Friday, August 27, 2010

ada apa pada waris?

"Someday, all this will be yours", mungkin begitu kata seorang jutawan, hartawan, (dan pastinya bukan seorang perawan) kepada anaknya dikala dia menunjukkan bangunan2, kilang2, factory2, dan jajah takluk empayar perniagaannya. Ke mana nak ditumpahkan kuah kalau tidak ke nasi (kecuali bagi Warren Buffet yang bakal menyerahkan hartanya kepada badan kebajikan). Penat2 membangunkan empayar, tak kan nak diserahkan kepada orang yang tiada pertalian darah?

Mewariskan harta memang perkara normal, kata penulis wasiat.
Mewariskan genetic materials memang hukum evolution, kata Darwin.

Dapatkah waris2 itu nanti menggunakan genetic materials dan physical materials sebaik2nya? Dalam generasi ini, kita dapat lihat heirs to the throne (literally and figuratively) yang berpotensi melingkupkan empayar yang mereka akan terima. Berapa ramai bakal pewaris yang hidup senang lenang, tak reti (i.e. tak kisah) nak bekerja sebab dah biasa hidup senang lenang (unless you're anak Warren Buffet, you know you'll not get much). Berapa ramai pewaris takhta yang hidupnya mengeksploit harta mak bapak, dan tidak melakukan penambahan terhadap harta.

Yang dipaparkan dalam filem 3 Abdul, sebanyak manapun harta yang diwarisi (4 juta pound sterling sorang!), jika tiada kebijaksanaan dalam menguruskan harta, semuanya boleh lenyap sekelip mata. Mungkin hanya kerana hilang upaya mengawal marah. Dah kena lelong. Di zaman kita ni, ramai juga yang hilang harta kerana hilang upaya mengawal ghairah nak cepat kaya. Lebur harta simpanan kepada pengurus skim piramid, penyangak dan gagak matawang.

Gara-gara tiada paksi hidup, empayar sebesar manapun boleh runtuh.

Nabi Ibrahim a.s.. dan Ismail a.s. pernah berdoa.

"Wahai Tuhan kami! Jadikanlah kami berdua: orang-orang Islam (yang berserah diri) kepadaMu, dan jadikanlah daripada keturunan kami: umat Islam (yang berserah diri) kepadamu, dan tunjukkanlah kepada kami syariat dan cara-cara ibadat kami, dan terimalah taubat kami; sesungguhnya Engkaulah Maha Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani; [2:128]

Mereka tidak berdoa untuk mendapat hak menjadi AJK Pengurusan Kaabah secara turun temurun. Mendapat keturunan yang tunduk kepada Allah itu lebih penting.

Sekali lagi, Nabi Ibrahim berdoa:

"Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku. [14:40]

Bersembahyang itu sebahagian dari tanda tunduknya seorang hamba kepada Penciptanya. Ini contoh doa yang baik dari seorang bapa kepada anak cucunya.

Secara umumnya pula, antara ciri orang-orang yang diredhai Allah diterangkan dalam ayat ini.

"Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa. [25:74]

Yang utama didoakan bukanlah kekayaan harta benda. Menjadi juara dalam bab taqwa jauh lebih penting daripada menjadi juara Akademi Fantasia mahupun juara Olmpik acara bina-dan-tunjuk badan. Setakat cantik luaran (sejuk mata memandang) tidak cukup. Ada rumah besar, anak2 yang berkelulusan tinggi, gigi tersusun cantik selepas mengguna braces, bercuti di Disney World bersama2. Yang cantik di mata itu belum cukup cantik kalau tak diserikan dengan taqwa. Kecantikan luaran untuk santapan dunia. Kecantikan taqwa untuk keselamatan dan hasanah di akhirat.

Iman (penyerahan diri kepada Allah), amal (cth: solat), dan taqwa lebih utama dari empayar dunia. Iman, amal dan taqwa itulah yang dapat menjanjikan kejayaan di dunia dan akhirat. Orang yang beriman dan bertaqwa mempunyai 'garis panduan' yang jelas dan kukuh untuk menguruskan kekayaan. Iman dan taqwa juga dapat memotivasikan sesorang untuk menambahkan yang ada, bukan sekadar menghabiskan beras.

Iman tidak dapat diwariskan; berdoalah agar waris-waris dapat memperolehnya.

Terjemahan ayat Quran dipetik dari http://www.iiu.edu.my/deed/quran/malay/

Wednesday, August 25, 2010

pantun bulan posa

sorong papan tarik papan
buah keranji dalam perahu
suruh makan engkau makan
bulan puasa kau buat tak tahu

pisang emas dibawa belayar
masak sebiji di atas peti
waktu siang memang la lapar
tapi idok le membawa mati

pulau pandan jauh ke tengah
gunung daik bercabang tiga
makan berbuka sampai termengah
alamat perut sangkut di meja

buah cempedak di luar pagar
ambil galah tolong jolokkan
bulan posa bulan belajar
kawal selera kawallah makan

dua tiga kucing berlari
mana nak sama si kucing belang
kuih raya senang nak cari
jangan dimakan di waktu siang

dari mana hendak ke mana
tinggi lalang dari padi
tadah tangan nak duit raya
dah besar panjang sedor le diri

Sunday, August 22, 2010

when neurons went on strike

When things are not going to the way you want them to do. Sitting, in a stand off with the PC, hoping it would complete the job for you. I'd rather do something else.

















Fortunately, the following questions, especially the first one, do not apply to me.

















But the question highlighted in blue below is very relevant. Just show how many people have actually tried to get answers to that questions. So, there's plenty of people in the same boat. What's your answer?

Wednesday, August 11, 2010

refleksi khutbah Jumaat















Kita lahir di dunia.















Kita terikat dengan masa yang beredar.















Kita dirancangkan untuk mengikuti alam persekolahan. Diajar untuk bercita-cita. Berazam untuk berjaya.















Kita merancang kehidupan untuk diri sendiri. Mengejar habuan dunia untuk hidup di sini. Lagi dan lagi.















Banyak agenda yang diletak dalam kehidupan. Banyak yang kita impikan. Banyak yang dikejar.














Tapi kita mesti ingat. Masa akan terus berlalu. Tapi kita tidak selamanya bergerak dengan masa. Kita akan tiba di sempadan hidup. Dan tinggallah impian sebagai impian yang tak kesampaian.

Selalu-selalulah mengingati mati.

Sunday, August 08, 2010

Jokes dalam kereta

On the way balik ke Lboro setelah seharian di Peak District, satu bentuk hiburan dibangkitkan untuk mengatasi kelesuan semasa memandu. Marwan mencadangkan bermain teka-teki. Ada beberapa teka-teki yang boleh diletakkan di sini.

Soalan.

1. Kereta apa yang rodanya di atas?
2. Jam apa yang boleh dipakai ramai-ramai?
3. Marwan likes to watch Naughty Naughties Pet. But what kind of pet, when you put in a car and go for a ride, will disappear?


Jawapan.
1. Kereta kabel
2. Jamban
3. Petrol

Friday, August 06, 2010

mohon Visa UK

Ada perkara yang tidak diberitahu di website agensi pengurusan permohonan visa UK. Kalau nak apply visa, ingatlah perkara2 berikut.

1. Salinan dokumen TIDAk perlu disahkan jika dokumen asal ada diserahkan sekali.
2. Salinan dokumen perlu disahkan oleh PEGUAM jika dokumen asal tidak diserahkan.
3. Dokumen perlu diterjemahkan ke bahasa orang puteh oleh agen2 yang bertauliah sahaja. Walaupun borang tersebut borang dwi-bahasa, mungkin borang tersebut diisikan dengan entri berbahasa Melayu sahaja. Jadi, perlulah borang tersebut diterjemahkan juga.

Berkaitan perkara 3, tertarik sangat sebenarnya nak menyenaraikan beberapa assumptions yang mungkin ada di pihak yang memproses permohonan.

1. We couldn't care less to learn bahasa Melayu.
2. We don't have any access whatsoever to anyone who understand BM.
3. We can't be bothered to hire staff who understand BM.

tips tulis manuskrip untuk jurnal

Bila berdepan dengan masalah, baru nampak perkara2 yang boleh dibuat untuk mengelakkan masalah tu daripada berulang. Berikut antara perkara2 yang sesuai diamalkan dalam menulis manuskrip untuk jurnal.

1. Buat satu folder khas di PC/memory stick/hard drive untuk simpan semua fail yang berkaitan dengan manuskrip. Memang akan ada banyak fail yang akan bersarang di folder ini. Amalkan menyimpan setiap draf yang telah dibuat. Jangan lokek ruang simpanan PC untuk mengumpulkan draf manuskrip. Setiap kali buat perubahan kepada manuskrip, simpan ia sebagai fail yang berasingan.

Pasti ada banyak perubahan yang akan berlaku kepada manuskrip tu. Perubahan tu boleh datang dari diri sendiri, dari penulis bersama, dari penilai tak rasmi, editor, dan juga pewasit.
Jangan rasa pelik kalau folder tu ada sampai berbelas2 draf. Simpan semuanya. Harap2nya, di satu masa akan ada fail yang 'menetas' dan terbang ke meja editor dan diterima untuk diterbitkan.

2. Bila mencetak draf, pastikan ada tarikh cetakan dan juga nombor versi draf tersebut. Simpan setiap cetakan, terutama yang telah diconteng dengan komen2, nota, dan catatan-catatan lain. Nombor versi draf penting untuk memastikan penulis dapat mengesan perkembangan manuskrip. Lebih daripada itu, ia juga dapat memastikan penulis sedar versi mana yang sebenarnya paling baru (terutama jika soft copy tidak dapat dikesan).

3. Bermurah hatilah dalam merujuk kepada artikel yang diterbitkan dalam jurnal yang hendak diajukan manuskrip itu. Bila ada orang merujuk (citing) artikel, 'impact factor' jurnal akan bertambah baik. Jadi, berbuat baiklah kepada jurnal berkenaan dengan merujuk artikel yang sedia ada. Amalan ini juga boleh meyakinkan anda (dan editor) bahawa manuskrip anda sesuai untuk diterbitkan dalam jurnal berkenaan.

Itulah antara beberapa perkara yang dipelajari dan dialami setakat ini.