Monday, March 26, 2012

sing song

"Ku menangiss......" Rossa melahirkan kesedihannya dalam sebuah lagu.

And it has been a joke between me and Marwan. "Lantak la nak menangis....perlu ke nak beritau orang lain". At the time the joke was made, it was, for the most part, a joke. But recently, either because of aging, or nasty mood, I find the song, and some other songs, highly irritating and irrelevant. Can't relate to the songs much. Especially the new ones. Some lyrics don't tell a coherent/comprehensible story. Perhaps age difference makes the story not relevant to me anymore.

Another reason for feeling irritated by the songs are the way the singer sing the songs. Ada yang suka jerit2 sampai tak jelas apa perkataan yang dilagukan. Ada yang suara tak cukup power ... lembik macam daun pisang kena kepanasan nasi lemak. Ada yang terlalu mengAfrikakan gaya nyanyian. Mampu lari jauh-jauh macam orang Kenya ke? Atau megah nak kedengaran seperti sepupu Beyonce masuk Melayu? Itu semua untuk sapa eh? Mamat Nigeria yang dah makin berlambak di KL nih?

Lepas Adele menang besar di Grammy Awards, tak mustahil ada muncul sepupu angkat Adele pulak dalam carta hits radio.

Baik dengar Radio Ikim fm. Pukul 5 petang. Alamak......rancangan iklan/tajaan la pulak......


consistent news

I wonder if radio listeners would actually notice if Monday's traffic report is repeated for the whole week (until Friday)? It seems that the report is more or less the same everyday. May be, there will be one or two days where the peak hour traffic is extra busy. But, for the most part, the report will be the same. "...manakala di MRR2, jalan dilaporkan sesak daripada Bukit Antarabangsa ke Ampang..." I listen to it, and see it everyday. What would be a noticeable report is "...setakat pukul 7.50 pagi ini, semua jalan masuk ke Kuala Lumpur dilaporkan lancar..." Would we hear that after the introduction of MRT? :-)

Satu lagi kandungan berita yang agak tekal ialah laporan cuaca. Julat suhu di Malaysia tidaklah sebesar di UK ataupun Guelph, Canada. Kalau di Guelph, suhu musim panas mencecah 40 darjah celcius, manakala suhu musim dingin menerpa (?) -25 darjah Celcius. Kalau kat Malaysia ni, suhu sepanjang tahun rasanya lebih kurang sama saja. Suhu minimum dan minimum tidak banyak berubah. Yang rasa penting untuk diketahui ialah kebarangkalian hujan, dan ketinggian ombak. Bab suhu tu, lebih teruja nak tahu masa di negara 4 musim. Kat Malaysia ni, mungkin maklumat pasal suhu dikehendaki orang tertentu. Siapa agaknya ya?