: satu kajian di kalangan jururawat. Presentation at Persidangan Psikologi Malaysia, 1 – 2 August, 2005, Kota Kinabalu.
·      Lua Pei Lin, Getrude Cosmas, Nurul Hudani Mad Nawi, Md Shuaib Che Din, & Chua Bee Seok, Beddu Salam Baco, & Harris Shah Abd Hamid. (2005). Kecerdasan emosi dan penghargaan kendiri di kalangan sukarelawan di Kota Kinabalu. Paper presented at the Second Seminar on Socio-economic and Information Technology, 20 – 21 August 2005, Kuala Perlis.
·      Chua Bee Seok, Beddu Salam Baco, & Harris Shah Abd Hamid. (2005). Emotional Competence Inventory: reliability and validity of the Malay version. Paper presented at the PROMS and ISME 2005, 21 – 24 June 2005, Kuala Lumpur.
·      Harris Shah Abd Hamid & Jumina Kimin. (2004). Emotional intelligence and leadership: a comparison of university students and student leaders in Sabah, Malaysia. Paper presented at the International Conference on Student Development, 16-18 April 2004, Kuala Lumpur.
·      Harris Shah bin Abd Hamid, Lua Pei Lin, & Md. Shuaib Che Din. (2004) Effective management of volunteers: the role of emotional intelligence, self-esteem and religiosity. Paper presented at the 2nd Seminar on Human Capital Management, 7-8 October 2004, Kota Kinabalu.


Edited book

·      Wan Rafaei Abdul Rahman, Mariam Adawiah Dzulfikli, Harris Shah Abdul Hamid, Wan Shahrazad Wan Sulaiman (Eds.) (2007). The third International Research Colloquium: Research in Malaysia and Thailand. International Islamic University: Kuala Lumpur.
·      Abdul Halim Othman, Agnis Sombuling, Adi Fahrudin, & Harris Shah Abd Hamid. (Eds.) (2000).  Koleksi Kertas Kerja Psikologi Masyarakat Malaysia Semasa III. UMS: Kota Kinabalu.
·      Abdul Halim Othman, Rosnah Ismail, & Harris Shah Abd Hamid (Eds.) (1999). Proceedings of Conference on Cultural Diversity Issues In Counselling. UMS: Kota Kinabalu.


Other publications
·      Harris Shah Abd Hamid. (2004). Rekabentuk berasaskan psikologi untuk kecapaian (Psychology-based design for accessibility). Buletin Psikologi, 8. UMS: Kota Kinabalu.


Tuesday, September 16, 2014

Cikgu statistik saya


Inilah cikgu statistik saya masa di University of Guelph. Namanya Ernest Darymple-Alford. Saya ambil 5 subjek dengan Prof Alford.

Subjek pertama dengan Prof Alford, Quantification in Psychology. Mula-mula rasa susah nak faham apa yang dia nak dalam kelas tu. Mid term: fail. Terbayang lagi nangis dalam bas bila dapat tahu fail - sedih sangat rasa bila fail exam dalam semester pertama di universiti. Takut kena balik awal ke Malaysia.

Lepas tu, ntah macam mana, agaknya saya dah lebih faham apa sebenarnya yang dia nak tengok dalam jawapan exam. Kena berupaya menerangkan angka menggunakan perkataan yang betul dan sesuai. Alhamdulillah...lulus paper tu. Dapat la A- (or was it A?). Maksudnya, ada peluang untuk menebus kekurangan dalam subjek asalkan tidak putus asa.

Subjek kedua tak ingat dah tajuknya. Tapi statistik jugak la. Yang ni dapat C+ je. Rasa a bit miserable belajar stats waktu petang pada musim sejuk. Kesan Seasanoal Affective Disorder kot. Rasa tak mampu nak perform dalam subjek tu. Masa ni la dengar ada orang hantar death threat kat dia. Tapi bukan saya la yang buat kerja tak senonoh tu.

Lepas lulus cukup makan tu, ada ambil paper statistik daripada Jabatan Ekonomi. Kalau tak silap, 3 paper. Lulus semuanya, Alhamdulillah, tak de sangkut.

Kelas terakhir dengan Prof Alford ialah kelas yang tak de kelas. Independent study. Ni satu subjek optional tahun akhir. Bila bincang dengan dia, dia galakkan buat programming guna TurboPascal. Masa tu la belajar programming .. berangan jadi student computer science (salah satu option yang disenaraikan dalam permohonan biasiswa JPA). Dapat jugak la serba sedikit skill programming. Projek yang terakhir tu tak boleh run pun. Tak reti nak debug. Tapi Prof bagi A jugak. hehehe

Sebelum balik ke Malaysia for good, saya hadiahkan koleksi stem Malaysia kat Prof. Tak tahu la dia simpan atau tak. Saya hanya dapat simpan memori belajar dengan dia, yang cemerlang pengetahuan statistiknya.

Thank you Prof Alford.


Penapis Air Shaklee

Sesuai untuk menyediakan air bertapis dalam kuantiti sedikit.
Tadah dan tapis bila perlu sahaja.
katrij penapis boleh menapis sehingga 303 liter air.
jug penapis ada meter. Jadi tak perlu meneka-neka bila nak tukar katrij.

Sistem penapis boleh menyingkirkan BAAANYAK bahan pencemar di dalam air.
Kos seliter air lebih murah daripada kos beli air botol.


Sinopsis Diri?


Saya berbangga memakai nama 'Harris Shah Abd Hamid'. Mengikut kalendar hijrah, dah masuk 4 series. Ikut kalendar Gregorian, belum lagi. Kalau ikut pengalaman, rasa macam masih muda lagi sebab banyak lagi ilmu, tempat, dan cabaran yang belum dirasai.

Setakat ni, dah menuntut ilmu secara formal di Malaysia, Kanada dan England. Teringin nak menuntut ilmu di Amerika Syarikat pulak ... sambil tuntut imlu, sambil bina syarikat (?).

Banyak tempat-tempat menarik yang ada dalam senarai semak untuk dilawati seperti Turki, Grand Canyon, dan kawasan tarikan semulajadi. Semasa belajar di England, tidak begitu teruja untuk melawat bandar-bandar Eropah yang kelihatan seperti klon satu sama lain daripada aspek komersil.

Sejak daripada sekolah rendah, laluan hidup seolah-olah berada di landasan akademik: belajar, belajar, belajar, mengajar, belajar. Mungkin itu landasan yang 'mudah' untuk diikuti. Melibatkan diri dalam bidang perniagaan untuk mencabar diri membuat sesuatu yang berbeza sambil mengembangkan potensi diri.

Harapannya, isteri dan tiga orang anak lelaki saya sabar dengan apa yang saya cuba capai. Next level: associate professor dan gandaan pendapatan.

:-)

Selamat Hari Malaysia

Selamat Hari Malaysia

Selamatlah Malaysia
daripada pemecah-pemecah bangsa
mengingkari penyatuan
yang bersedia mengutip hamburan habuan
dalam kekeliruan yang direkayasa

Selamatlah Malaysia
daripada nakhoda-nakhoda tuli
yang tidak ambil peduli
rintih dan merahnya hati
kelasi yang berkeringat lebih daripada biasa
risau ditinggalkan arus
yang meminta lebih daripada memberi

Selamatlah Malaysia
dan sejahteralah
penjulang bendera
yang jati bertapak


Monday, September 15, 2014

I know what i did last weekend

You want to know jugak ke?

Masalahnya, i dah tak berapa nak ingat. Hahaha. Jap eh... nak cuba ibgatkan balik.

Semalam Ahad kan? My wife and kids balik kampung. Tengah hari depa gerak balik, dalam keadaan hujan renyai-renyai. Lepas depa gerak tu, I pun ..errr.. tido balik. Lazatnya tido dalam keadaan sejuk dan sunyi. Punya la lazat tido sampai lupa lunch.

Dah petang tu baru lunch. Malas nak memasak, pergi ke Ampang Point. Mulanya nak makan spinach lasagna. Tapi kemudian rasa nak makan mee. Last sekali pergi makan sushi. Punya la mencapah proses pembuatan keputusan makan.

