Monday, December 21, 2009

Wajah Luka

Luka pada wajahnya
tidak akan sempat berparut
kerana dia tidak akan hidup selama itu
alhamdulillah
hapus sakitnya dengan putus nyawanya

Luka pada wajahnya
akan dilupa esok hari
setelah wajah baru ditemu
menghangatkan perang berita
mengaburi pekat perang yang berlaku

Dia satu antara berjuta
luka di wajahnya itu
tidak mungkin mampu melunturkan keegoan
penceroboh yang rakus
bahkan gambar wajahnya
menjadi satu keuntungan
pada kroni yang membuat liputan

Sayang dia belum kenal wajah dunia
yang menconteng luka di wajahnya
tangisnya yang terakhir
hilang di padang pasir

Iktikaf, 2003, terbitan Jawatankuasa Kecil Mahrajan Sastera Islam Sabah XVII. Penyelenggara: Zainii Oje @ Ozea, Sitti Hadiah Haji Abdul Mutalib, Nelawati Ngadul, Melan Bujang.

Monday, December 07, 2009

pada bunyi

Tinggal di persekitaran yang baru menjauhkan diri kepada suasana yang biasa.
Deria menghimpunkan cebis-cebis dunia, dan saraf mencantumkannya. Semakin lama ditinggalkan, semakin banyak cantuman yang beransur luput. Sesekali mengimbau, terasa segar kembali kenangan kepada suasana yang ditinggalkan.

Ada yang kuat mengingat melalui mata. Melukis gambar di kanvas rindu. Baru-baru ini, secebis bunyi mengimbau kembali suasana yang lama ditinggalkan. Membaca sepatah perkataan yang dicatatkan menyerbakkan kembali bunyi yang jarang, malah mungkin juga tidak pernah, didengar di ruang sekarang. *sigh* Siapa sangka, sepatah perkataan menjadi penyegar yang nyaman?

Thursday, December 03, 2009

SEMASA

Dulu Sekolah Menengah Sayong, sekarang ni Sekolah Menengah Kebangsaan Sayong atau SEMASA. Di Facebook dah ada kumpulan untuk pelajar, bekas pelajar, dan guru-guru SEMASA. Antara idea yang bercambah dari kumpulan ini ialah reunion dan penubuhan persatuan alumni. Antara dua ni, persatuan alumni lebih terasa dekat dan relevan. Kalau reunion tu (yang dicadangkan pada raya tahun depan), tak tentu boleh hadir. So, decided utk menyumbang tenaga kepada penubuhan persatuan.

Sebelum ini pun dah ada sembang dengan beberapa orang tentang idea ni. Malahan, dah ada beberapa nama yang disenaraikan.

Persatuan Alumni SEMASA - PAS (sohih la tak lulus pendaftaran kalau guna singkatan ni)
Alumni Society of SEMASA - (pandai2 sendiri le tengok singkatan yang patut kena reject nih)
Himpunan Alumni SEMASA - HALUS (yg ni berkenan jugak, tambah lagi ramai graduan SEMASA yang berbakat dalam seni halus nih)

Untuk menyediakan dokumen2 penubuhan, nama Persatuan Alumni SEMASA digunakan dengan singkatan PALS. Macam sedap jugak PALS ni. KAlau dalam bahasa inggeris, PALS tu merujuk kepada kenkawan. Elok benor la kalau dapat menghimpunkan kenkawan dalam persatuan tu.

lawak+cute





Aaiih....lawak pulak la dengar lagu ni. Sesetengah orang sensitip pasal tajuk ni. Mungkin dengan jenaka dan comel dalam lagu ni, boleh mengurangkan tahap sensitiviti bila sembang soal jodoh.

Dari musim durian sampai musim rambutan mencari; tapi tak jumpa-jumpa. Bukan senang nak cari yang boleh dibuat pasangan. Tapi, kalau dah rezeki, durian bergolek ke kaki, rambutan berlonggok di tangga. Apa lagi, kupas le.

Wednesday, December 02, 2009

lunch















suddenly felt like having fish for lunch. The original idea was for fish n chips from 300 Sparta. But I was told the portion is huge. I want to save some breathing space for dinner tonite, which was planned last nite.

I headed to Tesco after making (perhaps the last visit) to a garage near 300 Sparta. I was hoping to get at least two things from Tesco. I walked hurriedly to the chocolate aisle, the same aisle that I had been frequenting the past few days. During the last few visits, I was greeted by an empty shelf. The Thorntons Classics that I want were out of stock. However, today was my lucky day. Not only did I get a nice greeting card and postcard from Malaysia, I also was greeted by Thornton Classics! Yeay! That's one item crossed out from my shopping list.

Then, I headed to the ready meal section, looked at the options available, and decided upon fish sushi. They were 'fit for purpose'; which was to ward off hunger. Taste-wise, I have eaten something much better. The rice felt dry, and not sticky enough. Well, perhaps I should have sushi in KL to achieve satiation for my sushi-craving.

Friday, November 27, 2009

Satu pagi di hari raya
















Kali ketiga meraikan aidiladha di UK sejak buat PhD. Persiapan? Tak siapkan apa2 pun. Malas nak iron baju melayu warna peach tu. Cuaca pun makin sejuk. Tak tergamak nak berbaju melayu nipis ke tempat solat. Lainla kalau ada long overcoat Dolce&Gabbana. Cuma sempat masak rendang-pedas-ayam-tak-cukup-syarat semalam. Ini la pertama kali buat sendiri rendang pedas. Jadi la...buat syarat.

Solat sunat raya dibuat di bilik latihan taekwando. Cukup luas bilik tu untuk tampung para jemaah lelaki, perempuan dan kanak2. Tiada takbir yang mendayu-dayu. Tiada khutbah skema. Tapi ada keseronokan menyambut kelainan dalam meraikan hari raya.

Satu persamaan dengan jemaah di Malaysia ialah tahap kebisingan semasa khutbah berlangsung. Alhamdulillah, jemaah lelaki diam. Mendengar atau tidak, itu perkara lain. Namun, jemaah wanita berjaya menyaingi suara khatib - cuma kurang beberapa decibel sahaja. Diiringi pula dengan suara kanak2 yang giat menghidupkan fungsi hakiki bilik daripada fungsi sementaranya.

Hari ni ada dua jemputan yang nak dipenuhi. Kejap lagi nak bergerak untuk mengisi perut yang masih kosong. Sengaja kosongkan perut, nak mengisi dengan juadah raya nanti. Yeay!!!

Monday, November 23, 2009

kenapa saya suka Farmville











Saya suka main Farmville di Facebook. Ada beberapa sebab saya suka main.

Sebab pertama ialah saya suka tumbuh-tumbuhan. Di rumah saya ada beberapa tumbuhan seperti pakis, tiga jenis kaktus, sejenis pudina, salam, ros, dan bawang kuning. Saya memang suka bercucuk tanam.













Di Farmville ada macam-macam tumbuhan. Ada buah-buahan, sayur, bijirin dan bunga. Haiwan ternakan pun boleh dibeli. Ada orang pernah beri saya babi secara percuma. Tapi saya tak bela babi itu.











Sebab kedua ialah saya dapat mengulangkaji konsep psikologi. Pemain yang rajin bermain akan dapat hadiah riben kuning, putih, merah dan biru. Jadual pemberian hadiah ini mengingatkan saya kepada konsep pelaziman operan. Hadiah diberi mengikut jadual nisbah-berubah pada kadar yang meningkat.















Saya juga boleh mengguna ilmu matematik untuk bermain. Untuk mendapat duit permainan yang banyak, saya perlu membuat kira-kira. Saya perlu jumlahkan perbelanjaan membajak, membeli benih dan tempoh matang untuk dibandingkan dengan hasil jualan. Saya cuba menyelesaikan persamaan serentak untuk mengetahui tanaman yang menghasilkan keuntungan paling tinggi. Sebagai contoh: Untung = harga jualan - (harga benih + kos membajak). Kos membajak ialah 15 bagi setiap tapak. Persamaan ini boleh ditulis semula sebagai U = y - (x1+x2). Sebagai contoh, persamaan bagi daffodil ialah 60 = 135y - (135x + 15x). Bagi bell pepper, 108 = 198y - 90 x. Dua persamaan ini boleh diselesaikan jika saya dah tak ada benda lain nak dibuat.















Sebab terakhir saya suka main ialah kerana saya suka buang masa. Muahahaha

Thursday, November 19, 2009

Kajian Kelab Peminat Ahli Politik

1. Pengenalan

Laman Facebook rasmi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendapat sambutan yang amat menggalakkan apabila 6,287 pengguna telah mendaftarkan diri sebagai peminat sehingga pukul 6 petang hari ini (Utusan Malaysia Online, 18 November 2009).

1.1 Objektif Kajian

Kajian ini bertujuan membandingkan jumlah peminat ahli politik terpilih Malaysia di Facebook.


2. Kaedah kajian

Pencarian data dilakukan menggunakan kotak gelintar di Facebook. Bilangan penyokong dicatatkan bagi hasil carian. Sampel kajian melibatkan ahli politik yang pengkaji berminat hendak kaji.

3. Keputusan

Pencarian di Facebook menunjukkan keputusan berikut.

Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat - 33,369
Datuk Seri Anwar Ibrahim - 27,901
Lim Kit Siang - 13, 228
Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang - 1,088
Ong Tee Keat - 796
Datuk Seri Samy Vellu - -739

4. Perbincangan

Jumlah peminat ahli politik dari PAS, PKR, dan DAP jauh lebih tinggi daripada jumlah peminat Perdana Menteri. Ahli politik lain dari BN mempunyai peminat yang jauh lebih rendah daripada PM.
Bilangan peminat DS Samy Vellu tidak dapat dikesan. Angka yang dilaporkan (-739) merupakan bilangan ahli kelab "Malaysians Against Samy Vellu".

4.1 Limitasi Kajian
Data yang dikutip tidak mengambil kira tarikh laman rasmi ahli politik tersebut dibuka di Facebook.
Kajian ini terdedah kepada pembolehubah yang tidak dapat dikawal seperti promosi laman pertama suratkhabar. Tidaklah diketahui kesan sekiranya jumlah peminat Tuan Guru Nik Aziz dihebahkan di Utusan Malaysia dan Berita Harian.

4.2 Kajian lanjutan
Kajian lebih lanjut dicadangkan untuk membandingkan jumlah peminat secara lebih adil. Kajian replikasi boleh dilaksanakan selepas 3 bulan dari tarikh hari ini untuk melihat pertambahan atau pengurangan jumlah peminat bagi semua ahli politik ini.
Skop kajian juga boleh diluaskan dengan memasukkan sampel dari kalangan Menteri Besar, Ketua Menteri, dan ahli politik dari parti-parti lain.

4.3 Kesimpulan
Aktiviti PR perlu dilipatgandakan untuk mencipta imej popular PM.

5. Rujukan
Utusan Malaysia Online. (19 November 2009). Facebook PM tarik perhatian 6.287 pengguna. Dicapai pada 19 Nbovember 2009 di www.utusan.com.my

Monday, November 16, 2009

Sebelum berjumpa

Saya berpanas di tengah padang
tuan datang memayungkan
selagi mata belum memandang
hati tertanya siapakah tuan

saya mengarang rangkai madah
membacanya bagai permata
gambar sudah suara pun sudah
tunggu merenung dengan mata

saya penat berpergian
tuan bentang tikar rehat
dapatkah rupa dibayangkan
hanya hati yang melihat

saya kendung sedikit bekal
mungkin tuan sudi berkongsi
yang manis semoga kekal
bila di mata dan hati serasi

Wednesday, November 11, 2009

AC2010

Alhamdulillah. Sue Hull menyampaikan berita gembira hari ini. Paper yang telah diwasit untuk kali kedua telah diterima untuk sesi pembentangan di conference anjuran Ergonomics Society UK. Setelah dua tahun berturut-turut hadir sebagai sukarelawan (sekretariat), tahun depan ayah akan hadir sebagai sukarelawan dan pembentang. Moga Allah memberi kesihatan, kelapangan, dan kekuatan untuk meneruskan agenda sarjana.

Takbir!!!

Cerita sejadah















Di lapangan terbang Birmingham, ada chapel. Sapa2 boleh guna - nak solat, tafakur, meditasi, sembah-menyembah. Bila masuk chapel ni, tak de la pulak nampak orang lain yang menggunakannya. Cuma berselisih dengan seorang lelaki yang kelihatan seperti Muslim. Agaknya, memang orang Islam pengguna majoriti chapel ni.


Yang nak dikisahkan ialah sejadah yang disimpan dalam chapel ni. Bukanlah nak membawa cerita baru. Sekadar berkongsi bahan tentang topik yang pernah dihurai orang lain sebelum ini. Bagi sesetengah orang, mungkin 'sensitif' tentang 'corak' yang ada pada sejadah ni. Cuba perhatikan betul2 pada puncak kubah tu. Seolah-olah ada salib di situ. Samaada sengaja atau tidak, tak tau la. Mungkin sesetengah orang tak boleh terima kejadian ni, tak kisahlah suratan atau kebetulan. Cumanya, kalau nak mengelak daripada buat-buatan atau kebetulan macam ni, elok aje guna sejadah tak bercorak. Plain. Corak banyak2 pun buat ganggu tumpuan je. Tak perlu sumbat sensory channels dengan maklumat visuals yang tak perlu kala otak nak mengadap Allah.
Posted by Picasa

Makan pizza




Alkisah, termengidam makan pizza masa jalan2 kat Aberdeen. Terbayang kemasinan ikan bilis bercampur kelemakan keju. Kaki pun ringan je panjat tangga ke restoran Pizza Hut di Union Street.

Bila tengok menu, ada 2-course set meal. Maka dipilihlah starter oven-baked portobello mushroom dan personal pan pizza. Untuk memanaskan badan, hot chocolate terpilih masuk tekak. Hot chocolate sampai dulu. Alamat sejuk la sebelum pizza tiba. Tapi, tak pe la. Dapat jugak mengganti haba yang dihakis oleh angin sejuk Aberdeen. Bila cendawan sampai, alamak....terpesona la pulak. Macam hidangan kat restoran yg ada bintang Michelin la pulak. Stylo betul presentation dia. 'Sos' tu berasaskan cuka balsamik. Macam masuk jugak dengan cendawan yang bertatah keju dan mentega berherba. Boleh try kat rumah ni. Sapa nak jadi food taster?

Gambar pizza mana? Tak terambik. By the time pizza sampai, dah tak de selera nak amik gambar. Fokus selera pada pizza depan mata. Menarilah garfu dan pisau untuk menghalakan makanan ke dalam mulut. Kenyang.....alhamdulillah.
Posted by Picasa

Tuesday, November 10, 2009

Kenangan


Faded rememberance
Originally uploaded by pak alang

Sedikit demi sedikit
kenangan terserpih
keping-keping jadi debu
bertabur di sempadan ingatan

Makin berlalu
debaran yang dulu
selalu mengiringi nama
pandangan dan suara

Bukan selalu mengharapkan
abadinya sebuah rindu
andai jasad tiada lagi di depan mata
sekadar menadah embun
untuk menyegarkan kemanisan
yang pernah dihirup bersama

Dan kiranya
titis-titis hujan
hanya menyegarkan lumut lupa
biar saja kenangan itu serpih
berkeping-keping
dan luluh jadi debu
jauh dari lembaran hidupmu

Di persimpangan


Di persimpangan
Originally uploaded by pak alang


di sini perlu ada pemisah
untuk menzahirkan satu tindakan
dan melenyapkan satu pilihan

bolehkah
meluncur ke satu
dari dua arah
hanya berpandukan masa
dan kuasa yang tidak di tangan sendiri

Di persimpangan,
tunggu isyarat dari jiwa
fatwa dari hati

Thursday, November 05, 2009

siapa nak cipta lagu ni?

Bila dengar tajuk lagu seperti Rimas dan Diriku Tapak Sulaiman, rasa mau aje tulis lirik lagu. Cari bahan dari kesusasteraan psikologi untuk buat lagu yang lain dari yang lain. Contohnya:-

1) Kau Kunci Serotoninku Dalam Hatimu
2) Ada Apa Dengan Cinta Agape
3) Tak Tercapai Kognitifmu
4) Masihkah Kau Simpan Dalam Memori Episodikmu?
5) Tak Mungkin Regresi
6) Ritma Sirkadianku
7) Kenang Daku Dalam Tidur REMmu
8) Hadirlah Ke Psikoanalisisku
9) Namamu Stimulus Reaksi Rinduku
10) Sekadar di Cuping Oksipitalmu

Sementara menunggu pergi ke KFC

kelip kelip kusangka api

kalau api mana baranya

bau sedap kusangka KFC

kalau KFC mana bucketnya

yang makan menjilat jari
yang tak makan menggigit jari
jangan makan tak sedar diri
kolestrol tinggi susah sendiri

sebelum makan baca bismillah

sesudah makan, alhamdulillah

bila selesai cepatlah blah

jangan tunggu tokey menyergah



Friday, October 30, 2009

Surau baru















Inilah gambar surau yang baru dibuka di kampus ni. Sebelum ni, prayer room dalam bangunan James France, sekarang di Brockington. Surau baru ni lebih besar dan 'terbuka' berbanding surau sebelum ini. Gambar di atas menunjukkan pintu masuk dan tempat menyangkut baju di sebelah kiri pintu.












Another view of the entrance. Di sebelah kanan, tempat letak kasut. Rasanya, utk solat Jumaat, tak cukup rak utk letak kasut. Kena cari solution lain.

















Ini pulak ruang solat, pandangan ke arah belakang. Dapat dilihat sekatan yang menjadi dinding pemisah jemaah lelaki dan perempuan. Di sebelah kiri dewan ini adalah pintu masuk ke bilik air dan tempat berwuduk. Kalau fikir pasal ergonomik, ruang wuduk ni agak menarik. Boleh buat kajian ergonomik agaknya. Lain surau/masjid, lain design tempat wuduk ni.















Kalau di sini, satu masalah ialah air bersepah2. Kalau tengok permukaan stool ni, terdapat air. Nasib baik permukaan stool ni waterproof. Tak de la menyerap air. So, senang sket nak dikeringkan supaya pengguna tak la kebasahan bila duduk atas stool ni. Untuk membantu mengeringkan kaki dan tangan, disediakan pengering pada dua ketinggian. Mmm...memang ada nampak ciri-ciri user-centred design. Bagus gak. Bagaimana dengan problem dan solutions di surau/masjid yang lain?
Posted by Picasa

membesarkan hantu

Salah satu spesis hantu ialah hantu raya. Besar agaknya hantu ni, macam saiz balai raya. Itu sebab dinamakan raya. Macam jugak la Hari Raya, hari yang dibesarkan oleh orang yang menyambutnya. Dalam sesetengah masyarakat, ada sambutan yang membesarkan hantu. Bukan setakat hantu raya; malah hantu jerangkung, polong, dan lain2 hantu yang belum diberi nama saintifik.




























Lihat saja contoh di atas. Dalam permainan Pet Society dan Farmville, pemain ditawarkan barang2 yang berkaitan dengan sambutan perayaan hantu ini. 'Coins' yang telah diusahakan dalam permainan ini boleh diguna untuk 'membeli' barang2 tersebut untuk kegunaan sendiri atau dihadiahkan kepada pemain lain.

Hari ini bertuah dapat membaca sebuah artikel tentang Halloween di SaifulIslam.com. Kata ustaz Hasrizal, "meraikan Halloween itu melucutkan jati diri Muslim, dan meniru identiti kaum yang mensyirikkan Allah dan meraikan kufur sebagai gurau senda harian."

Bersetuju benar dengan pemikiran beliau itu. Mengapa pulak kita nak turut serta meraikan 'syiar' Halloween dan paganism? Amalan 'trick-or-treat' itu boleh dinisbahkan kepada ibadah yang mana satu? Kias apa yang merasionalkan sambutan membesar-besarkan hantu? Banyakkah faedah kepada amal dan iman dengan menconteng muka dan berpakaian seperti hantu? Mulia sangatkah hantu untuk dibuat perayaan?

Perbuatan mengagung-agungkan hantu atau makhluk halus dalam masyarakat Melayu memang ada. Malah, sebelum terdengar sambutan Halloween, orang Melayu telah lebih dahulu 'berinteraksi' dengan hantu samaada melalui ritual yang bertujuan 'berbaik-baik' dengan hantu supaya hantu tidak mengacau manusia. Ada juga yang berinteraksi dengan hantu untuk mendapatkan nombor ekor. Tak kurang yang 'mengupah' hantu untuk mencuri duit atau mengusahakan sawah ladang. Keakraban Melayu dengan hantu memang telah wujud. Malah, hantu juga dijadikan bahan hiburan dan lawak jenaka. Lihat saja berapa banyak filem dan cerita hantu yang ada di pasaran.

Halloween mungkin merupakan ujian baru terhadap sensitiviti Melayu Muslim dalam hubungan mereka dengan Allah s.w.t. Di saat amalan-berkaitan-hantu makin pudar di kalangan Melayu, datang pula amalan Halloween menyerang. Jika ritual dahulu kala penuh misteri dan jampi serapah, Halloween pula datang dengan pakej yang lebih santai dan menarik. Hantu 'dipasarkan' dengan nilai komersil. Lihatlah berapa gigih syarikat seperti Tesco, Sainsbury, dan Asda mengiklankan Halloween. Hantu pelesit, pocong dan toyol mungkin kurang komersil. Tapi, Halloween yang berhantu lebih mudah menembusi pasaran. Product positioning ini mungkin boleh menjelaskan betapa Halloween makin meresap dalam jiwa orang Malaysia. Betapa pandainya pemasar-pemasar ini menjual idea mereka.

Kitakah pelanggannya?


Monday, October 26, 2009

perubahan musim


Hari Sabtu lepas, jam dipusingkan kembali ke puluk 12 pada pukul 1 pagi. Maknanya, ada sejam 'extra' pada hari tu. Musim berubah, begitu juga waktu solat. Lihat jadual di atas, nampak beza ketara waktu solat di sini. Kul 11.49 dah masuk zuhur. Yang 'best', kul 4.50 dah masuk maghrib. Sesapa yang belum qada puasa, atau berminat puasa sunat, boleh la ambil kesempatan dari pendeknya siang. Waktu entry ni ditulis, tinggal 2 jam je lagi utk berbuka. Silalah berpuasa rajin2.

Friday, October 23, 2009

data collection

Alhamdulillah, hari ni dapat selesaikan interview dgn sorang ECP. En berkenaan amatlah bekerjasama. Dia mahu meneruskan kerjasama dengan menawarkan kedudukan sebagai teman shift. Mungkin bulan depan akan ikut dia naik kereta ambulan. Ya, KERETA, bukan van. Orang yang bekerja sebagai ECP diberi kereta untuk merawat pesakit secara bersendirian.

Interview tadi dah direkod secara digital. Sapatutnya, balik dari interview tu, kena siapkan 2 paper yang nak dihantar esok. Tapi sekali lagi mengalami blank+malas+fobia tengok paper. Arrrrrrgghhhhhhh..... mai kopi sechawen! Sapa nak tolong buat kopi, please!!!

Tuesday, October 20, 2009

Meniup awan kelabu

Gunung tinggi hendak ditawan
naikkan semangat gendang dipalu
kalau bulan dilindung awan
panggillah angin meniup lalu

halwa disimpan di atas para
letak sebelah jeruk maman
tanya rakan tanya saudara
minta kata jadi pedoman

bukan rencana bukan berita
suara rasa yang dibisikkan
fatwa hati telah diminta
moga Allah beri perkenan

Monday, October 12, 2009

seberapa banyak....

Sebanyak manapun high score dan medals kat Bejewellled ...
Sebanyak manapun paw points kat Pet Society ...
seberapa banyak coins dan level kat Farmville ...

... semua tu tak boleh dilaporkan kat progress report PhD. Tak menyumbang kepada pengisian tesis. Tak membantu viva langsung.

Ada faham?
Apa tindakan?

penantian satu penyiksaan
















Memang tersiksa rasanya. Menunggu surat ibarat menanti bulan jatuh ke riba. Terlalu mengharap. Terlalu tinggi impian. Hampir saban hari mencari surat yang berstem dan beralamat sendiri. Tapi tidak jugak kunjung tiba.

Ampeh.

Hari ni, satu penantian sudah berakhir. Satu temujanji telahpun ditempah. Hari Rabu nanti, akan berlangsunglah satu sesi interview merangkap data collection rasmi untuk PhD. Yeay!!!!!

Dan untuk yang seterusnya, terus menanti.

Sehelai Sirih

















(ini bukan gambar sirih)

Ibarat sirih pulang ke gagang
gagang itu siapa punya
repair kereta mahalnya bangang
sampai rasa nyesal bertanya

Dalam kelas belajar janjang
aritmetik pertama geometrik kedua
hayat kereta bukanlah panjang
sampai masa kan kojol jua

Pagi-pagi pakai tengkolok
hendak mengundi di Manik Urai
kereta yang rosak sudahpun elok
kusut di kepala belum terurai

Punat bukan sebarang punat
punat diimport dari dari Nauru
kereta lelah tuannya penat
baik mencari kereta yang baru

Bola baling si bola lisut
buah mangga di hujung julai
daripada menanggung kusut
cari yang lurus untuk dibelai

lets makan sirih..............


Friday, October 09, 2009

senang hati




Ingat lagi masa kecik2 dulu? Senang betui nak bagi budak2 ketawa. Macam dalam video nih, mencarik kertas pun boleh jadi bahan ketawa untuk senang hati. Perhatikan juga, bukan setakat baby tu yg ketawa sampai terguling2, orang dewasa tu pun ketawa beriya-iya. Ketawa hilangkan stress. Ketawa senang hati.

Bila dah remaja dan makin dewasa, makin susah nak dihiburkan sampai gelak terbahak-bahak. Mana mau gelak takat main carik2 kertas. Kalau dah kena mood mendung, kena la cari cara2 yg kreatif, memenatkan, dan mahal untuk menepis mendung. Kalau dengan baby nih, tak payah keluar modal yang banyak untuk menghiburkan - suratkhabar lama pun jadi.

Kalau dengan orang besar, nak hiburkan dengan apa? Ada yang gemar berkaraoke. Ada pula yang gemar menonton - wayang, show, bola. Mana2 yang membangangkan diri tu, cuba berhibur dengan cara mabuk2 arak atau khayal2 dadah. Ingat le balik zaman baby dulu...dengan keras surat khabar pun kita boleh dapat natural high. Tak yah le bazir duit, masa, dan kesihatan diri untuk high.

Kalau nak bagi orang perempuan senang hati, berilah bunga. Ataupun barang kemas. Tapi, kalau takat barang kemas Zhulian tu.... tak cukup senang hati rasanya (bukan nak smash sapa2 ni aaa). Kena la menjenguk pakcik Habib atau apek Poh Kong untuk melebarkan senyum dan mengembangkan hati. Baby Ethan tu, tak yah dapat barang mahal2...dgn suratkhabar pun dah happy habis.

Of course, ada juga orang dewasa yang mudah dihiburkan, tak banyak songel, dan tak banyak berkira. Kalau dapat sama2 duduk santai atas padang sambil tengok awan berarak....itu dah cukup membahagiakan. Kadangkala, yang penting bukanlah APA yang ada disekeliling, tetapi SIAPA yang ada di sisi. Macam Ethan dan lelaki (bapaknya?) dalam video tu lah: boleh berbahagia kalau berkongsi masa bersama2. Walau bermodal kertas surat khabar, bahagia itu mudah dicipta.

Balik kampung

















Kalau kata nak balik kampung, inilah peta kampungnya. En Google dapat tunjukkan peta jalan dan peta muka bumi yang details. Tapi, gambar peta satelit tak jelas, tak cukup zoom. Kanta pembesarnya tak cukup power.

Dulu, kalau naik bas dari Ipoh, akan lalu Jalan Besar Utara Selatan (federal road). Sekarang ni, lalu ikut Lebuh Raya Utara Selatan, keluar di tol KK dan masuk pekan ikut Jalan Taiping. Dulu, nak ke Kampung Kandang Hilir tu, kena nyeberang sungai Perak naik sampan kajang atau bot. Sekarang ni ada Jambatan Sultan Abdul Jalil.

Dah terbayang2 laluan nak balik kampung....

Thursday, October 08, 2009

Apa yang kau hantar?

I got the following off a blog (nama blog dirahsiakan) that advertises gubahan hantaran perkahwinan. Notice something foul about this advert?

Pakej Hantaran Utk 9 Hantaran
Pakej Termasuk Bunga Dip, Sewa Bekas, Rama-Rama Dan Perhiasan Sampingan Lain Seperti Reban Dan Lain-Lain

Sapa pulak yang nak hantar reban tu? Tema kenduri kawin tu 'ayam den lapeh' ke?

Moral of the story: semak ejaan betul-betul sebelum meletakkan iklan.

Wednesday, October 07, 2009

kisah kunci














Dalam tempoh tak sampai sebulan, dah dua insiden besar melibatkan kunci yang berlaku. Yang pertama, pintu rumah. Di waktu bilangan tetamu mencapai jumlah tertinggi, pintu rumah buat hal pulak. Kesian dengan tetamu yang terpaksa menuggu lama di luar rumah. Dah la memang sejak 'azali' pintu tu payah untuk dibuka dan dikunci. Hari tu, dia langsung tak mahu dibuka.

Jenuh la memulas anak kunci ke kiri dan ke kanan. Handle pintu ditarik ke atas dan ke bawah. Sebagai ikhtiar, tingkap dapur dipanjat untuk masuk ke dalam. Tima kasih kepada En Nik Spiderman. Usahasama kita berjaya menarik perhatian polis untuk datang beramah mesra. Tuan rumah pun akhirnya datang untuk menyelesaikan masalah kunci tanpa melibatkan kos £.





















Semalam, kereta pulak buat hal. Fob remote control tak berfungsi pulak. Jenuh ditekan butang2 yang ada kat fob tu. Tak jugak terbukak pintu. Bila pakai anak kunci, kereta meraung bising. Nak ditempeleng sampai diam, tak sampai hati. Dan tak sampai kekuatan tangan pun nak menempelengnya. Mekanik jemputan, En Shahid, pun tak dapat menyelesaikan puzzle yang dibentangkan oleh kereta dan fob itu. betul2 mencabar problem-solving technique.

Sambil2 buat kerja di pejabat, harap2nya akan 'masak' lah sebuah idea yang boleh diguna untuk menyelesaikan masalah ni. Tak kan sampai nak kena tunda masuk workshop kot? Alahai. Ke, nak panggil Ramlah Ram? Dia tu pakar bidang kunci hati, bukan kunci kereta. So, nak panggil sapa ni? Kalau panggil mekanik professional, sedialah melayangkan beberapa keping potret Queen. Aku jual jugak kereta ni karang.

Nilai Maaf

Yang lemah akan kalah dalam marah, karam dalam lautan dendam. Nafas tersangkut pada duri-duri sejarah hingga memeritkan langkah. Dendam menjadi rantai yang mengikat diri pada lembaran silam hingga kurang kemampuan untuk membuka pintu baru. Binalah gagah diri dengan memadamkan dendam. Lepaskan nafas, bebaskan kaki, lapangkan hati. Maaf itu lebih gagah.

Dari kemaafan, timbul senyuman. Barangkali bukan keseronokan tidak terhingga. Tapi puas dapat menumpaskan buas nafsu. Dapat juga melihat mercup kembali kuntum bunga yang pernah diramas. Laluan masing-masing menjadi lapang dan bebas duri. Maaf itu lebih indah.

Tuesday, October 06, 2009

Hamba Bertanya

Sagu bukan sebarang sagu
sagu tersusun di atas papan
tunggu bukan sebarang tunggu
tunggu berisi dengan harapan

tikar hamba mengkuang layu
bukan baldu bercadar intan
bukan memujuk bukan merayu
seaada diri yang ditaruhkan

bukan baldu bercadar intan
kain terpakai dibentang juga
seaada diri yang ditaruhkan
meniti jalan untuk ke syurga

kain terpakai dibentang juga
bentang pula di tepi laman
meniti jalan untuk ke syurga
sudikah Tuan jadi peneman

Tuesday, September 29, 2009

Jangan Pandu Laju

Note to self: jangan masuk gear 3 sebelum barrier tol diangkat. Nanti tak pepasal kereta rosak. Kereta rosak boleh direpair. Tapi, kalau barrier rosak.... kena saman dengan PLUS. Mampu? Duit tol pun ntah2 tak clear lagi. Tangki minyak penuh tak? Cukup stamina untuk keseluruhan perjalanan? Aparraa...contain yourself.

Bila barrier dah diangkat, baru la start buat CBA ke, SWOT ke, fact-finding mission ke. Hormatilah lebuhraya itu, bersopan santun semasa memandu, ingatlah orang yang tersayang. Lebuhraya tu ada pihak pengurusannya, syarikat sendirian berhad. Perhatikan had-hadnya. Karang tak pepasal kena luku dengan CEO. Jangan main redah je. Kereta tu, diri sendiri jugak yang pandu. Bukannya CEOmu yang pandu guna remote controller. Satellite navigation pun tak de. Kalau betul-betul gentleman, bersabarlah menunggu di pondok tol. Jangan jump barrier, jangan jump queue. Tunggu barrier terangkat dengan sendirinya.




bukan menghancurkan

Kala memberanikan diri menjengah laut
kaki keperitan di gigit pasir
dan dada sempit dihimpit deru angin
sesekali menjulang nafas ke puncak ombak
dan lerai menjadi buih rindu

Bila kembali ke daratan dengan bau garam
butir-butir pasir cicir jadi kenangan
makin meninggalkan rentak ombak
yang melindung karang-karang yang berahsia
selamat dibalut malu

Di tanganku sekuntum karang
di hatiku sejambang doa
tiada karang hancur di lautan
lemas dalam rahsianya



Monday, September 28, 2009

Sambut durian

Alhamdulillah.....sebiji durian dah dapat disambut dengan elok. Manis betul isinya. Conference paper untuk Ergonomic Society Annual Conference baru je dihantar. Dan, yg membuat bertambah happy, conference manager, Sue, confirm 'perlantikan' sebagai ahli sekretariat. Ini bermakna, ayah akan hadir ke konferen tahunan ini buat kali ketiga berturut2 secara percuma. Yang istimewanya, kali ini, insyaAllah ayah akan membentang. Nanti nak ambil gambar banyak-banyak.

legaaaaaaaa!!!! gembiraaaaaaaa!!!

Perhaps my morning was made all that sweeter by receiving emails from mak tam with your pictures and video clips. Grow well Marwan. Jaga makan minum.... bagi badan besar lagi.

Friday, September 25, 2009

Horror story

Roller coaster betul la hari ni. Geram+sedih+terkilan. Dekat nak abis office hour, termendung dek A Gritos de Esperanza. Siap cari lirik dan terjemahan. Beriya-iya nak memahami dan menjadikan lagu tu 'milik' sendiri. Sambil melakukan 'indegenization', sambil berchatting jarak jauh tentang hal yang sama.

Bila balik rumah, tengok tetamu dah menunggu di luar rumah. Laaaa....pintu rosak rupanya. Kunci buat hal. Terpaksa cuba-cuba sendiri...panjat sana sini, sampai polis datang rumah. Entah sapa la yang rajin report kat polis. Telefon tuan rumah, tiga kali call tak angkat. Last-last, si Walid, anak tuan rumah, datang membantu.

Dalam setegah jam dia repair pintu tu. Ada part yang dah patah dalam kunci tu. Patah jugalah hati nak beraya di Burton. Grrrrr....

Thursday, September 24, 2009

Laungan Harapan



A Gritos De Esperanza

A pensar de que la luna no brille mañana
me dará igual sólo verte reír

es lo que me hace feliz.
mi alma...

Y es verdad que una mirada distinta
o algún gesto más frío se clava
en mi pecho,
daga del desconcierto
pero amor ahí está la magia.

Ahora que te veo niña
ya te hecho de menos,
no imagino mis heridas
si algún día te vas lejos.

Querría por esto...
Que si preguntan por mi,
no les digas donde fuí,
que tu alma sea fuerte
y cuando mires hacia el frente,
no recuerdes todo lo que no te dí.

Y es que quedan tantas cosas
por contarte y que me cuentes
tantos ratos y pasiones por vivir,
a tu lado, oh mi vida...
a tu lado...

Y ojalá que nuestros ojos si brillen mañana,
y que tu voz siga pidiéndome a gritos amor,
a gritos de esperanza.

Ahora que te tengo
no pienso perder el tiempo,
ni perderme por mi absurdo ego
ni un solo momento,
se esfuma, el miedo

Si preguntan por mi,
no les digas donde fuí,
que tu alma sea fuerte
y cuando mires hacia el frente
no recuerdes todo lo que no te dí.

Que tu luz brille por siempre
por que tu te lo mereces
y perdona si algun día pretendí,
que no fueras tu misma.

Y si preguntan por ti
sólo diré que te vi
en mis sueños una noche
y sólo sueños desde entonces
para verme cada día junto a ti.

Y es que quedan tantas cosas
por contarte y que me cuentes,
tantos ratos y pasiones por vivir,
a tu lado, oh mi vida...
a tu lado.


Cries of hope

Despite the fact that the moon won't shine tomorrow
I don't care,only seeing you smile
Is what makes me happy,my soul...

And it's true that a different look
Or a colder gesture stab
At my chest,a dagger of confusion
But my love,this is where the magic is

Now that I see you, girl
I already miss you
I can't imagine my wounds
If one day you went away

Because of that,I want...
That if they ask about me
Don't tell them where I went
May your soul be strong
And when you look forward
Don't remember all the things I never gave you.

And there remain so many things
For me to tell you and for you to tell me
So many moments and passions yet to live
By your side,oh my life...
By your side...

And if only our eyes would shine tomorrow
And that your voice continues to ask me with cries,love
With cries of hope

Now that I have you
I don't intend to waste any time
Or lose myself because of my absurd ego
Not for one moment
The fear vanishes

If they ask about me,
Don't tell them where I went
May your soul be strong
And when you look forward
Don't remember all the things I never gave you

May your light shine forever
Because you deserve it
And forgive me if some day I expected
You to not be like yourself

And if they ask for you
I'll only tell them I saw you
In my dreams the other night
And since then I only dream
To see myself with you every day.

And there remain so many things
For me to tell you and for you to tell me
So many moments and passions yet to live
By your side,oh my life...
By your side...

source: http://lyricstranslate.com/en/gritos-de-esperanza-cries-hope.html

Sayang,
laungan harapan ini tidak pudar
apa pun bahasa laungan ini
harapannya tetap sama
moga laungan ini sampai ke hatimu
walaupun bulan tidak timbul lagi



Sparks

They are just tiny
sparks from out of nowhere
let them jolt your fingers
for a bit

If you ignore them
they will soon fade and die
and with them gone
are the chances to feel warm

If you hurry them
they may turn passionately wild
and burn your hand
so you can't douse them then

They are just tiny sparks
bring them near a caring candle
to light up your night
keep you warm and light

I feel them too
sparks off my fingers
spreading into knowing smiles
with sweet aroma for miles and miles

poyo sepoyo poyonya

(nyanyikan seperti lagu Rindu Serindu Rindunya)

kuberikan sindiran
kuhuraikan alasan
biar faham hatimu
setelah kena fire selalu

rasa hendak kuluku
kepala mu itu
di dalam kelas aku
di kala engkau sedap beradu

mengapa kau ganggu syarahanku ini
di kala projector memancar cahaya
mengapa kau dengkur di saat begini
di kala kawanmu menyalin notaku

kalau memang sangap sangat
balik tidur layan penat
tak malu ke pada teman
pada semua

poyo … poyo sepoyo poyonya
engkau suka buat dunno oh oh
laser …laser selaser lasernya
tapi engkau buat tuli

malu..tak malu malu ke
kat meja meleleh air liur basi
marah semarah marahnya
namun apa daya engkau tak reti

kuberikan sindiran
kuhuraikan alasan
biar faham hatimu
aku jemu

Tuesday, September 22, 2009

Santan Berlada





Antara siri komedi yang menarik di zaman kecik2 dulu ialah Santan Berlada. Ada orang Kota Lama Kanan dalam siri tu. Mungkin itu yang membuatkan siri itu extra menarik. Di raya ketiga ni, rasa kurang nak layan lagu raya. Teringat pada Santan Berlada, dicari video lagu.

Lagu ni diletakkan di blog ni bukanlah sebagai 'permintaan secara halus'. Tertarik sebenarnya kepada isu yang dilantunkan dalam lagu ni. Kerap kali berfikir untuk diri sendiri, dan untuk orang lain pasal perkahwinan - memulakan, mengakhirkan, atau menyambung semula. Kadang2, isu ini jadi berbelit-belit hingga tak tahu mana hujung mana punca.

Untuk mengurangkan kekusutan, ingin rasanya mengguna kaedah atau rangka fikir untuk berfikir pasal kahwin. Setakat ini, yang jelas difikiran ialah kaedah yang menggunakan asas2 hukum. Individu perlu mencari bukti untuk menilai apakah hukum baginya melangsungkan atau menamatkan perkahwinan. Bagi yang belum berkahwin dan bekerjaya, terlalu senang untuk orang lain mempertikaikan kebujangannya. Seolah-olah individu tersebut WAJIB atau SUNAT berkahwin. Mungkin kita terlepas pandang pada spektrum hukum yang selain itu. Untuk orang tertentu, perkahwinan adalah HARAM, atau MAKRUH. Hanya individu itu yang tahu bukti dan alasan untuk sampai kepada salah satu hukum tersebut. Dan hukum tersebutlah yang utama untuk dijadikan asas kepada membuat keputusan. Dalam kata lain, hukumlah diri sendiri untuk menetapkan matlamat i.e. berkahwin atau pun tidak.

Jika hukum mengatakan anda harus berkahwin, langkah seterusnya ialah menilai kemampuan diri. Walaupun sudah berkemahuan, tapi mungkin tidak ada kemampuan. Jika berkahwin yang wajib itu tidak dapat dilaksanakan, maka ada plan strategik lain (cth: berpuasa) yang perlu diimplementasikan. Mungkin analisis SWOT boleh digunakan untuk menilai kebarangkalian mencapai matlamat tersebut. Atau mungkin juga ada kaedah lain yang sistematik untuk menilai kemampuan diri.

Status bujang tua bukanlah alasan kukuh untuk berkahwin. Berkahwin kerana teruja melihat orang lain berkahwin juga bukanlah alasan yang selamat. 'Desperation' datang dan pergi. Mugnkin di kala bulan mengambang, rasa 'desperate' itu akan tiba.

Sekali lagi, perincikan matlamat. Nak apa sebenarnya? Mudah-mudahan perkahwinan itu satu manifestasi taqwa ke arah mencapai kerehaanNya, bukan sekadar pemuas matlamat cetek jangka pendek.

Friday, September 18, 2009

Gedebuk!

Ini bukan jatuh secara rawak macam durian. Jatuhnya memang dah dirancang. Tapi, nafsu malas mengaburkan mata, seolah-olah yang masa terhenti kala usai perancangan. Weh....tak leh tipu masa. Maka, di hujung bulan ini, akan bergedebuklah beberapa durian besar. Kalau masih berselimut malas, durian tu akan menikam kaki.

Yang pertama: Chapter 1,2,3,4,5 untuk thesis
Yang kedua: Second year (progress) report
Yang ketiga: paper untuk jurnal (in progress).

Durian yang ketiga ni dah beberapa kali menggelek kaki. Tak sedar-sedar diri jugak. Sadis ke apa?
Agaknya, bila dah tertimpa durian, barulah merasa nikmat isinya yang sedap tu. (cheh.... gitu ke nak imbangkan cognitive dissonance?)

Wednesday, September 16, 2009

I surrender



Kununnya nak miliki kecerdasan muzikal. Gigih mencari gitar di car boot. Dapat gitar terpakai bertali nilon. Greng, greng. Tidak juga menjadi lagu. Hanya bunyi tali, berselirat; baris melodi entah di mana. Lagu Anak Itik Tok Wi pun tak mampu. Akhhirnya, gitar tersandar mengumpul debu. Makin kabur dari pandangan. Sakit jari menekan tali tak sesakit hati digagalkan kecerdasan muzikal. Memang kurang kemahiran dan bakat. Ajaran cikgu muzik tak melekat. Bukan tiada kecenderungan ke arah itu. Mungkin tiada asas dan sokongan untuk maju. Maka, biarlah gitar itu di situ. Mengumpul debu.

woody steel


This is the perfume that I bought last week. It was on a special offer - buy something and this can be yours for GBP7.99. For a 100ml bottle, it was, for me, a good price. Eventhough I have never heard of the brand name (Yujinsteel - a Japanese name?), the smell was enough to convince me to buy it.
Compared to other perfumes that I've bought before, this one has a strong woody aroma. I'm not sure it would be everyone's cup of tea. It is good enough for me. Since I can't find something good for myself for Raya, this one just about covers it. Ok la. Something to make me smell nice on Eid. A woody Eid this year.

After watching Kite Runner

The above nasyid is beautiful. Being put in a proper context, it has the potential of being even more beautiful. One such context is Kite Runner, a movie based on Khalid Hosseini's novel. I have been looking forward to wat it. A long time. After tarawih last night, I prepared myself to be emotionally exposed to the movie. I said 'exposed' due to the review that I read on SaifulIslam.com and the synopsis of the novel.

And, it was a strong emotional assault indeed. I found my chest tightened. Sadness and anger boiled, creating a high pressure system. It was not the kind of sadness that demands one to cry. Rather, the pressure system build up slowly, seething through out the movie. There were many scenes feeding the sadnes. Hassan's loyalty did much to create such sadness as exemplified in scenes like the moment Hassan squashed a pomegranate on his own face, and admitting stealing Amir's watch even though he did not stole it. The anger came from watching Assef's brutality, both as a teen and an adult. No, make it his blatant hipocracy. Brutality was just a way of underscoring his hipocracy. Geram betul!!!!!!!

The movie did not end up in an explosion of a happy-ending punctuated by fire works. Rather, the high pressure system eventually led to a gradual release. Hassan found his courage to stand up for himself, and Sohrab. And he did try to take the opportunity to do good again. For Sohrab, he would run one thousand times over. The kite flyer became the kite runner. And the transformation makes my heart soar, along with the kites in the sky. That alone is enough to make it worthwhile watching the movie. Alhamdulillah.

Retaknya mukim damai

Di permastautinan ini
kita membina mukim damai

tapi

relung yang terhampar
diberi nama sayang
sedang di dadanya
bertaburan cinta

sesekali bertiup bayu
yang enak dinamakan rindu
sedang di gelombangnya
bilah-bilah celaru

mengapa

menganyam rasa menjadi tikar selesa
terselit selingkuh di bucu sepi
akhirnya menjadi api
menyesakkan nafas sendiri

leher damai terdedah
menunggu ditetak bilah kekusutan
menjadi korban atas nama cinta
sedang ilusi menjerat nyawa

Menunggu Iftar

barlari-lari atas permatang
di tali air memancing puyu
jenuh menunggu datangnya petang
perut berlagu keroncong mendayu
sawah padi luar terhampar
elok berjalan jangan tersandung
sup ekor pengubat lapar
membuka selera di hari mendung

padi menguning jangan diredah
terpijak duri kaki terluka
bubur lambuk terbayang sudah
pelengkap juadah waktu berbuka

setangkai padi bunganya lebat
ditiup angin di waktu petang
lapar perut senang diubat
lapar di hati bilakah kenyang

Monday, September 14, 2009

coya punya coya

Hari Sabtu lepas adalah hari shopping. Kununnya nak shopping baju raya. Ada Ramadhan Festival di Lester. Tahun lepas, dengarnya meriah sungguh Festival tu. Ada banyak pilihan yang elok2 di situ.

Malangnya, tahun ni tak semeriah khabar tahun lepas. Exhibition lebih gah dari penjualan, rasanya. Macam gerai pameran di PWTC le pulak. Barang2 utk lelaki sangat sedikit berbanding barang2 utk perempuan. Takkan nak pakai pashmina raya pulak? Sudahnya, tak beli apa2 di situ. Jubah yang diharapkan ada, tak nampak di mata. Ada yg berkenanpun, tidak berkenan di akaun bank. Sampai GBP51 utk sepasang jubah. Tak mampu den.

Selesai di situ, mencoya di St George's Square pulak. Masuk kedai Next's Clearance. Sekali lagi, nafsu membeli tidak terangsang. Tak de menda yang nak di clear kan di situ. Pulang dengan tangan kosong. Tangan ku jugak yg clear.

Dari situ, bergerak ke High Cross. Banyak berjalan hari tu. High Cross ni shopping mall yg terbaru di Lester. Gedung John Lewis di situ memang cantik dan memukau sesiapa yg memandang. Tapi, barang siapa yg tidak cukup wang, terpukau mata dan mulut aje la. Tangan tidak jugak terpukau untuk membeli barang2 di situ. Harganya high macam nama mall nya jugak. So, jalan2 ke tempat lain, termasuklah butik Zara (yg dua tingkat tu), Debenhems (nak tengok baju Rocha John Rocha). Tapi, sudahnya, membeli barang di Perfume Point. Ada special offer hari tu, so beli la perfume yg kuat bau kayu.



Tu la baju raya tahun ni. Bukan beli di mall, square atau festival. Tapi di car boot sale semalam. Dapat rezeki di second hand market akhirnya. Nak beli barang brand new, tak mampu. Yang second hand pun kira ok la juga. Yg coklat tu Guide London. First time nak beli baju berbunga2 macam ni. Yg oren dan hijau tu, Zara. Still ada jodoh dengan Zara rupanya. Zara, oh Zara. Ko nak aku slim sebelum raya ke? Tak sempat eh...tinggal a few days je lagi. Sempit pun sempitlah, yg penting Zara. Hahahah.

Ilmu+skill baru







Antara rezeki Ramadhan kali ini ialah kemahiran dan pengetahuan baru. Untuk berbuka puasa di rumah father-to-be Datuk Mosan, buat pertama kalinya mencuba masak apam balik, atau nama inggerisnya, 'go home pancake'.
Resepi diceduk dari mesra.net dan diubah mengikut bahan2 yg ada (dan tiada) di rumah. Hasilnya? Lihatlah apam yang bertingkat2 tu. Rasanya tak la sama macam apam balik yg org biasa jual tu. Tapi, boleh jugak lah diterima sebagai juadah berbuka perantau. Yg best, boleh buat versi deluxe: lebih kacang dan lebih jagung. Siapa yg makan versi deluxe tu eh? Burrrpp...kenyang.

Monday, September 07, 2009

menyemak SMART

Sudah masuk separuh masa kedua Ramadhan. Sebelum masuk 10 malam terakhir, semaklah kembali pencapaian matlamat.
Mana2 yang tercicir, kutiplah.
Mana2 yang terlajak, letakkan penanda aras yang lebih tinggi.

Hisablah kemampuan diri untuk mencapai matlamat2 yg ditetapkan. Kalau perlu, carilah sokongan dan pertolongan. Letakkan diri dalam bi'ah hasanah untuk memurnikan lagi diri ke arah pencapaian matlamat. Moga nanti menggenggam piala taqwa di akhir garisan.

Takbir!

Friday, September 04, 2009

ekposisi pantun tradisi

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
hancur badan dikandung tanah
budi yang baik dikenang juga

Pembayang pantun ni macam sesuai pulak untuk mengupas kepentingan penetapan matlamat (goal setting). Katakanlah, Deraman ada bot laju. Dan dia juga ada minyak yang mencukupi, walaupun minyak baru naik harga. Dengan bot yang dia ada tu, dia nak berjalan2 ke Pulau Pandan. Kununnya nak buat aktiviti kembara lasak di sana. Dia pun carilah kawan untuk sama2 naik bot. Cari punya cari, dia jumpa Bedul. Sanggup nak kongsi duit minyak, kata Bedul, asalkan dapat sampai ke Pulau Pandan.

Di tengah-tengah perjalanan, Bedul dan Deraman bersembang panjang. Al-maklum... pulau tu jauh ke tengah. Ada banyak masa untuk bersembang. Dalam sembang-sembang tu, Deraman cakap la pasal perancangannya nak snorkeling, jungle tracking, dan berakit. Bedul terpinga-pinga. Dia tak jangka Deraman nak buat aktiviti macam tu. Dia sebenarnya lebih berminat nak mengutip akar kayu.
"Tak boleh" Deraman kata. "Pulau tu ada larangan. Jabatan Taman Laut tak bagi sapa-sapa ambil tanaman kat pulau. Kalau nak akar kayu, kena pergi Gunung Daik".

Aisey! Bedul tepuk dahi. Dah silap planning rupanya. Salah naik kenderaan. Salah pilih kawan berjalan.

Moral of the story: tetapkan matlamat secara jelas sebelum bertindak supaya tidak membazir masa dan tenaga.

"Ate....mike nak ikut teman naik bot ni jugak ke?" tanya Deraman. Tetiba je Deraman jadi orang Perak.
"Teman idok suka gi nyelam, main ayor laut. Teman gemor cuaca sejuk macam kat gunung. Lagipun teman menang ndak kan bebenor akar kayu tu." jawab Bedul.
"Alaa....choba le dulu. Mana tau kot mike gemor pulak nanti. Mike boleh pinjam Speedo teman ni."
"Udoh pernah teman choba. Tak maunya. Tak serasi kulit teman dengan ayor laut."
Hati Deraman jadi gatal digeletek statement Bedul. 'Kekwat sungguh', katanya dalam hati. Lalu, dicekupnya air laut menggunakan tapak tangan, dan disimbahnya kat Bedul. Terus Bedul menjerit.
"I'm melting...I'm melting," persis the Wicked Witch of the East. Idok le betul2 cayor. Tapi habis badannya tumbuh bintik merah2. Sian dia. Gelabah Deraman dibuatnya. Batu dia tahu, Bedul bukan kekwat, tapi memang alah dengan air laut.
"Mike antor teman balik ke darat!"
Dengan rasa bersalah, Deraman patah balik ke darat. Minyak dalam tangki pun dah susut separuh. Terpaksalah top-up di jeti nanti.

Moral of the story: Kalau discover ada perbezaan matlamat, eloklah nilaikan semula usaha masing2. Mungkin boleh cuba mengharmonikan matlamat, atau biar saja kedua-dua pihak mengambil laluan masing-masing. Pilih destinasi sendiri, dan jangan ada benci.

Friday, August 28, 2009

mencari tiang gol

Alangkah pelik jika berada di lapangan terbang dengan tiket kosong - tiada nombor penerbangan, tiada masa berlepas, tiada destinasi. Akan mundar mandirlah di balai besar, sekadar memerhatikan orang lain bergerak ke balai berlepas menuju pintu yang akan membawa mereka ke destinasi yang dicita. Berapa lama kita sanggup berlegar-legar di situ? Tidak lama, kan?

Namun, tidaklah pulak luar biasa kita bertemu manusia yang berlegar-legar tanpa tujuan yang pasti dalam hidup. Mereka ingin menuju satu tempat yang bernama 'berjaya', 'baik', atau 'hidup aman'. Namun, tidak pula mereka tahu di benua manakah tempat itu sebenarnya. banyak pelusuk dunia ini yang boleh dilabel 'berjaya', 'baik' atau 'hidup aman'. Yang mana satu ingin dituju? Mereka berusaha, mengeluarkan peluh, memerah otak - tapi akhirnya rasa kosong atau kecewa. Destinasi impian masih belum jelas di depan mata.

Maka eloklah mengambil masa untuk betul-betul merenung ke dalam diri; berbincang dengan rakan yang betul-betul mampu mendengar. Yang dinamakan 'berjaya' itu, bagaimana sebenarnya. Adakah 'berjaya' itu di puncak gunung? Atau di lembah yang permai? Atau di padang pasir?
'Baik' itu apa rupanya? Ada seekar kebun? 100 haiwan ternakan? Sebatang sungai?

Muhasabah seperti ini mungkin menambah keliru. Namun, jika dibiarkan hidup dalam kabur, akn terus meraba-raba. Usaha yang tidak terfokus, mudah saja membebankan emosi, fizikal dan intelektual. Tindakan-tindakan yang perlu diambil akan goyah tanpa asas pertimbangan yang jelas.

Jika ingin sampai di satu tempat bernama 'bahagia', takrifkanlah daerah itu. Jelaskan pada diri sendiri apakah ciri-ciri yang kita ingin ada dalam daerah itu. Sebagai contoh, di daerah itu, kita bebas dari belenggu hutang. Jika 'bebas hutang' menjadi takrif bahagia, mudahlah untuk membuat keputusan-keputusan yang berkaitan. Jika hendak berumah, tak kisahlah rumah sebesar mana, yang penting tidak berhutang. Jika hendak berkereta, tak kisahlah kalau berkereta terpakai, asalkan boleh dibeli tunai.

Pastikan kita mampu, secara realistik, mencapainya. Kita mampu menyediakan kaedah pengangkutan, ada masa, dan ada kesabaran untuk sampai ke daerah itu. Usah bermimpi menjadi warga gua, jika kita phobia terhadap gelap dan kelawar. Usah berangan duduk di ladang membela 100 ekor unta, jika seekor kambing pun kita tidak pernah jaga sebelum ini, bahkan, menyembelih ayam pun kita takut. Realistik, bukan idealistik.

Selamat mencari tiang gol masing-masing.

Wednesday, August 26, 2009

Tiba-tiba Terasa

Berlembut hati mencari tenang
kembali tunduk mencari redha

Tersingkap hijab agaknya
tiba-tiba
untuk membuka kemungkinan
melengahkan penafian
yang selama ini sepantas refleks

Baru terasa penatnya
lama menggenggam kemas-kemas
sebuah pendirian keras
hingga ketara kesegaran
bila kendur otot kedegilan

Sesekali mengalah
terasa gagah

Sesekali mengaku lemah
terasa berhemah

Tuesday, August 25, 2009

shaddap yang berkesan

"Ngapa dia tu? Diam je? Tadi elok je bercakap."
Bila tertanya-tanya mengapa orang diam, elok juga bertanya kepada diri sendiri: "Aku suruh dia shut up ke?"

Interpersonal communication ada hukum hakamnya sendiri. Kalau berdialog dengan komputer, kita guna ikon, menu, dan papan kekunci untuk menyampaikan mesej. Kalau kita tersalah tekan kekunci, mungkin komputer akan membantah dengan ungkapan "Syntax error!" atau "Fatal error!". 'Pandai' jugak la komputer memberi maklumbalas kalau dia tak 'faham' apa yang kita cakapkan. Hanya komputer yang rosak sahaja yang akan diam membisu (i.e. hang) tanpa memberi apa2 feedback. Kalau dah hang, baik tekan ctrl+alt+del aje.

Berbeza dengan manusia, kadang2 kita tak dapat banyak feedback lisan atau bertulis. Tetiba je kawan kita hang. Kawan tu bukannya boleh kita reboot macam komputer. (Nak tekan tang mana?) Bila berlaku keadaan macam ni, elok jugak kita muhasabah kalau2 kita dah 'terberi' command yg kawan kita tu tak boleh compute.

Untuk menggalakkan orang bercakap, ahli kaunselor boleh gunakan banyak teknik seperti paraphrasing, reflecting, attentive listening, tidak menyampuk percakapan, mengekalkan eye contact dan sebagainya. Kalau apa yang kita amalkan sebenarnya bertentangan dengan teknik2 tu, maka janganlah kita pura-pura terkejut bila orang jadi diam macam ketam, senyap macam karipap. Antara sebab orang akan diam ialah kerana kita telah menyuruhnya diam, samaada kita sedar atau tidak.

Bila dia bercakap pasal nak buat kuih raya, kita sibuk war-warkan kemahiran kita buat kek raya. Kawan tu nak berkongsi perancangannya. Kita pulak bukak topik kemahiran hidup. Seolah-olah kita tidak berminat dengan idea dia. Terus kita pancung topik perbualan dia. Manalah dia tak senyap.

Bila dia kelihatan 'mendung', kita suruh dia bercakap. Alahai....kita kan insan yang concern tentang perkembangan kawan-kawan. Tapi, bila dia keluarkan dialog "aku rasa sedih la" ... terus je kita keluarkan statement penutup, "ala...bulan posa ni tak yah sedih2 la. Tak macho la. Don't worry, be happy". Terus ke kesimpulan, kan? Tak de perbincangan dan analisis. Dah la kita yang suruh dia bukak mulut. Bila dia bukak mulut, kita cepat2 tutupkan pulak. Bila masa dia nak bercakap? Manalah dia tak senyap.

Bila kita ada buat silap, dia ringankan lidah untuk menegur. Mungkin dia guna ayat penyata (tegur direct) atau ayat berkias (tegur berlapik, sindir, perli, sarcasm). Rajin jugak le dia berkata2 untuk menyuarakan apa yang tak kena di matanya. Tapi, bila dia buat macam tu, kita tarik muka, bidas tanpa hirau hukum logik, melenting tak ingat akhirat. Langsung tak nak consider point yang dia utarakan. Kita serang guna senjata perasaan. Logik dalam teguran tu kita kesampingkan. Secara efektifnya, kita menyampaikan mesej yang kita tak suka dia berkata2: I don't like your thoughts. Manalah dia tak senyap.

Manalah dia tak senyap. Kita telah menggunakan shaddap yang sangat berkesan.

Monday, August 24, 2009

Sekali membuka mata...

Macam2 yang boleh diperhatikan pada kawan2. Masing2 ada cerita, samaada cerita yang telus, direka-reka, atau dibuat-buat. Antara nak dengar atau tidak, melihat atau tidak, pilihan yang lebih ekonomikal ialah untuk tidak mendengar dan tidak melihat. Jimat masa, emosi, kesabaran, dan barangkali kurang dosa. Memilih untuk pejam dan pekakkan telinga menyumbang secara langsung kepada simplicity kehidupan. Selamat dari information overload. Bebas dari longgokan masalah. Senang hidup. Tapi, benarkah?

Mungkin soalan ini boleh dijawab dengan membezakan antara 'ambil peduli' dan 'ambil tahu'. Kedua-duanya melibatkan penerimaan maklumat. Namun, ada faktor pembeza yang sangat penting iaitu NIAT. Ambil peduli berdasarkan niat untuk menolong; samaada menolong orang lain atau diri sendiri. Kalau ada kawan yang bermuka muram (sedangkan hari sebelumnya ceria laksana 100 matahari), maka wajar bertanya2 untuk mengenalpasti masalah. Kalau diberi ruang, bolehlah sama2 mencari penyelesaian. Kalau tidak, cukuplah sekadar menjadi pendengar, atau pengambil peduli.

Ambil tahu pula lebih kepada memuaskan 'need for information'. Sebab musabab timbul keperluan tersebut berbagai-bagai. Tapi, secara umumnya, ia lebih kepada memenuhi keperluan peribadi. Berbeza dengan ambil peduli, matlamat pencarian maklumat ialah individu lain, bukannya diri sendiri. Ada spesis 'internet bergerak' yang mengumpul maklumat untuk meningkatkan 'knowledge power'. Adanya kuasa ilmu ini membolehkan dia memimpin orang lain. Kalau niatnya sinister, dia mungkin lebih berminat untuk menguasai, memanipulasi atau memperkotak-katik orang lain.

Dengan maklumat yang ada padanya, dia mudah mengatur rencana. Macam dalam telenovela Pinoy, watak antagonis pandai berhelah untuk mencapai cita-citanya. Biasanya, watak antagonis ialah perempuan yang kena reject dengan lelaki. Kalau si perempuan itu nak kan jugak lelaki tu, akan dikumpulnya maklumat buruk tentang saingannya. Maklumat itu akan diguna untuk menjatuhan mana2 saingannya dan memenangi lelaki idamannya. Keji.

Ada juga klon Mami Jarum yang mengumpul maklumat supaya ada bahan untuk dia berborak. Maklumat ibarat rempah ratus yang wajib ditabur dalam sesi mesyuarat tingkap. Lagi pedas maklumat tu, lagi la seronok berborak. Cerita hidup orang lain jadi bahan perencah untuk menyedapkan selera sendiri. Busuk.

Berbalik kepada pengambil peduli, keji dan busuk tidak sesuai dilabelkan kepada mereka. Mereka merisik maklumat untuk membantu orang lain, bukannya untuk kepentingan diri sendiri. Ada kalanya, maklumat yang dikumpul relevan secara langsung kepada diri sendiri. Berbalik kepada contoh telenovela Pinoy tadi, lelaki yg menjadi target perlu mengumpul maklumat tentang perempuan yang terkejar2kannya. Kalau dah mula perasan sifat gedik perempuan tu, ada baiknya dia mengumpul evidence dan information. Maklumat ini berguna untuk melindungi dirinya daripada fitnah, helah atau salah sangka yang ditimbulkan oleh perempuan itu. Kalau dibiarkan begitu saja, fitnah, helah dan salah sangka akan menjadi misteri yang menyelubungi hidup lelaki tu. Bila lagi nak ambil pengajaran daripada tv, kan?

Walaupun menjadi buta dan pekak boleh mengurangkan kerumitan dalam hidup, ada kalanya perlu juga membuka mata dan telinga. Sekali sekala membuka mata, akan terungkai misteri misterina.