Wednesday, March 05, 2014

Segarkan diri dengan ESP

Hari ni hari kelima bulan 3. Esok hari keenam. Apa pulak istimewa nombor 6 ni? Jangan pesongkan minda pasal angka 6 tiga kali. Kalau tengok gambar ka bawah ni, angka 6 tu istimewa sebab dengan 6 kita boleh dapat 1 percuma.



Yess...... promosi Shaklee pada bulan Mac ni ialah ESP. Bukan extra sensory perception tau. Yang ni lebih senang nak dibuktikan keberkesanannya dan kesahihannya. Ramai dah yang terkesan dengan ESP. Ramai yang happy dan senyum bila dapat merasa sendiri kesedapan dan kehebatan ESP. Kalau tak percaya, jom baca kisah-kisah kat bawah ni.


Kisah 1

First time saya tengok perut ibu mengandung yang berakar. Huii tetiba seram. Kebetulan masa checkup naura, ada jugak seorang ibu muda mengandung tengah check. So ternampak lah perut beliau yang penuh stretch mark. Ye saya belum pernah tengok strech mark depan2 mata sebab dua kali mengandung saya tak de dapat stretch mark *yang ni tukang urut masa pantang pun puji wow!*

Nak je saya tanya takde sapu minyak pape ke? Pemakanan macam mana? Tapi tak sempat nak beramah mesra hehe. Oppss saya bukan nak mengejek ke apa tapi PENTING ibu mengandung menjaganya sebab setahu saya makan masa jugak nak hilang kan?

So macam mana tak nak bagi ada stretch mark? Stretch mark berlaku disebabkan kulit mengalami peregangan dan keanjalan kulit tidak memadai menangani peregangan yang terjadi. Itu pentingnya VITAMIN C & PROTEIN ketika hamil.

Pengalaman hamil saya memang mengamalkan SR VITA C & ESP. Alhamdulillah stretch mark tak de

Kisah 2


Ada masalah period tidak datang selama 1 tahun lebih selepas melahirkan anak pertama.. Admin cadangkan supplement Shaklee dan beliau consume dengan ESP +GLA Complex..

Atas izin Allah beliau period semula setelah hampir ambil botol yg kedua.. dan sekarang ni beliau disahkan mengandung (memang merancang untuk mengandung lagi)

Kisah 3


Saje2 nk share testimoni sendiri  4 bln pertama konsisten GLA & vit E. Sekarang hny ambil ESP & Vit C. Sejak ambik vit c + ESP perubahan sgt2 ketara dan cepat - kulit muka lembut, jerawat pasir kian menghilang, tumit kaki tak pecah. Yg penting, kene sabar. Insya'allah hasilnya manis.

Kisah 4

Saya ambil ESP, Vit C, Omega, Bcomplex. Berpantang saya tambah alfalfa dan vitalea. Alhamdulillah bermula dari awal pregnant sampai dah sarat saya masih mampu bjalan kaki ke pejabat, lebih kurang 10 min je, tapi dah sarat jadi 20 min, bonceng motor ke KK bla check up (husbnd keje shift), orang tegur cergas mcm tak pregnant, alhamdulillah. Oh ye berat naik dgn stabil smpai 20kg, masa tu memang risau kalau tak dapat berat asal nanti. HB sy turun bla masuk kandungan 7 bulan, sy amik vit c, naik balik cantik je blik. Then after delivered, teruskan set berpantang, susu alhamdulillah meriah smpai sekarang, luka sembuh cepat, org dtg ziarah masa dalam 20 hari, tegur nampak sihat xmcm dlm pantang dah. Paling best ada mak cik tu cakap dah mcm anak dara blik! Lepas pantang berat dah turun ke 50 kg, anak 3 bulan dah tggal 47kg, mungkin sb BF, berat cpt turun. Alhamdulillah semua dgn izin Allah.

