Kuih raya
Ni posting straight forward je. Tak de alusi Musang Berjanggut mahupun elemen aliterasi atau asonansi.
Tu la dia kuih2 yg berjaya dihasilkan setelah semalaman bermain tepung sambil melayan lagu2 raya (ihsan assistant chef Asri - bukan dari Rabbani).
Close-up: cornflakes golek. Resepi dari Restoran Pak Amir ni memang dibuat setiap tahun sejak mula mencubanya. Senang je membuatnya..... golek & gentel.
Ni pulak biskut mazola. Utk bancuhan doh kali ni, macam minyak murah la pulak... tapi taste dia sama seperti yang dicuba pertama kali dulu. Kira ok la. Biskut cornflakes dan mazola ni ada orang tempah dan beli. Kalau buleh jual kat mat saleh masa Krismas nanti best jugak... buleh buat bisnes.
Kuih yang ketiga melibatkan acara menumbuk biskut. Memandai je pakai rolling pin sebagai alu lesung. Janji biskut jadi hancur berdarai. Lepas dihancurkan, dicampur dengan mentega, garam, dan gula. Seterusnya, adunan dimampatkan dalam acuan.
Hoh.... mampat ke tu? Bila dah mampat, taburkan kelapa kering (bukan kopra), cip coklat, dan kuaci. Untuk mengemaskan lapisan atas yang longgar ni, siramkan dengan madu secukupnya. Bila dah selesai siram, masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 180 C dalam 30 minit. Hasilnya......... 'Sunflower Surprise'. Rasanya tak tau lagi... sebab buat waktu pagi. Lepas berbuka nanti la baru nak tahu apa rasanya. Harap2 pleasantly surprised.
Tu la dia kuih2 yg berjaya dihasilkan setelah semalaman bermain tepung sambil melayan lagu2 raya (ihsan assistant chef Asri - bukan dari Rabbani).
Close-up: cornflakes golek. Resepi dari Restoran Pak Amir ni memang dibuat setiap tahun sejak mula mencubanya. Senang je membuatnya..... golek & gentel.
Ni pulak biskut mazola. Utk bancuhan doh kali ni, macam minyak murah la pulak... tapi taste dia sama seperti yang dicuba pertama kali dulu. Kira ok la. Biskut cornflakes dan mazola ni ada orang tempah dan beli. Kalau buleh jual kat mat saleh masa Krismas nanti best jugak... buleh buat bisnes.
Kuih yang ketiga melibatkan acara menumbuk biskut. Memandai je pakai rolling pin sebagai alu lesung. Janji biskut jadi hancur berdarai. Lepas dihancurkan, dicampur dengan mentega, garam, dan gula. Seterusnya, adunan dimampatkan dalam acuan.
Hoh.... mampat ke tu? Bila dah mampat, taburkan kelapa kering (bukan kopra), cip coklat, dan kuaci. Untuk mengemaskan lapisan atas yang longgar ni, siramkan dengan madu secukupnya. Bila dah selesai siram, masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 180 C dalam 30 minit. Hasilnya......... 'Sunflower Surprise'. Rasanya tak tau lagi... sebab buat waktu pagi. Lepas berbuka nanti la baru nak tahu apa rasanya. Harap2 pleasantly surprised.
Comments