Monday, June 29, 2009

Sambungan cerita basikal

Basikal yang ditempah dalam talian (ashcycle.com) tidak kesampaian.

Tempahan yang dibuat pada 6 Jun tidak diproses hinggalah 22 Jun kerana kedai TUTUP! Perniagaan anak-beranak ini ditutup kerana cuti tahunan - berjalan-jalanlah tu. Tunggu punya tunggu, 23hb pun tak ada bayang basikal.

Bila dihubungi, barulah dapat penjelasan. "We don't have that model in stock."
Tabur dengan dedak ayam karang baru tau. Kalau dah tak de dalam stok, ngapa terima tempahan? Sistem tempahan tak cukup pintar ke? Baik beli basikal kat Halfords hari tu.

Kempunan la nak berbasikal. Hati pun dah rasa tawar untuk pergi Halfords. Exercise cara lain je la.

NDM9 - brief report



Another testament, or perhaps reinforcement, for attending conferences was strongly felt during the International NDM9 at Covent Garden (23 – 26 June). With my PhD inching towards the end of the second year, the benefits of attending and presenting a paper at the conference has multiple benefits.

One such benefit is motivation. Knowing other people are in the same boat in many dimensions of work makes up for the hardship that is felt so far. People experience difficulty to keep on moving, knowing how much ‘stuff’ is enough, and not being sure whether they are actually measuring decision making process. One resounding theme from the Doctoral Consortium part of the Conference was that the PhD student him/herself should learn to own the PhD. Being a ‘doctor’ implies being able to formulate, execute, analyse, disseminate, and defend one’s thesis. So, while others’ opinions do matters, one’s own opinion matters more.

Few new words (or their applications) thing that I learned at the conference are externalisation (the way businesses are forcing the users to do the works for them, like Ryan Air making their customers check-in online) and pragmatic-vs-epistemic effect of interaction. The latter will be included in the paper that I’m writing with regard to the introduction of Electronic Patient Records at the Ambulance Services.

A fulfilling conclusion


Before returning to Loughborough, I spend another day in London. The main plan was to go to Regent’s Park, specifically Queen Mary’s Garden, to photograph the roses. Back in April, the flower buds were just starting to appear. So, I had hoped that the flowers would be in full bloom this time around. And they did not disappoint. There were riots of colours. And, as an additional pleasure, their smell wafted lazily, accompanying the shift from a lazy morning to a bright and hot noon.

So, I got more than I bargained for. And then some.

After the garden visit, I went to Malaysia Hall for solat and lunch. The food was good enough to displace the gas in my gastric cavity. Then, the green field of St James Park beckoned me to take a stroll. I acquiesced. Alas, my stroll was brief. The post-lunch dip in energy made sitting on the ground a more logical option. Around me, people were also sitting or lying down, enjoying the sun. I succumbed to the temptation to do a bit of sun bathing, trying to add a deeper shade of brown to my skin. After a while, the clouds went away. The sun was felt in a stronger dose. It felt like I was baking. So, I call it a day. Then I made my way to Oxford St. Not for shopping, even though ‘sales’ were plastered on many shops, but for feeling being in London again.

My stroll brought me to Foyle, a big book store near Tottenham Court Rd tube station. I can just lost myself in a bookshop. Engulfed in the enormity of the shop, I found calm and relaxation. The stress from the conference melted each time I touch a book. Fearing that I might overstay and miss the train, I started making my way to St Pancras station before 5pm. Not far from the bookshop, I again was mesmerised, and found calm and relaxation.

This time, it was at Soho Square. Apparently, there is a campaign going on at the moment. Pianos were put in different venues across London, and I was lucky enough to stumble upon one. People were free to play the piano. A number of people voluntarily shared their passion for piano. One particular player connected me to his music. The manner in which he played showed that he was indeed sharing his passion for music, not showing off his skill. While enjoying his repertoire, I silently wished he would play Seribu Tahun or Un Giorno Por Noi. Well, somebody else had the same idea for the latter song. He played it! That really made my day.
Now, sitting on the train, on the way back to Loughborough, I feel that my trip to London this time has been fulfilling on many different dimensions. I’m happy with the week spent in London. Tomorrow will be the start of another week. Lots of other thing are waiting to unfold. Till then.

Sunday, June 21, 2009

Cerita Basikal

Berlari budak mengejar puyuh,
menyelit-nyelit di pinang lampai,
melonjak-lonjak hendak berkayuh,
tangan menggamit hajat tak sampai










Helmet cap MET yang dibeli di Car Boot Maesham. Harganya £2 aje.


Bila letak pantun di atas di Facebook, ada yang sudi membeli.

Punya seronok beskal dah sampai
melonjak2 hendak mengayuh
sebelum kayuh helmet jgn lupa pakai
kalau tak sure sakit kalau jatuh

[Wan Nazaruddin]



Jangan dikesal puyuh dipantai
datang kera hendak meniti
jangan dikesal hajat tak sampai
mungkin esok bahagia menanti

[Dr Zurinah Hassan]



Jangan dikesal susu di lantai,
tidak guna bersedih hiba,
bukan dikesal hajat tak sampai,
hati membuak menunggu tiba
[ayah]



layang-layang menyambar buih
berarak mega di ambang senja
kasih sayang dicari boleh
seiring serasa jarang bersua
[Dr Zurinah Hassan]



Yang paling best, pantun 'petir' nih.

Bunga kemboja bunga selasih,
sambung kerja,terima kasih


[Isa]



Heheh...asyik berpantun je, bila nak buat kerja, kan?

Thursday, June 18, 2009

Networking: A course

Baru saja menghadiri kursus Networking Skill: Attending Conferences. Tahun ni, tak banyak kursus Professional Development yang dihadiri. Tak banyak kursus yang sesuai. Kursus ni sesuai dengan keperluan, dan jugak sesuai dengan masa memandangkan minggu depan nak pergi konferen di Covent Garden.

Melihat kandungan kurus tu, rasa agak selesa. Kebanyakan cadangan yang disenaraikan memang pernah dibuat (e.g. mencari peluang networking: hadiri konferen, volunteer jadi organiser, bentang paper, dll). Persoalannya, seberjaya mana menukarkan peluang menjadi jaringan?

Alhamdulillah, Improving Patient Safety yang dihadiri pada 2008 telah membuahkan hasil. Dapat berjumpa Prof Rhona Flin di situ. Lanjutan daripada itu, kami berhubung melalui email. InsyaAllah, 3 Ogos nanti, ayah dan Patrick akan ke Aberdeen untuk satu 'mini persidangan' dengan kumpulan penyelidik yang diketuai Rhona.

Dalam konferen yang lain, tak banyak kejayaan seperti IPS 2008. Tak ramai kawan yang dikenal melalui konferen. Harapnya, lepas ni dapat membesarkan jaringan. Lepas PhD selesai, lagi besar dan banyak tugas yang menanti. Dengan adanya jaringan yang besar, mudahlah sikit untuk menghadapi tugas-tugas post-doc nanti.

Monday, June 15, 2009

Tulis punya tulis

Alhamdulillah, menjadi pulak produktiviti hari ni.

Mulanya, bersyair dengan Azree.

Lepas tu, letak pantun kat Facebook. Ada dua tiga orang membeli. Apa lagi, jadi la acara menjual beli pantun.

Sambil2 berpantun sambil menulis abstrak. Sempat juga menyiapkan satu abstrak untuk Ergonomic Society Annual Conference (2010). Dah hantar kepada penyelia pun. Abstrak untuk AHFE belum siap. Data belum ada. Hari ini cuma dapat siapkan rangkanya. Looks good. 

Sambil berpantun dan 'berabstrak', sempat jugak update blog. Termasuk post ni, ada empat yang disiapkan. Satu lagi draf. Nak masukkan gambar malam nanti.

Mungkin ini salah satu tafsiran kepada ungkapan, 'the rich gets richer'. Kalau dah mula menulis, makin banyak benda yang boleh ditulis. Bukan setakat mendalam, melebar pun boleh. Legaaaaaa.

Inovasi kenduri

Ramai yang mengeluh bila memikir perbelanjaan urusan kenduri kahwin. Barang-barang mahal, naik harga. Upah pro dan semi-pro boleh mengeringkan poket. Jadi, berikut diturunkan beberapa cadangan untuk mengurangkan belanja sambil mengekalkan kemeriahan kenduri kendara orang Melayu.

1) Juadah: Gantikan nasi dengan roti canai. Atau nasi lemak dengan satu dua lauk sahaja. Tak perlu berbelanja besar menyediakan nasi dan lauk empat lima macam. Tetamu yang datang tu bukan semuanya datang dengan perut lapar. Ada yang dah hadir tiga empat kenduri sebelum itu. Jadi, makanan separa-berat pun dah cukup. Kalau nak lagi best, sediakan lemang. Padankan pulak lemang dengan rendang tok, rendang pedas ayam, atau sayur pindang. Kecur air liur pakcik.

2) Fotografi: Gunakan saja khidmat sedara mara atau kawan-kawan yang ada DSLR. Plan betul2 sebelum majlis. Kalau dengan sedara mara, insyaAllah boleh runding untuk sesi fotografi sebelum, semasa dan selepas kenduri. Baru lengkap dokumentasi. Bayarlah sedikit untuk upah penat. Kalau upah photografer professional pun, gambar tu bukannya nak masuk galeri.

3) Tarikan: Untuk menarik tetamu (yang tak perlu lagi berduyun2 tolong memasak ke dapur a.k.a merewang), sediakan acara untuk mengisi masa mereka.
   a) Sediakan gerai salasilah. Gunakan khidmat seperti Geni.com untuk melengkapkan salasilah keluarga semasa kenduri. Tampalkan rajah salasilah untuk tatapan dan penelitian tetamu. Masa inilah yang patut diambil untuk mengenal saudara mara sepupu sepapat yang dekat dan jauh. Untuk menambahkan 'grand' dalam majlis, kemuncak pembinaan salasilah di buat sebaik saja ahli keluarga baru bertambah, yakni setelah majlis akad nikah. Boleh buat majlis ala-ala potong riben.
  b) untuk mengisi masa budak2, daripada berkeliaran berlari sana sini atau main game di PSP, ada baiknya diajak mereka masuk pertandingan melukis, bernasyid, azan, atau marhaban. Ada la jugak pengisian ilmu.
  c) Berkaitan dengan cadangan (b), elok juga dijemput ustaz atau ustazah untuk beri kuliah. Mudah-mudahan dapat mengurangkan sesi 'kuliah tak bertauliah' di kalangan pakcik makcik kita. Kuliah jugak merupakan pilihan baik selain karaoke yang tak semestinya ok.
  d) Lantik AJK ICT yang melaksanakan rakam video dan podcast. Bukankah makin ramai yang celik IT sekarang. Bukan setakat celik, memang mampu dan perlu. Kesian kat saudara mara dan kenkawan yang tak dapat datang sebab ada di oversea buat PhD, kan?

4) Cenderahati: Bunga telur? So the very last millenium. Apa kata kalau fotografer upahan diminta mengambil gambar tetamu waktu bersalam (harap2nya salam berisi) dengan tuan rumah. Sementara tetamu makan, buat cetakan gambar. Sediakan template gambar yang piawai. Sebelum mereka berangkat balik, berikan gambar tersebut sebagai kenangan.


Syair pagi-pagi

Mandi pagi segar terasa
cergaskan jasad celikkan mata
lepas mandi badan pun lega
barulah semangat nak pergi kerja

Peduli Bahasa

KULIYAH Pergigian Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) menjadi universiti pertama yang menggunakan perisian berkaitan pergigian untuk aplikasi pelajar di kampus di Kuantan, Pahang. (MyMetro, Isnin, 15 Jun 2009).

Mari kita bermain aljebra bahasa.

Lengkapkan ayat berikut:   _______ membajak tanah.

Tempat kosong dalam ayat di atas boleh di isi dengan perkataan Petani, Kerbau, YB, dan sebagainya. Kata nama yang sesuai boleh melengkapkan ayat berkenaan. Kita juga boleh menggunakan pembolehubah X di tempat kosong itu untuk mewakili sebarang kata nama yang sesuai. Jadi, ayat berkenaan boleh dibaca sebagai: X membajak tanah.

Lihat kembali ayat dari MyMetro di atas. 

Menggunakan hukum aljebra yang telah diterangkan, ayat berkenaan boleh ditulis semula sebagai: X menjadi universiti pertama .........(hingga akhir)

Mengikut struktur ayat di atas, X ialah sebuah universiti.

Bila pulak Kuliyah Pergigian (UIAM) menjadi sebuah universiti? 

Saturday, June 13, 2009

Soaring with Nokia


This pic was taken with the new Nokia 5310 XpressMusic that I received two days ago. The pic quality is not as good as ones taken with my Sony Ericsson. But, it is understandable because this Nokia emphasises sounds rather than pics.
The thing is, when renewing my contract with T-Mobile, I selected the U-Talk plan (GBP5 per month) and free Nokia 6300 to go with it. Unfortunately, when the package came, I got 5310 instead. Tak apa lah. Janji boleh pakai.

Friday, June 12, 2009

Kenyang makan ikan
















Ya, makan ikan je. Tak de nasi. Makan ikan dan hirisan sayur yang dibakar dalam oven. Rainbow trout ni memang sedap. Isinya macam pink salmon, cuma lebih kecil dan banyak tulang. Walaupun tak de nasi, tetap kenyang. Mana tidaknya, habis seekor sekali adap. Hahahah.... sekali sekala miss nasi ok jugak, kan?

Ganti ekzos


Kereta ni dah lebih 11 tahun umurnya. Walaupun masik okay secara keseluruhannya, ada beberapa bahagian yang perlu diambil perhatian. Masa buat MOT hari tu, ada diingatkan satu bahagian yang mungkin menggagalkan ujian MOT yang berikutnya. Itu cerita bulan 11 lepas.
Di bulan 6 ni, peringatan yang didiamkan sesuka hati telahpun menjadi bising. Bila kereta bergerak, dengar bunyi yang tidak menyenangkan. Terasa gatal gegendang telinga mendengar bunyi gegar dari bahagian belakang kereta. Bila ditengok, memang dah berkarat. Nampak uzur ekzosnya.
Steve Slattery Cars (BMW Specialist) jadi tempat mengadu. Pakcik Vijay yang gigih berbisness berkerusi roda menghalakan perhatian kepada Yash. Adalah iras2 Yash Chopra kat Bollywood tu. Kalau tak bau2 bacang, ada la sket warna2 manggisnya.
Ingatkan boleh buat repair on the spot. Tapi, Yash sibuk. Dia suruh buat appointment dulu. So, hari berikutnya, selepas tolong abg Khairul Anuar sekeluarga angkat barang ke kontena, baru la menjenguk garaj sekali lagi. Appointment pukul 2. Yash muncul pukul 2.05. Bila dia dah buat pemeriksaan, dia ajak ke ruang repair kereta. Bila dah berada di atas pelantar yang dinaikkan, nampak lebih jelas masalah pada ekzos tu. Bukan sekadar badannya yang berkarat, paip penyambungnya pun dah longgar. Patut la kuat benar bunyi gegarnya. Macam rattlesnake kena batuk kering. Memang kena ganti keseluruhanya.
Kos ekzos termasuk upah fitting ialah GBP106. Bila dijumlahkan dengan VAT, jadi GBP122. Ok la. Memang tak berani nak expect kos repair di bawah GBP 100. Yash kata dia boleh order dan pasang ekzos tu dalam masa sejam. So, tunggu aje la di pejabatnya. Nak berjalan2 ke luar, tak berselera, sebab langit mendung. Takut kehujanan.
Bila ekzos sampai, Yash naik angin sket kat supplier. Ekzos yang dihantar bukan seperti yang dipesan. Salah model!
Seronok jugak dengar dia negotiate dengan supplier. Berkali2 menalipon. Model yang sebenar lebih mahal daripada yang dah dijanjikan kepada pelanggan. Memang agak kasar bunyi dia membambu penerima pesan . Nothing personal. Cuma tegas dalam menjalankan tugas. Akhirnya, dapat model yang sesuai, tapi murah GBP10, dan ada warranty setahun sahaja berbanding dua tahun seperti pesanan asal.
Setelah 2 jam lebih menunggu, siaplah sudah kerja mengganti ekzos. Agaknya, Yash nak ambil hati sebab membuat pelanggan tunggu lama, dia beri diskaun. Bayar GBP100 sahaja. Atau, mungkin saja dia nak menggalak pelanggan datang lagi. Apatah lagi, ayah ada sebut ayah nak beli BMW 3 series dari dia kalau dia ada menjual.
Ada kereta tahun 2001, model 6 valves, dan mileage baru 60,000. Harganya, GBP4000. It had better have a good non-rusting exhaust pipe!
p/s: Sekarang ni, gegendang telinga seronok didodoikan bunyi kereta. Derumannya lebih lunak. And... errrr... a little bit sexy. Macam kereta sports sket.

Tuesday, June 09, 2009

nak jumpa Nadal?

Ala la la... baru perasan. Minggu conference di London nanti serentak dengan minggu pertama Wimbledon 2009. Cam ne ni? Nak pergi ke tidak? Tiket mahal. Tiket untuk perlawanan final di Centre Court nanti £100. Itu pun, rasanya dah habis. Arrrr... harap2 boleh jumpa Nadal kat Oxford Street je. hahahah

Thursday, June 04, 2009

Rusuk, cili, dan gula

Tiga bahan tersebut jadi resipi untuk posting kali ini. Bukan tentang masak-memasak, tapi tentang perisitiwa yang memanaskan cuping telinga. 


Bila melalui sendiri (bukan kali pertama) pengalaman berhadapan dengan tulang rusuk, barulah betul2 dapat dihargai perumpamaan yang dibuat orang. Makhluk yang diumpamakan sebagai tulang rusuk itu memang sukar dibentuk. Bila ditegur secara baik dengan bahasa yang neutral - tidak marah, tidak pula merayu - tetapi tegas, melenting dia. Seolah-olah mempunyai upaya elastik yang sangat tinggi, terkelepuk dia melantun dan membirat dahi sendiri. Direngkuh dengan lembut, begitu dia memberi respon.

Kata orang, kalau direngkuh kuat-kuat, takut patah. Memang tidak berniat dalam hati untuk merengkuhnya sampai patah. Dia bukannya musuh. Bukan Zionis, bukan ekstrimis. Malahan, saudara dalam Islam. Bukankan berpesan-pesan itu memerlukan kesabaran?

Setelah berkisah dan berunding dengan seorang kawan, kesabaran itu bertambah. Sifat rusuk itu kembali segar setelah diperingatkan. Kena muhasabah diri juga. Mungkin adayang tidak kena dalam pendekatan yang diambil. Kurang berhikmah barangkali.

Bila hati sudah sejuk dengan sabar, datanglah idea dan kekuatan untuk mencuba sekali lagi. Arah pendekatan yang berbeza kelihatan. Gula digunakan untuk memaniskan rusuk sebelum mencalitnya dengan cili. Alhamdulillah, respon yang diterima lebih baik. Samaada mesej telah sampai atau tidak, wallahua'lam. Yang kelihatan, cara dia menerima teguran itu lebih baik.

Hai..... kata mereka, lelaki sangat ego. Berdasarkan pengalaman ini, nampak perempuan pun tinggi juga egonya. Bila didahulukan dengan puji2an, baru mahu mendengar kata. Memang sifat rusuk agaknya - lembut dek gula, barulah boleh diluruskan.

Ya Allah, tambahkanlah sabarku.


Tuesday, June 02, 2009

Ethics: Approved

Alhamdulillah. Yesterday's meeting went better than expected. My ethics application has been conditionally approved. I just need to show an honorary contract with the NHS and a few minor amendments to the research protocol. 

The wait for being called into the meeting was longer than before. Scheduled to start at 7pm, the 'hearing' dragged on till close to 8pm. Fortunately, there were only few responses from the committee regarding my application. I did not have to answer any queries like before. I simply had to sit there, maintain my composure (a.k.a. maintain hensem), and nod vigorously to whatever recommendations the committee made.

Going out from the meeting room, I'm awashed with a sense of relief. I started to notice that I'm hungry. Patrick suggested that we go for a drink. We ended up at having fish and chips in Sutton. 

Alhamdulillah. I can steam ahead with my data collection. 

Monday, June 01, 2009

Mengaji

Alhamdulillah. 
Rajin-rajin baca Quran
mudah2an cepat lancar
dengan tajwid yang betul

Moga dapat kebaikan dari membaca
nanti cari kefahaman
dan kebenaran di dalamnya

Belajar menyebut kalimah yang baik
ayat manis penuh mukjizat

Belajar merendahkan diri
akui hakikat hamba

Belajar hingga rindu
pada ayat-ayat ar-Rahman ar-Rahim