Kisah 5


em nak share jgak testimoni, asyik baca testi org lain sampai lupa nk share pengalaman sendiri..em, sy stat mkn shaklee thun lps, rasa +-stahun lbh dhla, start mkn dulu pon sbb bgkak susu smpai kena g klinik sbb sakit sgt xtertahan, doc bg antibiotik kna habeskan,pastu dh ok tp susu plak la drop sgt2, pam dpt 1oz je sedih sgt2...anak plak slalu lapar, time tu dia baru 5bln..so try la godek2 lam tenet jumpa la shaklee, beli trial pack menyusu, alhamdulillah pastu mmg xde dh bgkak susu, b4 consume tu mmg byk kali bgkak smpai demam2 pon ade..smpai skg mmg xkna dh bgkak susu..yg paling bestnya sy ni mmg ade mslh sembelit dari zaman budak lg..smggu xmembuang pon ade, pas mkn shaklee mmg hari2 membuang, mmg magic lah..haha...dulu kdg2 kna bli ubat smbelit kat farmasi kalau dh lama sgt xmembuang, now hari2 xde mslh dh, mmg suka sgt2 la...mulanya beli sbb utk tmbah susu je, tp byk dpt kebaikan lain, so sy pon topup lg bli esp, vit e, osteo...esp mmg mabeles, minum kenyang jer smpai kdg2 lupa nk mkn, tp kna mkn gak sbb sy still bf kan...xkesampaian lg hajat nk diet...hehe..suami pon minum esp time puasa hari tu xpnah miss, dia ckp segar jer spanjang hari xdelah letih ke ape time buat keje...osteo tu pon sy bg suami mkn, dulu jrg2 jer dia mkn, skang ni everyday dh mkn, sbb katanya segar bila bgun pg+kurang dh sakit blakang dia...sy bli plak mealshake bg anak mkn cmpur lam nestum dia time breakfast..dia kdg2 ade mslah sembelit juga, then bila consume mealshake hari2 dh membuang xde masalah, bab2 mkn nmpak la skit dia mkn lbh dr dulu...alhamdulillah...lps BF dlm 6bln lg ingat nk ty set kurus la plak.


Tips Minum ESP

Best kan? Ramai yang dapat hasil positif setelah guna ESP. So, macam mana depa dapat hasilnya? Daripada pembacaan, ada beberapa tips yang boleh dikongsikan.

1) Minum secara konsisten. Jangan cepat putus asa. Kita ni dah bertahun2 dedahkan badan pada pencemaran (termasuklah pencemaran makanan merapu). Takkan dalam sehari dua dah harap nak nampak kesan. Beri masa kepada ESP untuk berkesan.

2) Jaga pemakanan. Kalau telan satu tin ESP pun...tapi makanan tak berjaga macam lembu lepas kandang, susah le nak dapat kesan yang diingini. Kita makan ikut suka, ESP tak dapat menunjukkan kesan yang terbaik. Asik nak kena counter bahan2 buruk yang kita masukkan dalam badan (cth: lemak berlebihan, bahan berkolesterol tinggi, asap rokok). ESP asik main defense je...bila masa dia nak main offence dan score goal, ya tak?

3) Jaga juga la aktiviti fizikal. Jangan dok harap makanan yang power macam ESP ni boleh mengempiskan perut kalau nak beralih satu tingkat pun nak guna lif. Manja bebenor. Gunalah tangga, biar banyak menapak. Lagi bagus, menapak dengan rentak yang lebih laju (i.e. jogging) atau buat aktiviti fizikal lain yang sesuai. Barulah ESP boleh lebih laju berkesannya.

4) Banyakkan doa kepada Allah. ESP hanya asbab. Keberkesanannya perlu diminta dari Allah SWT. Api yang sifatnya membakar pun jadi sejuk bila Allah perintahkan dia jadi sejuk. Jangan sombong dengan Allah disebabkan kita dah ada makanan yang mujarab. Allah jualah yang menjadikannya mujarab. So, sebelum minum tu, baca bismillah, selawat dan doa yang sesuai. Kalau nak guna ESP untuk tambahkan susu badan, doalah agar Allah tambahkan susu badan. Yang lelaki jangan gatal nak baca doa tu pulak. 

5) Untuk konsisten, boleh dipelbagaikan cara minum. Kalau asik campur ESP dengan air kosong, mungkin jadi jemu. Cuba campurkan dengan susu. Saya sendiri guna susu tepung - marvellous. Rasa nak jilat shaker utk dapatkan titisan terakhir. Ada yang campurkan dengan jus buah seperti strawberi. Blend strawberi dan campurkan ESP. PErggh.... terangkat blender (kalau korang angkat la, kan?). Kalau cakap pasal buah, memang macam2 buah korang boleh guna. Jangan guna buah dadu sudah. 

Cukup la lima ni dulu. Kalau nak lebih lagi, sila beli 6 tin serentak dari kedai Pak Alang ni. :-) Korang larat lagi ke nak baca ni? Kalau larat, meh kita tengok pulak apa kebendanya ESP ni sebenarnya. Kita jenguk apa yang buat ESP ni special sangat.

Apa itu ESP?


Dari segi namanya, ESP ni bermaksud Energised Soy Protein. Protin kacang soya la ni. Bukan hampas kacang soya ya. Dalam satu hidangan ESP, ada 14 gram protin soya. Pasal apa kita nak ambil protin soya? Sebab protin soya ni, berbanding protin dari daging, susu, dan telur, protin soya tidak datang bersama dengan lemak yang tinggi, dan ia jugak tak de laktosa (sejenis gula) dan kolesterol.  So, bila makan ESP, kita ambil yang baik saja iaitu protin soya yang mengandungi 9 jenis asid amino yang badan kita perlukan untuk hasilkan protin. Errrk... protin hasilkan protin? Ya la...badan kita kena buat protin sendiri. Kita bukan pokok soya. Cumanya, kita boleh gunakan protin dari soya untuk hasilkan protin dalam badan kita. Hasilkan protin ya... bukan lemak.

ESP ni jugak ada vitamin B, dan kalsium (separuh daripada keperluan harian). So, ada zat tambahan yang kita dapat kalau minum ESP. Yang menariknya, ESP ni tak la pulak menambah benda yang tak perlu ataupun berbahaya kat kita. Satu ciri menariknya ialah ia mempunyai Glycemic Index yang rendah (bawah 55). Maksudnya, ESP sesuai untuk orang yang tak nak gula berlebihan (especially yang ada diabetes). 

Cara pemprosesan ESP ni jugak dah dikaji dan diperhalusi oleh syarikat Shaklee. Dia bukan hancurkan kacang soya kat belakang rumah pakai blender yang korang guna nak blend cili kering tu. Shaklee proses  kacang soya yang tidak dimodify genetiknya (non-GMO soy) menggunakan suhu rendah supaya khasiatnya tak hilang (especially isoflavones). Alkohol juga tak digunakan semasa proses, guna air bersih je (sesetengah protin soya di'bersih'kan dengan campuran alkohol). Kaedah penghasilan ESP ni terkawal. Maklumlah, Shaklee mementingkan kebersihan dan kawalan mutu produk. Berjuta-juta dia belanjakan untuk pastikan hasil produk adalah yang terbaik. Punyalah canggih prosesnya, dalam satu tin ESP tu, sebenarya ada khasiat dari 25kg soya!!! Dari seguni tinggal setin. Hanya yang terbaik untuk kita minum. 

Of course, kalau korang nak serat dari soya, ambillah soya yang belum hancur (contoh, tempe). Tapi, kalau nak khasiat yang terfokus, sila minum ESP. InsyaAllah, ada manfaatnya untuk korang. Dan ada juga mangaat kepada alam sekitar sebab Shaklee syarikat yang menjaga alam sekitar. Dah menang awards dan recognition utk usaha pemuliharaan alam sekitar. So, sambil korang minum ESP untuk diri sendiri, korang juga menjaga alam. 

Tahniah la sebab korang dah berjaya baca sampai paragraph terakhir ni (kecuali yang skip bahagian tengah dan terus ke paragraf ni). Sebagai ganjaran, apa kata korang hantar mesej kat 0132408451 untuk order satu tin untuk diri korang. Nak beri ganjaran 6 tin pun boleh. Dapat free 1 tin dan tahan untuk setahun.  Tahniah!!!


No comments: