Kuih raya

Ni posting straight forward je. Tak de alusi Musang Berjanggut mahupun elemen aliterasi atau asonansi.











Tu la dia kuih2 yg berjaya dihasilkan setelah semalaman bermain tepung sambil melayan lagu2 raya (ihsan assistant chef Asri - bukan dari Rabbani).












Close-up: cornflakes golek. Resepi dari Restoran Pak Amir ni memang dibuat setiap tahun sejak mula mencubanya. Senang je membuatnya..... golek & gentel.














Ni pulak biskut mazola. Utk bancuhan doh kali ni, macam minyak murah la pulak... tapi taste dia sama seperti yang dicuba pertama kali dulu. Kira ok la. Biskut cornflakes dan mazola ni ada orang tempah dan beli. Kalau buleh jual kat mat saleh masa Krismas nanti best jugak... buleh buat bisnes.













Kuih yang ketiga melibatkan acara menumbuk biskut. Memandai je pakai rolling pin sebagai alu lesung. Janji biskut jadi hancur berdarai. Lepas dihancurkan, dicampur dengan mentega, garam, dan gula. Seterusnya, adunan dimampatkan dalam acuan.













Hoh.... mampat ke tu? Bila dah mampat, taburkan kelapa kering (bukan kopra), cip coklat, dan kuaci. Untuk mengemaskan lapisan atas yang longgar ni, siramkan dengan madu secukupnya. Bila dah selesai siram, masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 180 C dalam 30 minit. Hasilnya......... 'Sunflower Surprise'. Rasanya tak tau lagi... sebab buat waktu pagi. Lepas berbuka nanti la baru nak tahu apa rasanya. Harap2 pleasantly surprised.

Comments

Anonymous said…
Fuyoooo...beraya sakan nampak? Sesungguhnya terasa kagum la jugak dibuatnya. Selamat hari raya. Maaf dzahir batin dari saya.
QZhayat said…
alamak...kami kat sini pun baru sempat buat 2 biskut raya. nampak sedap je yg ada kuaci tu
Anonymous said…
Boleh la. Sekadar nak dapatkan suasana beraya kat kg.... buat kuih sambil layan lagu2 raya. Sunflower Surprise to ok gak... tapi manis, sebab letak madu.
Mrs.Amir.K said…
wow..dahsyat la bro.haris..malunyeeee saya.saya yg surirumah ni pun tak reti buat semua kuih2 tu.mantap la lecturer saya nih! ingatkan pandai ngajar je..rupenya pandai masak gak!!!ermmm...kagun..kagum..
Ri said…
eee... pak lang reti buat mazola! besh nyer! tp mmg ada potensi buat bisnes biskut krismas oo! sedap dan eksotik gitu!