Tuesday, November 26, 2013

Vivix

Inilah dia campuran minuman botanikal yang dibeli: sebotol untuk mak, sebotol untuk abah. Sepupu yang tolong order dan kirimkan ke kampung. Sangat senang nak beli dan dapatkan. Kena dengan gayanya, memang berurusan guna tetikus je: klik klik klik ... dapat barang. Mudahnya.

Nak consume pun mudah je cik Vivix ni. Sesudu sehari: bukan camca, sudu teh je. Rasanya manis manis masam. Lebih manis dari masam. Kebaikannya? Dapat memulihkan, menguatkan, pertahankan, dan meningkatkan sistem asas badan. Kesannya? Pada emak, diharap kesan yang dicapai ialah mengawal gula dalam darah sehingga boleh berhenti suntikan insulin (yang telah dinaikkan oleh doktor baru-baru ni). Harap sangat mak tak perlu bermain jarum suntikan setiap malam lagi.

Kalau yang membaca ni nak memilih ikhtiar ini juga, silalah taip laju-laju (jangan risau, tak de saman AES) ataupun pelan-pelan (jangan risau, tak de sapa nak kacau dengan high beam) ke pakalang@yahoo.com. We can talk about Vivix. Dan boleh juga, bila berminat, sembang pasal mudahnya nak buat bisnes.




nak pandai atau bodoh?


"Sebenarnya saya pun penat. Tapi cuba beritahu saya, berapa ramai pelakon kita yang betul-betul ada asas seni mempertahankan diri? Terutama silat?Bukan ketika berada di set penggambaran baru nak belajar. Kalau nak persembahan terbaik, sebelum berlakon lagi dah pergi menuntut ilmu. Pergi cari cikgu, bukan cikgu cari murid."

Artikel Penuh:http://www.utusan.com.my/utusan/Hiburan/20131124/hi_05/Eman-Manan-buka-mulut#ixzz2lhxDYPXa © Utusan Melayu (M) Bhd



Bersungguh-sungguhlah memandaikan diri. Jangan bersungguh-sungguh mempertahankan kebodohan diri.

Dalam bidang perniagaan, bila penyelia atau upline membuat teguran, ambillah intipati yang boleh meningkatkan diri kita sendiri. Tak perlu fokus pada sisi yang negatif; itu tidak produktif. Kita tidak melangkah ke depan, penyelia pun terpaksa beri masa lebih untuk membetulkan persepsi kita. Dua-dua terhalang dari ke depan. 

Dalam bidang pelajaran, bila guru membuat teguran, ambillah sisi teguran yang boleh membina ilmu dan sahsiah yang mulia. Kalau menentang bersungguh-sungguh, makin nampak kebodohan diri. Jangan sampai dipandang bodoh bertingkat-tingkat, bebal tak boleh diajar. guru-guru bukan maksum - memang ada cacat celanya. Jadi, kalau mau diletak cacat cela itu dibawah mikroskop, tidak akan terlihatlah sisi lain yang baik dan boleh memberi manafaat kepada diri.

Allah jua Yang Maha Mengetahui. 

Saturday, November 23, 2013

muaddib

Lecturers at IIUM are expected to be more than just a muallim (teacher), they need to be a murabbi and a muaddib.

To play the roles excellently, sufficient trainings are needed. Beyond the formal training, informal training can be obtained via conscious reflection of life experiences.

You can't be a good muaddib if you have not encountered a person with rude behaviour. The behaviour is an opportunity for you to develop the skill as a muaddib. It is also a reminder to yourself about what is rude and what is polite.

Thursday, November 21, 2013

post-overdrive

Well... I have not totally recovered from the overdrive last night. 
But I'm happy knowing that I've done something concrete. One journal article sent. And this morning I've joined Shakelee. The main reason was to buy Vivix for emak. hopefully Vivix would be effective in controlling mak's diabetes problem so that she can stop the insulin injection.

Similar to what I've aimed for before, I'd like to develop the business into, at least, a self-sustaining venture in the sense that I can consume all the product that I want for free! (i.e. using the profits generated).

Hohpefully the overdrive is a drive to overachieve.

Wednesday, November 20, 2013

overdrive

My mind is on overdrive.
Journal article.
Colloquium.
Shakelee.
Business.
SPSS training.
Meetings.
New PA.

Oh.. belum solat lagi.

jurnal

Lega rasanya bila dapat selesaikan satu kerja. Bukan sebarang kerja, tapi kerja yang sepatutnya dilakukan lebih kerap.

Macam tak percaya pun ada. Tak adalah terlalu impossible untuk menyelesaikan kerja tu. Tak membebankan rakyat. Mengapa la tak buat dari dulu lagi.

Hasilnya tak tahulah lagi. Dapat tak dapat tu belakang kira. Harap- harapnya dapatlah.

Wahai editor Jurnal Teknologi (Sains Sosial), tolong buat baik kat saya ya.

rotan

Hari ini dalam sejarah: bawak rotan ke kelas.

You may call it a cane or a 'rotan'. I wish to call it a teaching aid. I hope by using it, the students will be more motivated to do the exercises so that they will learn.


Tuesday, November 19, 2013

Psikologi dan Kesihatan Mental

Alhamdulillah, selesai bersiaran di Radio IKIMfm kali kedua. Kurang gugup dan gementar berbanding kali pertama. ada tersangkut dan tergagap juga, tapi tidaklah sampai 'lumpuh'.

Yang dikesalkan ialah ada idea dalam fikiran yang tak dapat diluahkan: tak dapat cari masa, celah, dan pencetusnya. Hope to do better next time. Ada next time ke?

Monday, November 18, 2013

konvo

Meraikan mereka yang berjaya
berjubah bertopi bergaya
berjalan tertib masuk ke dewan
di atas pentas duduk diam

mereka berjalan mereka tunduk
mengambil sijil harapnya tawadhuk
keluarga memandang dari jauh
dalam hati bangga penuh


Tuesday, November 12, 2013

pencapaian 2013

As i look back at 2013, i find some solace in some works that I have managed to complete. Alas, they are not enough for promotion to associate professor post. Keep up the work!

Abd Hamid, H., & Sulaiman, M.K. Statistics Anxiety and Achievement in a Statistics Course among Psychology Students. Submitted to International Journal of Behavioural Sciences.

Abd Hamid, H. Commuting and Life Satisfaction among Kolej Komuniti Staf. submitted to Amanjaya Insight.

Mansor, N. S., & Abd Hamid, H. (2013). Safety culture and patient falls: a comparison between accredited and non-accredited hospitals. Paper presented at the 10th International Postgraduate Research Colloquium, 26&27 August 2013, Bangkok, Thailand.

Ansari, M., & Abd Hamid, H. (2013). Job satisfaction and organisational commitment among employees of a small company in Kuala Lumpur. Paper presented at the 10th International Postgraduate Research Colloquium, 26&27 August 2013, Bangkok, Thailand.

Abd Hamid, H., & Sulaiman, M.K. (2013). Statistics anxiety and performance in a statistics course among psychology students. Paper presented at the 10th International Postgraduate Research Colloquium, 26&27 August 2013, Bangkok, Thailand.

Che Kar, C.S., & Abd Hamid, H. (2013). Adaptation of Safety Attitude Questionnaire (SAQ) in Malaysia healthcare setting. Paper presented at the 10th Biennial Conference of Asian Association of Social Psychology, 23-25 August 2013, Yogyakarta, Indonesia.