Thursday, August 21, 2014

IPRC 2014 Day one

After much preparatory work, the 11th IPRC was officiated bt the Dean of Fakulti Sains dan Teknologi Makanan. The opening speech was followed by a keynote address by Prof William Borges. He encouraged the audience to embrace Socratic method as a way to learn. Basically, are we asking enough right questions? Do we encourage our students to learn, to memorise, or to understand?

I believe if students are braver in asking queastions in the classroom, they would understand statistics more. Heck, they would even LOVE statistics. Alas, there are multiple sources of anxiety that students experience. They are fearful of taking an exam. And they are also anxious about their preparation  for an examination. Interestingly, preliminary evidence suggest that anxiety BEFORE taking an exam could help students tp achieve higher grades.

#rolling up aleeve for further research

Tuesday, August 12, 2014

Hot on Facebook

Well.... this is a surprise. I don't even know that SlideShare acknowledges the uploaders by having sections such as 'slideshare Hot on Facebook'. Terasa macam dapat award le pulak.

Betul la kata orang... yang kaya akan bertambah kaya. Dalam kes ni, yang buat kerja akan bertambah kerja; yang produktif akan bertambah produktif. Bermula dengan belajar structural equation modelling, berjumpa dengan rakan sekerja dari IIUM Kuantan. Dia jemput untuk memberi ceramah di Ibadah Camp di Kuliahnya. Kalau ikutkan hati, berat rasa nak tolak. Tapi, cekalkan juga akal dan emosi untuk terima pelawaan. Dalam kata lain, cuba nak lebih mendedahkan diri kepada pengalaman baru: nak increase the 'openness' dimension of personality.

Alhamdulillah, sekarang ni nampak hasilnya. Selepas Kuantan, dapat jemputan untuk ceramah di Gombak pulak. Dan berdasarkan feedback daripada beberapa orang peserta, maka slides itu diletakkan dalam talian. Dan pagi ni, dapat email dari team Slideshare yang mengatakan slides tu tengah hot kat Facebook: ada 175 views. Mudah-mudahan yang telah download dan baca akan/telah dapat manfaat.

Apapun, ini telah menaikkan semangat untuk terus bekerja. Tak sangka dapat positive reinforcement macam ni. The next potential slides to go online are Student-Centred Learning dan Soft-Skill. Projek September agaknya tu.

Monday, August 11, 2014

What is an Islamic Personality?



Once again I was given the opportunity to share my thoughts and ideas on the convergence of two topics: Islam and (psychology-based) personality. The first time was in Kuantan, for the Kulliyyah of Pharmacy. Last week, it was my own Kulliyyah that invited me to deliver the same topic. Of course, a few modifications were made, and the slides are as in the link above.

It gave me great pleasure to be able to address the audience, hoping to get feedback and comments on the content. They did not disappoint. The level of interaction was good, considering the 2.45-3.45 timeslot; after Jumaah prayer (who's really interested to sit and listen to ANOTHER khutbah, right?). There was a question from the emcee (after getting a question from the moderator), and no...this was not planned. The gist of the question was why do we observe a big gap between what is the ideal Islamic personality, and the personality demonstrated by the Muslims. Additionally, it is the non-Muslims that are showing Islamic personality.  I can understand the frustration behind that question. I do not deny that there are non-Muslim with a more beautiful personality than Muslims.

Then, collectively, we have to ask ourselves, how much have I made Islam the foundation of my personality? This needs to be a consciously asked question, and also answered with full consciousness. We have to take steps to mould our personality to fit into the Islamic model, instead of giving up and surrender to the external forces (e.g. 'globalisation', financial hardship, etc.). All in all, this is a very interesting topic to discuss. Perhaps we can expand on this to create a society where the Muslims are behaving Islamically.

Baked egg and cheese recipe

Sautee sliced onions in melted butter. 

Add minced beef and stir occasionally until meet is almost cooked 

Add mixed vege and sliced chillies. Cook thoroughly.


Add salt. Remove from heat.



Whisk four eggs

Add cheese and fresh milk. Pour into a baking dish.

Add the cooked meat and vege mix into the milk and egg combo

Smile :-)

Baked in a pre-heated oven at 180 degree celcius

Eat!

Saturday, August 02, 2014

Doa mohon hidayah

"Ya Allah Tunjukilah kami kebenaran dan berikan kami jalan untuk mengikutinya, dan tunjukanlah kami kebatilan dan berikan kami jalan untuk menjauhinya"

Pohon hidayah berbentuk pemikiran yang benar (guided cognition) dan tindakan yang betul (guided behaviour).

Kalau dah nampak keburukan makanan McDonald, mohonlah dari Allah untuk mendapat kekuatan hati meninggalkannya.

Kalau dah nampak keburukan rokok, berdoalah supaya dapat berhenti dan juga mengajak orang lain untuk berhenti merokok.

Kalau dah nampak keburukan melanggar undang2 jalan raya, tinggalkanlah tabiat buruk pemanduan.

Kalau apa-apa pun masih tak nampak, jangan terus biarkan diri jadi buta, pekak dan bisu. Guna segala pancaindera untuk 'membaca' tanda-tanda serta bukti yang Allah perlihatkan. Berhentilah membuat kerosakan kepada diri sendiri dan orang lain.