Lepas makan buat apa? Tak buat apa2 yang produktif. Ooooii...rugi masa.

So..itu lah weekend I.

Eh...tu baru Ahad. Apa yg I buat hari Sabtu?

Pagi Sabtu yang datang dengan langit nan membiru, I memakai sepatu menuju ke pintu kampus. Huhuhu. Ada program gotong royong di kulliyyah. Program ni untuk meraikan students yang baru daftar di kulliyyah. Yang masuk ada la dalam 600 orang. Yang datang adalah dalam 80 orang. Jadi le.

Masa program tu, sempatlah I asah skill menyapu sampah. Dah lama tak pegang penyapu cakar. Maklumlah, laman rumah bersimen dan tak berpokok. Ada tumbuhan saiz kecik je. Tapi, walaupun skill dah berkarat, kakak cleaner bertanya dalam nada pujian "memang biasa sapu sampah ke?"

Eh... pujian ke tu? Amboiii..akakkkkkk.

Lepas mengeluarkan peluh di kampung, I mengumpul lemak dengan pergi meneman wife ke majlis makan-makan ex-boss dia di Taman Tun Hussin Onn, Cheras. Dapat makan nasi dengan lauk ayam, aotong kembang, dalca, dan kuih muih. Dan dapat juga menjamu mata dengan rumah-rumah bersaiz mega. Ada satu rumah tu tingginya empat tingkat, dah nampak macam banglo berkembar siam dengam apartment. Siap ada chimney lagi. Fuiyoooo. Presidential Master Shaklee yang punya ke?

Takat jamu mata je la. Kagum dengan kekayaan material ya g orang miliki. Dan langsung tak cemburu kat orangvyang kerjanya membersihkan rumah tu. Huhuhu.

I nak banglo setingkat kat Taman TAR je. Hik hik hik. Masa tu, rutin weekend nya berbeza la kot? Kan? Kan?

5 Sebab Kenapa Perlu Guna SPSS

Hebat sangat ke SPSS tu? Sampai kena belajar satu semester bagaimana nak guna.




Dalam kelas tadi, isu ini jadi mukadimah untuk memulakan kuliah. Guna Excel boleh, guna kalkulator pun boleh buat statistik. Kira tangan pun boleh. Jadi, mengapa nak susah-susah pakai SPSS?

1. SPSS mencepatan kerja. Memang la terasa susah pada awalnya untuk belajar pakai SPSS. Tetapi, habuan yang menanti lebih besar jumlahnya daripada kos yang ditanggung pada awal pembelajaran. The benefits outweigh the initial time investment. Analisis statistik dapat dilakukan dengan cepat dan mudah. Kalau dah ada ilmu statistik, memang boleh kira dengan tangan. tapi, bandingkan otak kita dengan SPSS, bagi kebanyakan orang, SPSS dapat menyiapkan pengiraan dengan sangat pantas.

2. SPSS mengurangkan kesilapan. Kalau kira pakai tangan atau kalkulator,  kesilapan mudah berlaku. Dan kalau dah tersilap, kena start mengira daripada mula... tak ke membazir masa tu? Kalau mengira average pun mengambil masa untuk kira semula kalau ada satu angka yang tersilap. Dengan SPSS, tak jadi masalah kalau tersilap taip angka. Nak membetulkannya mudah je. It is easy to recover from a mistake. Dan kalau semua angka yang dimasukkan dalam SPSS adalah angka yang betul, hampir mustahil untuk SPSS memberikan jawapan yang silap. Berbeza dengan manusia (terutama pelajar statistik), kalau ada 10 orang diberi masalah yang sama, tak mustahil akan dapat 10 jawapan yang berbeza.

3. SPSS boleh buat soalan yang rumit. Mengaku ajelah... kekadang tu malas nak mengira pemboleh ubah yang banyak. Serah saja pada SPSS untuk selesaikan. Memang berbaloi belajar SPSS untuk menyelesaikan masalah yang panjang dan rumit. Kalau semata-mata nak mengira pekali korelasi Pearson untuk 2 pembolehubah dari 10 orang, tak perlu nak belajar SPSS. Tapi, cuba bayangkan kalau nak buat factor analysis yang melibatkan 60 variables. tak ke lesut jari tekan kalkulator nak mengiranya.

4. SPSS meningkatkan tahap employability. Cuba bayangkan masa interview untuk jawatan pegawai psikologi. Kalau CGPA sama, tapi sorang tahu SPSS, sorang lagi tak tahupun SPSS tu menatang apa, agak-agak orang yang mana akan dapat kerja? SPSS ni dah dipandang sebagai satu knowledge and skill yang berharga dalam bidang pekerjaan. Kalau korang nak kerja sebagai penjual karipap di pasar malam, tokey karipap tu mungkin tak tanya pun pasal SPSS. Tapi kalau korang nak kerja dalam kategori 'knowledge worker', maka knowledge about SPSS boleh jadi aset.

5. Point kelima dan seterusnya hanya boleh diketahui kemudian nanti. Nak tunggu apa pandangan students yang ambil kelas Lab-Based semester ni fikir pasal SPSS. Ada ke tidak faedah yang depa nampak.

Sunday, September 14, 2014

Presentation tip

When you are lecturing or training, and found yourself requiring the participants to perform a timed activity, you can use your watch or phone to keep track of time. If you are like me, I don't wear watches. And sometimes the phone is not very convenient to use especially when you have to wake up and down the room and monitor the activities at the same time.




A nifty alternative for time keeping is using Google timer. I discovered this little trick by typing 'timer' in Chrome's address box. The first portion of the search results, as you can see in the picture, is a ready-to-use timer. It is set at 5 minutes, and you can set it for other duration by clicking on the digit box and typing your desired time.

Beeping sound will indicate the end of the timed duration. For a classroom, you may require a good pair of speaker so that the students can hear that the time is up.

What i find cool about this timer is that I can project the timer on screen so that everyone in the room can see. Thus, you don't have to keep telling how many more minutes are left. The participants would be able to see for themselves. And it cam be used to establish objective fairness in the activity: the participants will know that you have given them the time that you said you will give.

Why don't you give it a try?

Saturday, September 13, 2014

Tips marking exam papers

Sekarang ni awal semester. Di hujung semester nanti akan kembali berperang dengan diri sendiri untuk marking. Rekod setakat ni, dapat siap marking papers hampir 100 orang students dalam 7 jam: exam abis pukul 5 petang, marking selesai pukul 12 tengah malam.

Kalau nak cepat siapkan kerja marking, ada beberapa tips yg sesuai diamalkan.

1. Kalau paper tu ada soalan objektif (mcq), cuba la guna mesin scantronic. Kejap je boleh selesai. Kalau memang tiap2 semester ada banyak paper yg guna soalan mcq, mintak la belas ehsan Dekan untuk beli satu. Berbaloi.

2. Untul soalan esei atau soalan esei pendek, semak ikut soalan. Maksudnya, selesaikan mengikut soalan, bukan ikut pelajar. Tak kisah la.. nak semak semua jawapan bagi soalan 1 dulu ke, atau soalan 3 ke. Bila buat macam ni, semakan kita akan lebih konsisten. Nak ingat jawapan serta point yang nak dicari pun lebih mudah.

3. Asingkan kertas jawapan kepada set-set yang kecil. Kalau korang ada 100 students, asingkan kertas jawapan kepada set yg ada 5 kertas jawapan je. Nanti korang boleh paksa diri untuk siapkan semak set-set yg kecik ni. Sedar tak sedar akan siap set yang besar.

4. Pastikan skema jawapan ada depan mata. Of course, lagi jelas skema tu, lagi senang nak menyemak jawapan. So, sebelum buat exam, pastikan dah ada skema jawapan.

5. Pilih jawapan best (atau top) student untuk disemak dulu. Korang boleh calibrate skema jawapan dengan menyemak jawapan best student. Mungkin ada jawapan yg korang tak masukka  dalam skema, tapi boleh diterima. Atau mungkin ada kesilapan dalam skema korang. Ni bukannya maksud nak pilih kasih terhadap top student tu. Korang kena professional la. Jangan masukkan emosi dalam proses marking.

6. Kalau korang ada kemewahan ruang, reserve ruang tu khas untuk marking. So, korang boleh sepah-sepahkan kertas jawapan sesuka hati tanpa risau orang kacau atau alih papera tu. Jangan sepah sampai korang hilangkan paper pulak. Maksudnya di sini, cipta ruang yang selesa untuk aktiviti 'controlled chaos' korang.

7. Last sekali, pastikan ada bahan pelincir yang sesuai. Ikut korang la macam mana nak reward diri sendiri bagi setiap set kecil yang korang berjaya siapkan. Contoh, bila dapat siapkan 10 paper, korang pause marking dan layan video youtube pasal keletah kucing untuk 5 minit. Minuman penyegar pun boleh disediaka  secara berkala. Terpulang kepada selera masing-masing.

Kucing makan ketupat
Panas makan tapai
Marking cepat-cepat
Fairness jangan  diabai

Friday, September 12, 2014

Muhammad Chan Abdullah: Makan Sedap

Kalau ikutkan, dah banyak merasa makan makanan yang sedap. Yang di kedai, di hotel, dan yang paling sedap tentulah yang di rumah; air tangan mak, isteri, adik-adik, kakak, dan kawan-kawan. Tapi, kali ni nak cerita pasal makan sedap di kedai di Malaysia ni, secara khususnya di KL. Saya pernah makan beberapa kali di tempat ni: tidak menghampakan malah mengujakan.



Restoran yang dimaksudkan ialah Muhammad Chan Abdullah; restoran makanan Cina muslim. Lokasi restoran yang saya pergi ialah di Taman Melawati. Kedainya senang je nak cari di bandar taman Melawati tu, tak tersorok atau terlindung. Dekat je dengan kedai Achik; kedai printing yang popular di situ.

Saya suka resotran ni sebab pilihan makanannya menarik. Menu yang palin suka ialah butter prawn. Hermmm..... suka benar makan 'sarang' udang tu; rangup, berperisa, dan tak terlalu berminyak. Walaupun kena berpantang makan udang, bila mengadap pinggan yang penuh butter prawn, jadi lemah menahan nafsu makan.

Satu lagi kesukaan saya ialah air asam boi. Tak tahulah asam boi jenis apa yang dia guna. Boleh dipadankan dengan epal hijau atau kedondong. Dua-dua saya suka. Pernah order dua gelas sebab tak puas minum segelas.

Yang jarang order, tapi suka makan ialah 'yam ring' (gelung keladi). Rasa lemak keladi tu...pergghh... memang tak boleh tahan. Makan dia saja pun cukup teruja - belum sentuh bahan-bahan lain di tengah-tengah gelung tu lagi.

Yang paling paling saya suka ialah ada bilik untuk solat di tengah-tengah ruang makan. Ruang bertutup ni kecik aje..boleh muat dua tiga orang je. Tapi sangat convenient. boleh solat sambil tunggu makanan sampai. Dan bila dah solat, tak de le ralat nak makan puas-puas - sebab takut balik rumah terus tertido kekenyangan. Hahaha.. Jangan buat perangai cam tu ya. Perangai buruk tu.

Kalau buat perangai elok-elok, boleh la reward diri sendiri dengan makan di restoran Muhammad Chan Abdullah.

Otak Yang Menipu

Ada beza ke otak penipu dengan otak yang bukan penipu?

Silakan baca pendapat yang ditulis di sini dengan penafian bahawa saya bukanlah pakar neurologi dan bukan juga pakar tafsir. Saya nak berkongsi apa yang saya sempat bincang dengan rakan saya, seorang ustaz Nik Muhammad Nik Man selepas solat asar petang ini. 

Mulanya dia tanya pasal ayat daripada surah al-Alaq.

"No! If he does not desist, We will surely drag him by the forelockA lying, sinning forelock." [96:15-16]

Apakebendanya 'forelock' tu? Mengikut www.oxforddictionaries.com, forelock ialah 'a lock of hair growing just above the forehead'. Jambul le kot kalau diterjemah ke bahasa Melayu. Tapi, mengapa Allah kata jambul tu menipu? Kalau diambil tafsiran secara literal, hanya Allah yang tahu maksud sebenarnya. Kalau diambil secara figuratif, dan digabungkan dengan pengatahuan neuroscience, maka kita boleh ambil pengajaran bahawan 'rambut' yang dekat dengan dahi tu mungkin merujuk kepada saraf-saraf (yang membentuk 'jambul') di bahagian hadapan otak (dekat dengan dahi).

Apa istimewanya saraf tu? Saraf tu terletak di cuping frontal (frontal lobe). mengikut kajian ahli saraf dan psikologi, antara fungsi utama cuping frontal ialah mengawal tingkahlaku sosial dan fungsi kognitif tinggi seperti:
1. penyelesaian masalah 
2. menaakul
3. mengawal cetusan rasa (impulse)
4. tingkahlaku spontan
5. emosi
6. cetusan seksual
7. membuat perancangan

Kalau dilihat apa yang mampu dilakukan oleh cuping frontal, tak hairanlah kalau perbuatan menipu juga lahir daripada cuping ini. Jadi, tak hairanlah kalau Allah sebut secara spesifik, 'a lying, sinful forelock'. Bukannya rambut di tepi atau dibelakang kepala.




source: http://www.md-health.com/Lobes-Of-The-Brain.html


Mengikut Ustaz Nik, ayat dalam surah Al-Alaq ni merujuk kepada Abu Lahab yang mendustakan ayat-ayat Allah dan kebenaran yang dibawa Nabi Muhammad s.a.w. Jadi, itulah sebab agaknya perkataan 'naasiyatin' itu berbentuk singular. Berbeza pula dengan ayat dalam surah Ar-Rahmaan, perkataan itu berbentuk plural (nawasi). Sebabnya, ayat itu merujuk kepada mujrimun (orang-orang yang berdosa menentang Allah dan Rasulnya). 

The criminals will be known by their marks, and they will be seized by the forelocks and the feet. [55:41]

Yang menariknya, Allah menggunakan perkataan yang sama, dan menambah pula dengan petunjuk lain iaitu 'marks' dan 'feet''. Apa maksud 'siimaahum'? Wajah? bolehkah kita mengenalpasti golongan mujrimun dengan tanda-tanda luaran yang boleh dilihat dengan mata kasar?

Dan apa pula maksud 'kaki' yang akan ditarik bersekali dengan forelocks?

Ana (eh... ana?) kena berguru dengan ustaz Nik lagi. 

Home Water Filter: Why I Bought One

In a previous post, I shared how a filter element looks like with soil and contaminant coating after being used more than a month. Today I can share with you what happens after just FOUR days getting the filter element replaced. 

8 September 2014: Baru ganti filter element
12 September 2014: After four days...yuckks
What's in our water? after just 4 days, the filter element had already turned dark brown. The tap water is definitely cleaner than water in the river. But we definitely can make it cleaner and purer. That's why water filters are important. The filter above can trap the non-soluble contaminants. We can actually see and touch these contaminants in the water. However, there are also soluble contaminants: materials that had become one with the water. Examples include organic chemicals, non-organic chemicals, disinfectants, microorganisms and even heavy metal.

Fortunately, we can filter most of these out too using a different type of water filter. There are filters that you can install at the point of use (e.g. kitchen's tap) - you get fresh filtered water ready to drink or use in cooking. These filters can be quite expensive, and personnaly I'd like to reserve its use for filtering drinking&cooking water 9can't afford to use the filter for doing laundry. The lifetime of the filter would be significantly shortened).

 Another type is pitcher with filter element that are convenient for serving water. These  pitcher are suitable for homes and offices where the demand for drinking water is less frequent. We can top up the pitcher with tap water when we need it. There is a danger is filtering the water and then leaving it for a few days, or even weeks. The filter systems may have removed the chlorin that is toxic to microorganism. So, the filtered water can be a breeding heaven for microorganism. You'd have to boil the water before drinking.

With so many options available, it is not a problem of scarcity, but a problem of choice. Please, please choose at least one. Make your water safer and cleaner for you and your family.