Friday, February 07, 2014

Cuaca sejuk Kuala Krai

Sejuk bebenor ya? Katanya suhu sampai awal 20an celcius kat sana. Kat Tumpat pun sejuk tahap 21 darjah celcius pada waktu pagi. Memang mencabar bagi budak2 darjah 1 untuk ke sekolah. Untuk mak bapak pun mencabar jugak sebab terpaksa melawan kesejukan ekstra masa bangun pagi.

Mengikut ramalan ahli kaji cuaca merangkap bidan kampung, kadar kelahiran bayi pada hujung tahun ni dijangka meningkat mendadak di Kuala Krai dan kawasan-kawasan yang sama sejuk dengannya. Tak tau la apa kaitan cuaca sejuk dengan kelahiran bayi, kan....kan?

Bagi yang memang nak menambah anak, atau pun yang sedang menunggu kelahiran anak baru, Shaklee dah bermurah hati nak bantu korang deliver baby yang sihat, dan juga bantu korang sendiri rasa lebih sihat dan cergas sepanjang kehamilan. Ada tiga set yang boleh dicadangkan mengikut usia kandungan. Ketiga-tiganya ada Vita-lea...multivitamin yang 'macam-macam ada'. Multivitamin ni ada zat besi jugak. Biasa la...waktu pregnant ni kena produce banyak darah. Zat besi tu boleh bantu banyakkan sel darah merah. Tak de la kena makan hati atau kerang banyak2. Lain la kalau korang memang suka lahap hati dan kerang, kan?

Wife tuan blog, masa dia pregnant dulu pernah mengalami cramp. Doktor kata itu sebab kurang calcium. Janin serap banyak kalsium dari badan mak dia. Besar tu la pengorbanan seorang perempuan yang mengandung, kan? Kalsium dalam badan pun beri kat baby.  

Kalau rasa nak lebih konfiden, sila bawak botol vitamin Shaklee ni jumpa doktor masa check up. Most likely, doktor tak akan larang makan vitamin dan supplement ni. Poket masing2 pun mungkin tak melarang, sebab produk Shaklee ni murah je (berbaloi dengan kualitinya). Gaun girl kat Parkson jauhhhhhhh lebih mahal dari harag vitamin ni. So, jom beli dan makan vitamin. Mudah2an dapat girl atau boy yang sihat. 



No comments: