Monday, May 10, 2010

menyusukan kera

"Kera di hutan di susukan, anak di rumah mati kelaparan."

Sekali pandang, memang terasa pelik dengan kelakuan manusia yang kelihatan mengutamakan kera di hutan daripada anak di rumah. Pelajaran Bahasa Melayu di sekolah cukup untuk menjelaskan maksud apa yang kelihatan di mata kasar. Namun, untuk mentafsir (atau explain) apa yang dilihat (observed), lebih banyak maklumat yang perlu dikutip. Sudut pandangan yang berbeza perlu dikutip sebelum meluluskan satu resolusi mengutuk orang yang menyusukan kera.

Kalau di tanya kepada yang menyusukan kera itu, mungkin dia fed-up dengan anak yang asyik berjalan-jalan, tak melekat di rumah. Sibuk mencari candu dengan kawan-kawan di luar rumah. Bila badan sudah lesu dengan candu, barulah terketar-ketar balik mencari susu di rumah. Waktu susu penuh dan melimpah di rumah, tak ingat rupa tangga rumah sendiri. Jadi, apalah salahnya susu itu diberikan kepada kera, daripada dibazirkan begitu saja.

Kera yang di hutan itu pula mungkin berkata, "bukan aku yang meminta, dah orang beri sedekah, terima aje lah". Kalau dihalang perjalanan penderma susu itu, mungkin marah sang kera kerana menyekat rezekinya. Bukan salah dia. Tak ada kaitan rezeki yang dia terima dengan nasib yang menimpa anak manusia itu di rumah. Mungkin juga si kera yang seekor itu pandai berterima kasih sehingga tidak lokek penderma itu meneruskan amal jariahnya.

Adat hidup di rimba, kera-kera lain di hutan mungkin pula berasa cemburu. "Mengapa kera seekor ni yang dapat susu? Kami yang lain ni tak layak ke? Sampai hati." Mudahlah timbul rajuk di kalangan kera-kera yang tidak mendapat layanan istimewa dari penderma susu ini. Tak mustahil ada kera yang cuba membuat tipu daya supaya kera yang telah kenyang itu tidak lagi mendapat susu. Paling-paling tidak, mereka akan mengumpat sesama sendiri - "kera seekor itu tukang ampu!" Ataupun, merajuk dengan penderma susu. Perlu ke penderma susu tu nak ambil kisah?

Kera yang merajuk dengan penderma susu ni, mungkin merasakan diri mereka lebih layak disusukan. 'Layak' itu mungkin dinisbahkan kepada susur galur sejarah ("kami lebih dulu mewujudkan hubungan dengan penderma susu"), geografi ("tempat tinggal kami lebih dekat dengannya"), sosial ("kami yang lebih kerap bertandang ke rumah pakcik tu"). Faktor 'perasan' pun boleh dimasukkan dalam senarai. Kera-kera itu perasan mereka lebih 'dekat', lalu lebih 'layak'. Itulah sebabnya mereka kecil hati bila susu tidak sampai ke riba mereka.

Salah si penderma susu mungkin kerana tidak perasan kera-kera yang lebih 'layak' itu. Kera yang seekor itu juga yang dinampaknya; pilih bulukah? Mungkin di sini sesuai untuk melangkah setapak kembali ke belakang - kera perlu dibandingkan sesama kera, tak sama anak sendiri. Perlukah timbul perbalahan sesama kera sedangkan yang lebih utama dipertikaikan adalah hak antara anak dan kera? Adakah kera-kera yang cemburu itu merasakan diri mereka sepatutnya diangkat lebih tinggi dari seekor kera ke tahap seorang anak?

Seperti kera-kera di rimba, jiran-jiran pakcik atau makcik penderma susu itupun mudah juga terjebak dalam sesi pengumpatan bermai-ramai. "Wah....mentang-mentang banyak susu, kera pun disusukannya!" Ewah....sedap mulut mereka mengumpat; lupa busuk bau belacan di mulut sendiri, mereka lincah mengumpat macam kera kena belacan. Mereka tidak kuasa pula mengambil tahu mengapa susu diagihkan ke hutan. Yang penting, mereka cuba melindung rasa terkilan kerana tidak dapat susu; dan anak-anak mereka kurus tidak cukup vitamin dan kalsium.

Kalau nampak kera di hutan disusukan, janganlah cepat menghukum penderma susu. Cubalah untuk memahami mengapa itu jalan yang dipilih. Jangan sampai melaksanakan hukuman berdasarkan bukti yang sekecil sekangkang kera.

Monday, May 03, 2010

best tak?

"Best ke duduk kat UK?"

Itu soalan yg biasa ditanya. Jawapan biasanya pulak "ada yg best, ada yg tak best".

Memang lagi best duduk kat Malaysia. Tapi, di mana-mana pun, sebenarnya ada yang best dan tak best. Kalau nak difikir perkara2 besar, ada advantages study di UK ni. On top of that, hidup di perantauan ni banyak memberi peluang utk mematangkan diri. Tapi, kalau nak dihitung perkara2 kecil, ada yang kurang best duduk di UK ni.

1) makanan cepat sejuk. Kalau makan laksa...sebelum sempat habis kuahnya, dah jadi sejuk, terutama pada musim sejuk. Air teh dan kopi pun macam tu. Tak leh nak sembang lama2 masa minum teh. Kena make sure teh diminum sebelum hilang panasnya.

2) aktiviti luar banyak dipengaruhi cuaca. On some days, cuaca berubah2 dalam tempoh sehari. Sekejap mendung, sekejap panas. Macam pagi ni: mendung, panas, hujan batu, panas, hujan .....dan belum masuk waktu asar lagi ni. So, kalau nak keluar, memang kena selalu update laporan cuaca.

3) tak dengar azan. Nak bina masjid pun payah, apatah lagi nak laungkan azan secara public. Suasana hidup di Malaysia memang tak terasa bila tak dengar azan setiap hari. So, ramai kenkawan di sini yang pasang perisian azan dan waktu solat di komputer atau hand phone masing2.

Perkara2 kecik yg best di sini pulak macam mana? Datang le sini utk merasa sendiri apa yang best.

Sunday, May 02, 2010

literary happiness

It was supposed to be a birthday present for myself. I sent a poem to the Berita Minggu a week before my birthday. The birthday arrived, but the present did not make an appearance. I have all but forget (and gave up hope) on that poem.

However, today, I was pleasantly surprised with a delayed present. That makes my day. Alhamdulillah.

Saturday, May 01, 2010

i must be crazy

"I must be crazy to do this"

The events leading towards me saying that sentence started with me driving to Birmingham in the fading light of Friday. My friend (Zul, a Malaysian) and his house mate (a Slovak) are leaving Birmingham soon. A last visit was in order before they move.

Zul invited me to join a farewell dinner organised by his office mates. His colleague picked us up and drove us to Nandos restaurant at Star City. I was happy to be part of the celebration. The banter during dinner was great. I did not contribute much to the back-and-forth verbal exchanges, but I can see why Zul was happy working in Birmingham. During dinner, somebody made a suggestion, perhaps jokingly, of taking the fun fair rides outside the restaurant. In my heart, I was saying, "no way, jose."

But the jokes turned into reality. The guys were serious about taking the rides, only two of which are still opened. We even got to enter for free, considering it was past 10pm and only visitors were sparse. Dreading what would happen, I took a good look at the two rides: Tango and Reverse Bungee. Which would be more agreeable to my full stomach? The Tango spins and swings for much longer than the tumbling action of the reverse bungee. So, I decided for the bungee.







































It looked positively scary. I tried to block as much thoughts as possible, especially of the Solero Shot ride at Genting Highlands. I joined Zul's half-Spanish friend for the two-person ride. As the ride attendant strapped me securely on the seat, I said to my ride mate, "I must be crazy to do this."

Without much warning, we were shot upwards. The spherical cage rolled on its horizontal axis, sending the two screaming inhabitants upside down half of the time. I swore I've screamed my lungs out, as if letting out the horror violently outwards from the pit of my gut. But it was not all bad horror; I actually screamed for being satisfied as well.

All in all, is was one heck of a ride. I'm glad that no body did a good job of containing all fluid inside, other than some saliva that seemed to evaporated into the atmosphere. The Nandos chicken were safe. But my knees were shaking for a good part of 15 minutes. Wow.....what an adrenaline rush. It is not often I do something like this. But it was more than just fun: it was cathartic. The fading light of Friday gave way to a laughter-filled black night.

Adios Zul and Ivan! Thanks for the company and good times.