Wednesday, March 25, 2015

Tadabbur ayat surah al-Mujaadalah 19 ke 22

"Syaitan telah menguasai dan mempengaruhi mereka, sehingga menyebabkan mereka lupa mengingati (ajaran dan amaran) Allah; mereka itulah puak Syaitan. Ketahuilah! Bahawa puak Syaitan itu sebenarnya orang-orang yang rugi.
Sesungguhnya orang-orang yang menentang (perintah) Allah dan RasulNya, mereka termasuk dalam golongan yang amat hina.
Allah telah menetapkan: "Sesungguhnya Aku dan Rasul-rasulKu tetap mengalahkan (golongan yang menentang) ". Sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha kuasa.
Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tergamak berkasih-mesra dengan orang-orang yang menentang (perintah) Allah dan RasulNya, sekalipun orang-orang yang menentang itu ialah bapa-bapa mereka, atau anak-anak mereka, atau saudara-saudara mereka, ataupun keluarga mereka. Mereka (yang setia) itu, Allah telah menetapkan iman dalam hati mereka, dan telah menguatkan mereka dengan semangat pertolongan daripadaNya; dan Dia akan memasukkan mereka ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka tetap kekal di dalamnya. Allah reda akan mereka dan mereka reda (serta bersyukur) akan nikmat pemberianNya. Merekalah penyokong-penyokong (agama) Allah. Ketahuilah! Sesungguhnya penyokong-penyokong (agama) Allah itu ialah orang-orang yang berjaya
(Al-Mujaadalah: 19-22)
Banyaknya peringatan, teguran, dan harapan (optimism) dalam ayat-ayat ini. Dan terasa sangat releven dengan apa yang berlaku dalam negara baru-baru ini berkaitan hukum hudud.
- di puak mana kita ingin berada? Di mana kita hendak menetap secara kekal nanti?
- siapa kita untuk membangkang ketetapan Allah s.w.t.?
- pertalian darah tidak sepatutnya menjadi alasan untuk membelakangkan Allah s.w.t. dan agama yang diturunkannya. Aptah lagi hubungan yang bukan sedarah. Memang wajarlah disebut syariat Allah lebih penting daripada Pakatan.

No comments: