Sunday, November 28, 2010

wish list

erm.... ni wish list untuk diri sendiri; bukan sebagai isyarat kepada orang lain untuk memberi. Tapi nak mengingatkan diri sendiri untuk memenuhi hajat di hati. Sementara masih duduk di UK ni, teringin nak makan makanan yang susah nak cari di Malaysia.

1) artichoke. makan dengan pasta, atau sebagai salad. tak pernah makan sayur ni. Sekali tengok macam kudup bunga.
2) celeriac. dalam rancangan MasterChef UK, ada sorang peserta buat mash celeriac (instead of mash potato). Judge kata sedap. Boleh la try.
3) fennel. pun tak pernah makan gak. Mengikut kata chef kat tv, rasanya macam bunga lawang. Sayur rasa macam bunga lawang? Ok la kot. boleh buat goreng atau masak sup.
4) passion fruit. yg ni pernah makan. Tapi hari tu minum air passion fruit (buah ghairah?) kat kedai Zaytoun, kelas beb. Rasa nak cuba buat sendiri. Kalau makan cam tu je, masam sampai terangkat kening.
5) ermm... kalau ikutkan, panjang lagi list ni. tapi terpaksa berdiri di dunia realiti. Ada makanan yang dihajat, tapi mahal sangat. Kalau tetiba masuk duit bertimbun-timbun kat akaun bank, boleh la cuba merasa fresh (i.e. not frozen) scallop, monk fish tail, tuna steak, john dory, truffle, dan beberapa sea food eksotik kat sini.

No comments: