Tuesday, April 12, 2011

bahasa akhbar

Utusan Malaysia, 12 April 2011: di bawah sebuah gambar, ada tertulis keterangan berikut.

SEBAHAGIAN kereta buatan Malaysia yang dicuri dan dileraikan komponennya di Balai Polis
pandan indah, Kuala Lumpur

Apa yang saya (tak) faham:

1) pencuri hanya mencuri bahagian tertentu kereta, yakni bukan keseluruhan kereta.
2) pencuri meleraikan komponen kereta di Balai Polis.
3) Polis tak perasan pencuri bekerja di Balai Polis.

Itukah mesejnya, tuan wartawan (dan editor)?

3 comments:

Ri said...

haha! patut pak lang jd guru BM aje lah!

pak lang dah balik m'sia kan? ri rasa nak ziarah pak lang, lama sangat tk jumpa...

Harris Shah Abd Hamid said...

Sekadar menjadi pewaris ilmu cikgu BM yang sangat dihormati, cikgu Yang Razali. Suka cara dia mengajar menganalisa ayat.

Minggu depan nak fly balik ke UK for a week. Lepas tu boleh la buat plan nak jumpa, insyaAllah.

Ri said...

orait :) thanks, pak lang!

moga slmt sejahtera sepjg perjlnan pergi balik ye..