Tuesday, December 21, 2010

brain freeze

You know how you'd get a brain freeze when you're drinking something icy cold? It hurts.
Now imagine getting a brain freeze when you're breathing! It is not gulping water that makes your brain freeze...it is air.

It has been very cold the past few days here. This morning sees the continuation of freezing fog. The trees, with their nude branches, are covered in white dusts. Quite beautiful, and yet menacing at the same time; the effects being heightened by the presence of low-lying fog.

Today is winter solstice - the shortest day of the year. So, tomorrow, the day will grow increasingly longer. This morning also witnessed a lunar eclipse. But I wasn't fortunate enough to see it with my own eyes. The moon was low in the western horizon, and the sky was not all that clear. However, I did managed to see a very bright star in the eastern horizon. Was it Venus?

Wednesday, December 15, 2010

Maluuuuu

Syariah judge gets 19 years’ jail

Malu dengar kes ni. Ada beberapa sebab.

Defenden ni lelaki. Buat malu kaum je.
Kes ni melibatkan nama Ipoh, Perak. Rosak nama Perak, tanah tumpah darah.
Defenden bekerja di Mahkamah Syariah. Buruk nama mahkamah. Lebih malang, memburukkan nama 'syariah'.
Defenden ni seorang hakim. Malu bila pelaksana undang-undang didapati bersalah melanggar undang-undang.
Lagi satu malu, sebab defenden ni orang Islam. Hakim yang mengadilinya tu orang bukan Islam (or...at least her name doesn't suggest that she is a muslimah). Tak dapat bayangkan apa ada dalam fikiran hakim tu tentang defenden. Dia melihat defenden sebagai seorang lelaki, seorang rakyat, seorang (bekas) hakim, atau seorang muslim?

Thursday, December 09, 2010

Biometric card

Alhamdulillah... satu lagi penantian telah berakhir. Dah dapat balik passport dari Home Office. Dan dapat Biometric Residence Permit - macam IC - untuk foreigners yang duduk kat UK. Visa telah dipanjangkan ke January 2012. Sempat nak boxing day tahun 2011 kalau cam tu. (sempat ke nak kumpul duit? hahahah).

Penantian jawapan dari KPT juga telah berakhir. Alhamdulillah, dah lulus permohonan untuk sambung penajaan hingga bulan 3 tahun depan. Errr... tak sampai 4 bulan je lagi tu.

Menanti untuk siapkan PhD pulak.

Thursday, December 02, 2010